בלעדי לכלכליסט
כלכלנים באוצר: לחייב סרבני חיסון במימון ימי הבידוד
באגף תקציבים ובאגף הממונה על השכר באוצר, כמו גם במשרדי הבריאות, העבודה והרווחה ואף בהסתדרות, דוגלים בביטול הטבת המימון למי שהחליטו לא להתחסן; המשפטנים סבורים כי יש קשיים חוקיים בדרך לביצוע. ההכרעה: בשבוע הבא
האם הממשלה בדרך לבטל את מימון ימי הבידוד לכלל העובדים שמסרבים להתחסן ולא מסיבות בריאותיות? ל"כלכליסט" נודע כי קיימת מחלוקת משמעותית בימים אלה בין הצוותים המקצועיים של משרד האוצר באגף התקציבים והממונה על השכר והסכמי עבודה - לבין הדרגים המשפטיים במשרד סביב הסוגיה.
סוגיית ימי הבידוד לוותה במחלוקות קשות בין המדינה, המעסיקים וההסתדרות שהגיעו עד בג”ץ. רק בסוף ספטמבר הוסכם על מתווה שמחלק את המימון בין העובד, המדינה והמעסיק. אלא שהתו הירוק שנכנס לתוקף לאחרונה, קבע פטור גורף מבידוד לכל מתחסן. יוצא מכך, שמימון ימי הבידוד שמור אך ורק לסרבני חיסון. השבוע נחשף ב"כלכליסט" כי משרד האוצר כבר הודיע שהוא אינו מתכוון לחדש בעוד חודשיים את ההסכם המיוחד עם צוותי הבריאות – בהם מימון הבידוד הוא מלא, כאשר הוא דרש מההסתדרות כבר ביום שני האחרון את ביטול ההסכם הקיים. על פי הנתונים רק כ־80% מצוותי הבריאות התחסנו.
- חמישית מצוותי בתי החולים מסרבים להתחסן
- "יש לעודד חיסונים אך אסור לכפותם - בטח לא על צוותי הבריאות"
- מחקר: מנת חיסון אחת מסייעת למנוע מחלה קשה בקרב קשישים
רפורמה כדי לעודד חיסון
באגפי התקציבים והממונה על השכר סבורים כי מי שלא יתחסן, ולא בשל בעיה בריאותית לא צריך לקבל הטבה סוציאלית בצורה של מימון ממשלתי עבור ימי בידוד. יתרה מזו, הכלכלנים סבורים כי הטלת עלויות נוספות על המעסיקים במגזר הפרטי, דווקא בתקופה כזו ואחרי שהחיסון פוטר מבידוד - אינו צודק ואינו הוגן, וכי על אותו עובד להבין כי עליו לממן לעצמו את הבידוד ברגע שהחליט לא להתחסן. כלומר, כחלק מהסיכונים שהעובד לוקח על עצמו עת הוא לא מתחסן, נמצא גם הסיכון או העלות של חובת בידוד ומימונו. זאת לפי העיקרון: לא התחסנת, תישא בעלויות.
אלא שמן הצד השני מעלים המשפטנים סוגיות משפטיות וסבורים כי יש קושי משפטי למנוע הטבה סוציאלית מאדם שהחליט שלא להתחסן. לנגד עיני אותם משפטנים ניצב פסק דין של בית המשפט העליון: “7245/10 עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נגד משרד הרווחה", מיוני 2013. אז נקבע כי התיקון לחוק שהממשלה אישרה - הפחתת קצבת ילדים עד 60% עבור ילדים שהוריהם החליטו לא לחסנם בהתאם לתוכנית החיסונים של משרד הבריאות - אינו חוקתי ומנוגד לחוק יסוד כבוד אדם וחירותו.
הוויכוח בתוך משרד האוצר צפוי להגיע להכרעה בשבוע הבא. בינתיים, הגורמים המקצועיים באוצר קיבלו תמיכה מהגורמים המקצועיים של משרד הבריאות שדוגלים גם הם בביטול הטבה. השבוע החליט משרד הבריאות להוסיף את החיסון נגד הקורונה לחוזר מנכ"ל משנת 2016 המחייב את כל צוותי בריאות להתחסן נגד מספר מחלות.
אחרי גיבוש עמדה של הדרגים המקצועיים, יכריע בנושא שר האוצר ישראל כץ. היות והשינוי יצריך שינוי חקיקה בכנסת, גם עמדת יו''ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ח"כ חיים כץ (ליכוד) חשובה אף היא.
ל"כלכליסט" נודע כי כץ נוטה לתמוך בשינוי המצב הקיים לאור מבצע החיסונים. ממשרדו של כץ נמסר כי הוא סבור ש”כל אחד שיכול צריך להתחסן, אחרת הוא מסכן אחרים. באשר למתווה ימי הבידוד יש צורך ברפורמה בכדי לעודד חיסון, לא בהכרח שלילה מוחלטת של המימון, עם החרגה של מי שלא יכול להתחסן מסיבות רפואיות".
“הסיכנתם וגם הרווחתם?”
מי שלא המתין וכבר פנה לשר האוצר הוא רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, שב־24 לפברואר שיגר לשרי האוצר, הבריאות והכלכלה, מכתב זועם ובו דרישה מפורשת להפסיק לאלתר את חובת המימון של ימי הבידוד המוטלת על המעסיקים. ״עלינו לשאול את העובדים - הסיכנתם וגם הרווחתם? הרי אין כל הגיון בכך שהמעסיקים והמדינה ימשיכו לשלם על ימי בידוד לעובדים אשר בוחרים מרצונם שלא להתחסן. במידה ועובד שזכאי להתחסן בוחר שלא להתחסן ובשל כך נכנס לבידוד, עלות ימי הבידוד צריכה להיות על חשבונו בלבד. אף אחד לא יכול להכריח מישהו להתחסן, אך אם עובד בוחר שלא לעשות זאת, עליו לדעת שהוא גם יישא באחריות הכלכלית לכך״, הסביר תומר ל"כלכליסט".
כעת העיניים נשואות גם לארנון בר דוד, יו''ר ההתסדרות, שאמש, במפתיע, פרסם הודעה בה הוא קורא לראשי הוועדים והאיגודים המקצועיים לפעול בשיתוף פעולה עם המעסיקים ליישום ההמלצות, שגובשו בשבוע שעבר יחד עם נשיאות המגזר העסקי, בכל הקשור להתחסנות עובדים ועובדות נגד נגיף הקורונה. בר דוד הדגיש כי "ההמלצות נועדו לשמור על בריאות העובדים והציבור, וכן למנוע את המשך הפגיעה הכלכלית במקומות העבודה ובמשק, וזאת בשל הוואקום המשפטי בהיעדר הסדר ובהתאם לנסיבות הקיימות". זאת תוך רמיזה ברורה על עמדתו בנושא מימון ימי הבידוד.