$
הכסף

בדיקת כלכליסט

35 סניפי בנקים נסגרו אשתקד, 26 מהם - של בנק הפועלים

ביתר הבנקים קצב הירידה התמתן. הערכות: עיקר ההתייעלות תתמקד בצמצום שטחים של סניפים קיימים. מזרחי צפוי לסגור חלק מסניפי אגוד

עירית אבישר 07:5702.03.21

מגמת סגירת סניפי הבנקים נמשכה גם בשנת 2020. מבדיקת כלכליסט עולה כי אשתקד נרשמה ירידה נטו של 35 סניפים בחמשת הבנקים הגדולים ל־895 סניפים. הירידה הבולטת ביותר הייתה בבנק הפועלים, שם נסגרו 26 סניפים (12%). תהליך סגירת הסניפים מתרחש מזה כעשור, אולם בין השנים 2016־2018 האט בנק הפועלים בניהולו של דב קוטלר את קצב סגירת הסניפים. בשנת 2019 הואץ הקצב, ואשתקד כאמור נעשתה קפיצת מדרגה של סגירה משמעותית של סניפים. לפי הערכות, קצב סגירת הסניפים של הבנק יתמתן.

 

 

ככל הנראה ההאצה אשתקד בבנק הפועלים נעשתה גם על רקע הנתונים אצל המתחרה המרכזי – בנק לאומי. תחת המנכ"לית הקודמת רקפת רוסק עמינח, בוצע תהליך אגרסיבי של התייעלות וסגירת סניפים, ובין השנים 2014–2018 נסגרו יותר מ־50. כיום יש ללאומי 168 סניפים, ועל אף שהוא הבנק השני בגודלו בנתח השוק, הרי שמבחינת מספר סניפים הוא הרביעי בגודלו. לאחר סגירת הסניפים המשמעותית בשנים האחרונות, בלאומי האטו את הקצב. אשתקד נרשמה ירידה של סניף אחד בלבד נטו, כאשר ארבעה סניפים נוספים עברו למתכונת חלקית. גם בדיסקונט מיתנו את קצב סגירת הסניפים, וב־2020 סגרו שלושה.

 

הבנק הבינלאומי בלט יחסית אשתקד במיזוג סניפים, כשמספר הסניפים שלו הצטמצם ב־5 ל־145 סניפים, ירידה של 3.3%. לבנק מספר חברות בנות כמו אוצר החייל ומסד, שאוחדו לתוכו בשנים האחרונות. האיחוד מסייע לבינלאומי בתהליכי התייעלות, ומאפשר לבצע מיזוג בין סניפים, ולהקים סניף מאוחד תחתיו נמצא יותר ממותג אחד של הקבוצה.

 

סניף של בנק הפועלים (ארכיון) סניף של בנק הפועלים (ארכיון)

 

לעומת זאת, מי שממשיך ללכת בניגוד למגמה הוא מזרחי טפחות. בעוד בנקים אחרים צמצמו סניפים, הוא פתח סניפים חדשים. כיום מזרחי טפחות הוא הבנק בעל פריסת הסניפים הגדולה ביותר עם 197 סניפים (כולל יהב). אשתקד הוא אמנם לא גדל אורגנית במספר הסניפים, אך קיבל תנופה כאשר השלים את רכישת בנק אגוד, כך שהוא כולל תחתיו כיום 232 סניפים, 20% יותר מבנק הפועלים. אלא שמכאן הוא כנראה יצטמצם. אגוד צפוי להתמזג לתוכו, וצפויים להיסגר חלק מסניפי אגוד. סביר שבשנתיים הקרובות נראה לראשונה ירידה במספר הסניפים של הקבוצה.

 

מגמת סגירת הסניפים מתרחשת במקביל למעבר לשירותים בנקאיים בדיגיטל על חשבון ביקור בסניף. מגמה זו אפשרה לבנקים לצאת במהלכי התייעלות וסגירת סניפים. בין השנים 2010 ל־2020 נסגרו 195 סניפים, ירידה של 18%. בעקבות משבר הקורונה והסגרים הואץ השימוש בערוצים בדיגיטל. לפי הערכות, היקף הפעולות בדיגיטל עלה בעשרות אחוזים, וברוב המקרים ב־40% בממוצע. לכאורה הצמיחה בשימוש בדיגיטל אמורה להאיץ עוד יותר את מגמת סגירת הסניפים, אך בחלק מהבנקים מציינים כי זה לאו דווקא יקרה: "גם במהלך הסגרים ראינו שלקוחות ממשיכים להגיע לסניפי הבנקים. זה רק מוכיח שעדיין אין תחליף לנוכחות פיזית. לכן מגמת סגירת הסניפים תפחת, ולעומת זאת מגמת צמצום השטחים בסניפים קיימים תואץ", העריך גורם במערכת הבנקאית. 

x