בניגוד להבטחות: מענק הרבה יותר קטן לחוזרים לעבודה, ורק לחלק קטן מהם
שר האוצר כץ הבטיח: חודשיים דמי אבטלה לכל מובטל שיחזור לעבוד. מההסכם שפורסם היום עולה שרק מיעוט קטן של המובטלים שיחזרו לעבוד יקבלו את המענק והוא יעמוד על סכום נמוך בהרבה. ברקע: אגף התקציבים שהתנגד למענק מלכתחילה ניצח במאבק את הביטוח הלאומי שיזם אותו
משרד המשפטים פרסם היום (א') להערות הציבור את טיוטת התוכנית למענק עידוד חזרה לעבודה למובטלים.
- מלכודת החל"ת: 30% מהעובדים לא רוצים לחזור
- דמי אבטלה בנוסף למשכורת - לכל המובטלים הוותיקים שיחזרו למעגל העבודה
- האוצר: מובטלים שחזרו לעבודה לאחר תקופה ממושכת יקבלו מענק חודשי
מהטיוטה עולה שכל קשר בין התוכנית שפורמה היום לבין מה שהבטיחו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ במסגרת התוכנית הכלכלית האחרונה שהציגו הוא מקרי בהחלט. כץ ונתניהו הבטיחו מענק בגובה פעמיים דמי אבטלה לכל מובטל שיחזור לעבוד. בפועל המענק יהיה קטן בהרבה, ויינתן רק לחלק קטן מהמובטלים.
בחודש נובמבר אישרה ועדת העבודה והרווחה את תוכנית האוצר למענקי פיצוי לעובדים שיחזרו לעבוד בשכר נמוך יותר מבעבר. את המענקים יכולים לקבל מי שצברו לפחות 3 חודשי אבטלה, והתחילו לעבוד אחרי ה-1 בנובמבר. המענקים יינתנו במשך ארבעה חודשים. הם יהיו שווים לאחוז הירידה בשכר של המובטל מכלל שכרו כפול דמי האבטלה שלו. זאת, במגבלות הבאות: המענק החודשי לא יעלה על 5,000 שקל בחודש והשכר ברוטו של המובטל פלוס המענק לא יעלה על 15,800 שקל בחודש. ההנחה באוצר היתה שלא תהיה לתוכנית עלות או שהיא תהיה רווחית, שכן היא תחסוך דמי אבטלה.
מספר המובטלים העומדים בוותק הדרוש הוערך ב־340 אלף, אבל בפועל חזרו בתקופה הרלבנטית לעבוד רק 20 אלף ולא ברור כמה מהם ירדו בשכר. כלומר התוכנית נכשלה כשלון חרוץ בעידוד מובטלים לחזור לעבוד.
על רקע זה העלה מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר הצעה, שבנוסף יקבלו כל המובטלים הוותיקים שיחזרו לעבודה, גם מי ששכרם לא ירד, שני מענקים בגובה מלוא דמי האבטלה שלהם בחודש הראשון והרביעי לעבודה. המובטלים הזכאים להשלמת השכר יקבלו את המענק בחודשים האלה במקומה.
נתניהו וכץ אימצו את התוכנית בניגוד לעמדת אגף התקציבים והיא הפכה לחלק מהתוכנית הכלכלית שהציגו ב-ב-24 בינואר. התוכנית הכלכלית הזו כללה חלוקת מענק לכל אזרח בשבעת העשירונים התחתונים ובכך הפכה לסוג של ניסיון לשוחד בחירות. הדבר עיכב מאוד גם את מרכיביה הענייניים של התוכנית כמו עידוד מובטלים לחזור לעבוד.
מובטלים ששכרם לא ירד לא יקבלו דבר
אלא שמתברר שגם לאחר הצגת התוכנית נמשך המיקוח בין אגף התקציבים לביטוח הלאומי על גובה המענקים ובסופו של דבר אגף התקציבים ניצח בגדול. היום כאמור פרסם משרד המשפטים את טיוטת ההסכם בין האוצר לביטוח הלאומי למימון המענק.
מההסכם עולה שמובטלים ששכרם לא ירד לא יקבלו דבר. מי שהיו מובטלים 3 חודשים לפחות, ויחזרו לעבוד בשכר פחות, יקבלו את ההשתתפות בשכר שכבר אושרה בנובמבר ללא תוספת. רק המעטים שהיו מובטלים לפחות ח5 חודשים ושכרם ירד, יקבלו בחודשים הראשון והרביעי לעבודה גם מענק של 1,500 שקל.
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר: "אנחנו מדצמבר במאבקים נגד אגף התקציבים. המתווה הקודם לא הצליח וחייבים לשדרג אותו ולתת לאנשים להבין שכדאי להם לחזור לעבוד כמה שיותר מהר". שפיגלר מזכיר שממילא כל מי שימשיך להיות מובטל יקבל את כל דמי האבטלה. "מה צרות העין"?, הוא שואל. "תנו להחזיר אנשים לעבודה. זו משימה לאומית".
מלשכת היועמ"ש נמסר: "טיוטת ההסכם שמטרתו עידוד עובדים בחל"ת לחזור לעבודה והמסמכים הנדרשים הועברו ע"י משרד האוצר להתייחסות משרד המשפטים בסוף השבוע האחרון. הטיוטה נמצאת בטיפול של הדרגים המקצועיים בדחיפות הנדרשת לאור הנסיבות".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המענק להחזרה עובדים הוא פרי עבודה משותפת של משרד האוצר והביטוח הלאומי, הכולל תמריץ משמעותי לעידוד החזרה לעבודה. הצורך שהוא בא לענות עליו הוא מתן תמריץ לעובדים החוזרים בשכר נמוך, בשונה מחלוקת מענקים לכל דורש. לכן משרד האוצר קיבל החלטה להמשיך את המנגנון הבסיסי ובנוסף, מובטלים ותיקים יקבלו תמריץ מוגדל בחודשים הראשון והרביעי בסך 1500 ₪". באוצר מאשימים את הביטוח הלאומי כי "למרות שהמענק אושר בנובמבר, מסיבות שאינן ברורות לנו, הביטוח הלאומי העלה את האפשרות להגשת בקשות רק לפני כשבועיים. לא ברור לנו כיצד ניתן לקבוע שמדובר במהלך שכשל בזמן שלמעלה משלושה חודשים נמנע מהמובטלים להגיש בקשות למענק".