האם הקורונה תוביל למהפכה התעשייתית של המאה ה-21?
המהפכה התעשייתית נמשכה 150 שנה, אולם נראה שהקורונה תוביל לשינויים זהים באורח החיים של כולנו תוך מספר שנים בודדות. ענף הנדל"ן השמרני יצטרך להתאים עצמו ורק חברות שימהרו לסגל לעצמן את אותן דרישות חדשות יצליחו לצאת מחוזקות ממשבר הקורונה
מוגש מטעם Dun's 100
האם הקורונה תוביל אותנו למהפכה התעשייתית החדשה של המאה ה-21? משבר הקורונה בשנה האחרונה טרף את כל הקלפים ושינה ככל הנראה לא מעט סדרי עולם שהכרנו. השינויים הם נרחבים ובכל תחומי החיים: פעילות עסקית, תעסוקה, תנועה, תקשורת ועוד.
המהפכה התעשייתית נמשכה יותר מ-150 שנה, אולם נראה כי הקורונה תצליח להוביל לשינוי משמעותי לא פחות תוך שנים בודדות. לא מדובר רק בריחוק חברתי והימנעות מהתקהלויות, אלא בשינוי אורח חיים של ממש. בניתוח שביצענו בחברת KONE העולמית אנו מזהים שלוש מגמות עיקריות שישפיעו בשנים הקרובות על אורח החיים של כולנו ועל ענף הנדל"ן בפרט: עיור, קיימות וטכנולוגיה. תחומים אלו התפתחו והשתנו לא מעט עוד לפני משבר הקורונה, אולם הנגיף וההשפעות שלו הובילו להאצה ואת התוצאות נראה כבר בשנים הקרובות.
הקורונה תזרז את תהליכי העיור, הקיימות והטכנולוגיה
מגמת העיור: זו ההתפתחות המשמעותית ביותר שהוביל המהפכה התעשייתית במאה ה-18. ההערכות הן שהקורונה לא תעצור את תופעת העיור, אולם תחייב התאמות באופן בו אנו חיים בערים, עובדים ונעים ממקום למקום. הסגרים והבידודים לימדו אותנו כמה בנייני מגורים הם חלק חשוב בחיי בני האדם, ולפיכך צפויה עלייה בביקוש לחוויית משתמש ושירותים משופרים שיבטיחו קיימות, רווחה ובטיחות. בנייני משרדים יעוצבו מחדש ויותאמו לאופי החדש של עבודה במרחב, כמו גם להנחיות הבריאות והבטיחות. באזורים עירוניים צפופים יידרשו פתרונות לאתגרים הקשורים עם אכלוס-יתר, זיהום אוויר, כדאיות כלכלית ותנועה בריאה יותר של אנשים במרחב.
קיימות: בשנים האחרונות הקיימות תופסת תאוצה וייתכן והקורונה תהווה זרז נוסף להמחשת חשיבות הקיימות בחיי היום יום שלנו. לא מדובר רק במובן הירוק שלה אלא גם בהשפעה החברתית. הקורונה המחישה לאוכלוסיית העולם את עוצמת ההרס שניתן לחוות וחשיבות הערבות ההדדית הגלובלית והמקומית. ההערכות בעקבות הנגיף הן שחברות שיקדמו אג'נדות קיימות יזכו להיחשף למגוון רחב יותר של הזדמנויות עסקיות, למשוך אליהם את הכישרונות הטובים ביותר ולהגדלת השקעות ההון.
טכנולוגיה: הזרז המשמעותי ביותר שהוביל למהפכה התעשייתית. גם כעת, השינויים שאנו חווים בעקבות משבר הקורונה והיכולת להמשיך ולתפקד בעולם סגור ומבודד מצליח הודות לטכנולוגיה. היא מאפשרת לנו להמשיך ולעבוד מהבית לשמור על קשר עם המשפחה, הקולגות והלקוחות שלנו. באמצעות טכנולוגיה ניתן לפתור חלק ניכר מהאתגרים שמציבים בפנינו תהליכי העיור המהיר והקיימות. דוגמאות טובות לכך הן: מוצרים יעילים וחסכוניים יותר לשיפור תנועת האנשים במרחבים עירוניים צפופים.
ענף הנדל"ן בישראל יצטרך להתאים עצמו לשינויים
וכיצד שלוש מגמות העל הללו ישפיעו על ענף הנדל"ן בישראל? ההנחה שלנו היא שבשנתיים הקרובות נראה חמש דרישות עיקריות: מבנים ישנים שיותאמו לצרכים החדשים, פתרונות ברי קיימא שיסייעו להשיג דירוגים יקרים של בנייה ירוקה, ממשקים וקישוריות ליצירת פתרונות טכנולוגיים, מגדלי מגורים מעורבים ופתרונות בטיחותיים ובריאותיים.
ענף הנדל"ן מאופיין בשמרנות שלו אך דווקא בו קיים הפונטציאל הגדול ביותר להיות מנוע השינוי בתחום כל כך מסורתי. לכן, רק חברות שיתאימו עצמן במהרה לאותן מגמות יצליחו לשמר את כוחן ואפילו לצאת מחוזקות ממשבר הקורונה.
מאת קרן ארז, סמנכ"לית שיווק וחוויית לקוח בחברת KONE ישראל