אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
לצאת למסע יפהפה עם וים ונדרס, לשמוע את הפילהרמונית ביצירה נהדרת בלייב, לקבל קופסת הפתעות משמחת, להכיר שירה ערבית עכשווית ולפגוש את מעצבי האופנה של העתיד
לצאת למסע יפהפה עם וים ונדרס
את החודש האחרון הקדישה סקציית “yes סינמטק” לסרטיו של וים ונדרס, כולל יצירותיו המוכרות ביותר, “מלאכים בשמי ברלין” ו”פריז טקסס”. אבל האטרקציה הבולטת שם היא יצירת המופת הכי גדולה של ונדרס, “במהלך הזמן”, סרט המסע הגדול בכל הזמנים, סרט שבו המסע הוא העיקר ולא היעד. עם צילום שחור־לבן נפלא של רובי מיולר, בעותק משוחזר ויפהפה, “במהלך הזמן” מ־1976 מתחיל עם מתקן מקרנות קולנוע שנוסע בין אולמות הקולנוע הישנים והנידחים על הגבול שבין מערב גרמניה ומזרחה, עדיין בימי חומת ברלין. בדרך הוא לוקח טרמפ רופא אובדני למסע של חברות ומפגש עם דמויות לאורך הדרך ושיחות על החיים ועל הקולנוע, כשהמסקנה היא ששניהם נמצאים במצב של דעיכה עגומה.
יאיר רוה
קונצרט
לשמוע את הפילהרמונית ביצירה נהדרת בלייב
הפילהרמונית חוזרת לבמה בשישי בצהריים בהיכל התרבות, בהתאם להנחיות התו הירוק. לקונצרט הפתיחה נבחרה יצירתו של צ'ארלס אייבס "השאלה ללא מענה". לדברי להב שני, המנהל המוזיקלי של התזמורת שגם ינצח עליה, הבחירה ביצירה אינה מקרית. "זאת יצירה קצרצרה, יפהפייה ומעוררת מחשבה", הוא מסביר, "החצוצרה שואלת שוב ושוב את שאלת הקיום הנצחית, וקבוצה של ארבעה כלי נשיפה עונים בכל פעם תשובה לא מספקת — בהתחלה בגמגום, בהמשך בעצבנות ולבסוף בלגלוג ובצעקות. בפעם האחרונה החצוצרה נותרה ללא מענה. היצירה נכתבה ב־1908, אבל רלבנטית לימינו יותר מתמיד — אנחנו מלאים בשאלות מהותיות ונותרים שוב ושוב ללא מענה. אחרי שנה ריקה מקונצרטים, אמנות ותרבות, אולי המוזיקה תוכל סוף סוף להציע תשובה מספקת". עוד יושמעו "חליל" מאת לאונרד ברנשטיין וסימפוניה מס' 1 מאת ברהמס. שתי הופעות נוספות מתוכננות בחיפה ובירושלים.
מאיה נחום שחל
אמנות
לקבל קופסת הפתעות משמחת
“freshies” הוא אחד המיזמים האמנותיים הכי מגניבים שיצאו פה זה זמן מה: קופסת הפתעות אמנותיות מבית יריד האמנות “צבע טרי”, שמכילה עבודות ופריטים של אמנים ומעצבים עכשוויים כמו אורן פישר, נעמה אגסי, מארק יישייב ורחלי שרפשטיין. הרעיון הוא פשוט — בוחרים אחת משתי הקופסאות (גם הן עצמן מאוירות על ידי המאיירת אלין מור), כשיודעים מיהם האמנים המשתתפים אבל לא מהם החפצים שבתוכה. אלה יכולות להיות עבודות לתלייה על הקיר, אביזרי מטבח, פרטי אופנה וכן הלאה — כולם במהדורות מוגבלות של מאה יחידות. 740-480 שקל.
רעות ברנע
מפגש
להכיר שירה ערבית עכשווית
חיים גורי אמר פעם שכדי להכיר באמת חברה מסוימת, צריך לקרוא את השירה שלה. בית הקונפדרציה מספק הזדמנות טובה להתוודע לשירה הערבית העכשווית, ולהלכי הרוח שלה, בסדרת מפגשי אונליין שבהם משוררות ומשוררים ערבים בישראל משוחחים על הכתיבה שלהם, על יחסי היחיד והחברה, על היחס לנשים, לגוף, לדת.
"בְּשֵׁם אַלְלָה/ אֲשֶׁר שִׁלַּח עֶצֶב אֶל הָעֲנָנִים", כתבה המשוררת נידא'א חורי, "וְהִמְטִיר עַל הָאָרֶץ גֶּשֶׁם שֶׁל דְּמָעוֹת -/ בְּשֵׁם אַלְלָה אָעִיד כִּי אֲנִי/ בַּת הַמִּזְרָח/ בַּת הַכְּאֵב נֶכְדַּת הַחֲלִיפִים./ בְּשֵׁם אַלְלָה/ הָרַג אוֹתִי מוֹת אִמִּי. אוֹתָהּ/ הָרְגָה אִמָּהּ. אוֹתָהּ/ הָרְגָה הָאֻמָּה/ כְּשֶׁנּוֹלְדָה מִן הַנָּשִׁים".
חורי, ששיריה נכללים גם בתוכנית הלימודים בספרות, עוסקת רבות במעמד האשה בחברה הערבית, והיא תפתח את המפגש הראשון בשיחה עם משוררת ידועה אחרת, שיח'ה חליווה (10.3 ב־20:30). המפגש השני (18.4) יוקדש לשירה הפלסטינית הצעירה. המפגשים זמינים בזום או בעמוד הפייסבוק של בית הקונפדרציה.
שירי לב־ארי
אופנה
לפגוש את מעצבי האופנה של העתיד
"טק קוטור", אירוע מסקרן על אופנה וטכנולוגיה, יתקיים היום במוזיאון ארץ ישראל. האוצרת, עדית ברק, מעצבת אופנה ומרצה בכירה בשנקר, מסבירה כי באירוע יעלו כמה נושאים הנמצאים בחזית הפיתוח של התחום, בהם "בגדים אינטראקטיביים, קיימות וטכנולוגיה, קראפטולוגיה, חומרים וכלי עיצוב חדשים שמאפשרים חשיבה מחודשת ומטרה חדשה לתעשיית האופנה". הדיון בנושאים מרתקים אלה ייעשה גם באמצעות עבודות של תלמידים ומעצבים משנקר. למשל, "פלסיבו", מותג וירטואלי חדש של המעצב רועי דרהי, מעצב אופנה דיגיטלית המשמשת לרשתות חברתיות ("שמחזיר את השיח לעיצוב ולא לפרודקט, לייצור ולעלויות", כדברי ברק); מערכת הלבוש של קורלי גת, בוגרת המחלקה המבקשת להדגים כיצד פונקציונליות וטכנולוגיות שזורות בתהליך העיצוב, פרויקט משותף לחברת קורנית דיגיטל ובית האופנה משכית ששואב השראה מרקמות מסורתיות ברקמה דיגיטלית. תנחה היסטוריונית האופנה יערה קידר. "טק קוטור" יוקרן בשידור חי ב־17:30 ללא עלות בערוצי הדיגיטל של עיריית תל אביב, מוזיאון ארץ ישראל ושנקר.
עילית מינמר