ערעור המדינה התקבל ו-3.5 הקומות בבניין ב"לב הפארק" בקרית מלאכי ייהרסו באוקטובר
מדובר בהחלטה האחרונה בפרשה שהחלה ב-1999 שבמסגרתה באחד הבניינים בפרויקט בנתה היזמית 10 קומות במקום 6.5 שנקבעו בהיתר. המחוזי קיבל את ערעור המדינה, אך קבע עם זאת שהדיירים רשאים לקדם תוכנית להכשרת החריגות עד מועד ההריסה
בית המשפט המחוזי בבאר שבע קיבל את ערעור המדינה וקבע כי צווי ההריסה ל-3.5 הקומות העליונות הבלתי חוקיות בפרויקט "לב הפארק" בקרית מלאכי ימומשו באוקטובר 2021. מדובר בהחלטה האחרונה בפרשה שהחלה ב-1999 שבמסגרתה באחד הבניינים בפרויקט הקימה היזמית 10 קומות במקום 6.5 קומות שנקבעו בהיתר.
- ביהמ"ש דחה הריסה של בנייה בלתי חוקית בקרית מלאכי: "סכנה ליציבות המבנה"
- למרות חריגות בנייה של הקבלן, ביהמ"ש אפשר לרוכשי דירות להיכנס לבתיהם
השופט אורן אינפלד דחה את בקשת הדיירים לבטל את הצווים או לכל הפחות לדחות את מועד ביצועם בשנתיים. יחד עם זאת הוא קבע כי בטווח הזמן המצומצם שנותר, רשאים הדיירים לקדם תוכנית חדשה שתכשיר את חריגות הבנייה ולמנוע הריסתן.
בתחילת חודש אוקטובר 2020 קיבל בית משפט השלום באשקלון את בקשת דיירי "לב הפארק" לדחות בשנתיים את מימוש צווי ההריסה שניתנו ל-3.5 הקומות הבלתי חוקיות מתוך 10 הקומות בבניין המאוכלס. זאת במטרה לאפשר לדיירים זמן להכשיר את הבנייה ולמנוע את ההריסה שלטענתם תסכן את יציבות הבניין. הצווים היו אמורים להתבצע ביוני 2020, כאשר ביצועם נדחה בערבות פסק הדין לסוף שנת 2022.
המדינה ערערה על החלטת בית משפט השלום לדחות בשנתיים את מימוש צווי ההריסה, בנימוק כי "קושי או מורכבות בביצוע הריסה לא יכולים להצדיק הנצחה של העבירות במקרקעין", וטענה כי דחיית הצווים לטובת הכשרת הבנייה הבלתי חוקית, תנציח את עבירות הבנייה במקום, ותעניק פרס ליזמים על העבירות שביצעו.
"אין לשלול מהדיירים לנסות במקביל לשנות את רוע הגזירה"
בימים האחרונים קיבל כאמור בית המשפט המחוזי את הערעור, ביטל את דחיית הצווים בשנתיים, וקבע כי הארכה תהיה קצרה ביותר ותסתיים באוקטובר 2021. בהחלטה נדחתה בקשת הדיירים לביטול הצווים או דחייתם, ונקבע כי אופן מימוש הצווים או הכשרת הקומות יוכל להתבצע רק באמצעות הגשת תוכנית חדשה למוסדות התכנון.
בית המשפט המחוזי ביטל את החלטת בית משפט השלום כי לא ניתן לבצע את ההריסה, ומתח ביקורת על הדיירים שלא פעלו להיערך לביצוע ההריסה. "על הנאשמים והדיירים לעשות כל מאמץ להיות ערוכים לביצוע ההריסה בפעל בתום התקופה, על מנת להקטין את הפגיעה בשלטון החוק. אולם אין בכך כדי לשלול מהדיירים את האפשרות לנסות במקביל לשנות את רוע הגזירה וזאת על ידי חיפוש מתווה להכשרה של החריגות או חלקן ובלבד שלא יהיה בכך כדי להעניק לנאשמים רווח נוסף או החזר הוצאות".
כאמור, אם הדיירים לא יציגו לבית המשפט התקדמות כלשהי בהגשת תוכנית הכשירה את חריגות הבנייה, ייכנסו הצווים לתוקף והקומות הבלתי חוקיות בפרויקט ייהרסו.
מדובר במהלך נדיר, שכן עד היום לא נהרס בפועל שטח כה נרחב שנבנה באופן בלתי חוקי, המהווה חלק מבניין מגורים מאוכלס. בפסק הדין הורה בית המשפט למדינה לבחון את הטענה כי כתוצאה מההריסה עלולים צדדים שלישיים להיפגע.
פרשה שהחלה ב-1999
הפרשה החלה ב-1999, אז רכשה חברת י.ש שפץ וקנין את הקרקע והקימה שלושה בניינים במקום שניים, על בסיס היתרים לא חוקיים שקיבלה מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה קרית מלאכי. באחד הבניין הקימה 10 קומות במקום 6.5 קומות שנקבעו בהיתר.
בתום הליך משפטי, קבע בית המשפט המחוזי בבאר שבע כי 6.5 הקומות שנבנו בהתאם להיתר והדירות בהן נמכרו לרוכשים - יאוכלסו, אך 3.5 הקומות הלא חוקיות ו-18 הדירות בהן, ייאטמו ואף הוצא צו להריסתן.
לאחר שערכאות שונות דחו את בקשת החברה לאי קיום הצווים, הגישה החברה ערעור לבית המשפט העליון, שדחה את הערעור בנימוק כי אין היתכנות להכשרת הקומות העליונות כפי שטוענת החברה ועל כן יש לבצע את ההריסה במועד - יוני 2020.
מלבד החברה היזמית, פנו גם דיירי הבניין לבית המשפט בבקשה לדחות את מימוש צווי ההריסה, ולאפשר להם זמן להכשיר את הקומות החורגות. זאת בטענה כי הריסת הקומות העליונות של הבניין תסכן את יציבות המבנה ותצריך פינויים מהדירות למשך שנה.
למרות התנגדות המדינה, קיבל שופט בית משפט השלום באשקלון, עדו כפכפי, את בקשת הדיירים והורה על דחיית מימוש צווי ההריסה בשנתיים - לאוקטובר 2022. זאת בנימוק ל"קושי מעשי" בביצוע ההריסה המורכבת, והתעלמות המדינה מהפגיעה הצפויה במשפחות שמתגוררות בבניין. השופט עידו כפכפי הקצה לדיירים זמן לנסות ולהכשיר את חריגות הבנייה בבניין ואף הציע כי הדירות בקומות החורגות יוקצו לטובת מלאי הדיור הציבורי.
משרד המשפטים הגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, בו טען כי עבירות על חוק התכנון והבנייה הן עבירות חמורות הפוגעות בשלטון החוק ובסדר הציבורי. המדינה הזכירה כי בית המשפט העליון קבע לא אחת בשורה של פסקי דין, כי על בתי המשפט להילחם בתופעה של בנייה בלתי חוקית וכי ארכות לביצוע הצווים ינתנו במשורה.
הערעור שהתקבל הוגש באמצעות עו"ד שגב פלץ, תובע מטעם המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה.