$
חדשות נדל

חברת הדירוג S&P מעלות: הדירות יתייקרו השנה ב־4%

זאת, בדומה לקצב ההתייקרות שנרשם בשנת 2020; לפי הצפי של החברה, ב־2022 העלייה תתמתן ל־2.5%. באירופה הקורונה הובילה לביקושי שיא

דרור מרמור 08:0404.03.21

חברת הדירוג S&P מעלות מעריכה כי מחירי הדירות בישראל יעלו השנה ב־4%, בדומה לקצב ההתייקרות בשנת 2020 (לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), וב־2022 הצפי הוא שהעלייה תתמתן ל־3%-2%, כך נודע ל"כלכליסט". התחזית בנוגע לשוק הישראלי מצורפת לסקירה של חברת הדירוג הבינלאומית בנוגע לשוק הדיור באירופה.

 

 

“בישראל מחירי הדירות עלו בקצב מהיר ב־2020 בשל הביקוש היציב יחסית וההיצע המוגבל. בשונה מאירופה, ב־2021 אנו צופים כי בתרחיש של התאוששות כלכלית והמשך הירידה בהיצע הדירות צפויה עלייה דומה של מחירי הדיור. בסוף 2020 חל צמצום משמעותי בהיצע הדירות הבלתי מכורות, אשר עשוי אף להחריף בשל הירידה בהתחלות הבנייה”, אמר גיל אברהמי, מנהל תחום נדל”ן יזמי וקבלנות ב־S&P מעלות.

 

והאם המעבר לעבודה של רבים מהבית עשויה להפחית מהרצון של מרבית הישראלים לגור בלב אזורי הביקוש? ב־S&P מעלות מעריכים כי “כמו באירופה, אנו מניחים שהערים הגדולות יישארו אטרקטיביות ובמוקד הביקוש לדיור גם במקרה שעבודה מהבית תהיה נפוצה יותר. גם כאן האפשרויות התעסוקתיות, הפנאי, התרבות ושירותי הבריאות חשובים בקביעת מקום המגורים”.

 

 

לאחר העלייה החדה במחירים במרבית מדינות אירופה בשנה האחרונה, הצפי הוא שמחירי הדיור באירופה יצמחו בקצב איטי יותר ב־2021, ובשתי מדינות, בריטניה ואיטליה, צפויה ירידת מחירים של 2.3% ו־0.5% בהתאמה.

 

ב־S&P מדגישים כי הטיפול של מדינות אירופה במשבר הקורונה העלה את הביקושים בענף הדיור, ואיתם את המחירים, בעיקר במחצית השנייה של 2020. בעקבות המגפה עלה בעיני האנשים ערכה של דירה בבעלותם, כך ש"כוונות רכישת בית הן כעת הגבוהות ביותר בגוש היורו מאז 2003".

 

במקביל, היצע הבנייה של דירות חדשות ירד בשל מגבלות הסגרים, בה בעת שמדיניות הריבית של הבנקים המרכזיים והערכה שסביבת הריבית הנמוכה תהיה איתנו עוד זמן רב הקלו בנטילת משכנתאות לרכישת דירה ותמרצו רכישת נדל"ן גם למטרות השקעה.

 

בנוסף, המדיניות של מרבית המדינות הגנה על משרות העובדים, שמרה על הכנסותיהם והסירה מהם לא מעט אי־ודאות. בעקבות זאת החיסכון טיפס לרמות חסרות תקדים, בעיקר בשכבות המבוססות, בין השאר על רקע סגירת חנויות ואיסור טיסות, מה שמזין את הביקושים לשוק הדיור.

 

במקביל, חלק מהמדינות גם תמרצו רכישת דירות. בישראל, למשל, הפחיתו את מס הרכישה למשקיעים, איפשרו להגדיל את רכיב הפריים במשכנתאות ואישרו דחייה בהחזר הלוואות. בבריטניה העלו את המדרגה הראשונה לתשלום מס בולים בעת רכישת נדל"ן, ובשבדיה ניתנו הקלות במשכנתאות.

 

עם זאת, בחברת הדירוג מדגישים כי הכלכלה לא תחזור במהירות לקצב הצמיחה שלפני המגפה עד אמצע 2022, וגם לא צפויה בקרוב התאוששות בנתוני התעסוקה. בעקבות זאת הצמיחה החריגה של שוק הדיור בשנת 2020 עשויה לדעוך, ומחירי הדיור יצמחו לאט יותר בשנת 2021. במקביל גם הבנקים עלולים להחמיר את תנאי ההלוואות, וגם "יחסי מחיר מול ההכנסה ומול מחירי ההשכרה כבר מצביעים על הערכת יתר ברוב השווקים".

x