$
בארץ

דיווח שוטף

פרופ' אש מזהיר מהזינוק במקדם ההדבקה: "לחכות עם ההחלטה על הקלות"

פרויקטור הקורונה הזהיר את השרים בישיבת הממשלה מקידום הפעימה השלישית של ההקלות, אך השרים מתנגדים; צעקות ועימותים בישיבה - שהופסקה באמצע, ושוב חודשה; נתניהו תקף את שר הביטחון שמסרב לקדם מענקים כלכליים, גנץ ענה: "תקציב מדינה היה פותר את זה"; ישראל כץ התנגח במנדלבליט ("עבדתי קשה") שהשיב: "שלחתם מצגת"

כלכליסט ו-ynet 20:3801.03.21

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

20:35 - אש רוצה לחכות עם ההקלות, השר מתנגדים

 

פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש, הזהיר היום (שני) את שרי הממשלה מעלייה תלולה במקדם ההדבקה בימים הקרובים - וממליץ לממשלה שלא להקדים את מתווה היציאה. לדבריו, עד שמקדם ההדבקה ירד ל-0.79, הוא עלה בשבוע האחרון בצורה חדה ועומד על 1.

 

לדבריו, אירועי פורים ככל הנראה יתרמו לעלייה נוספת במקדם ההדבקה בשבוע הקרוב. פרופ' אש ציין כי מוטב לחכות לנתוני התחלואה ביום רביעי ולפיהם לקבוע את המשך הפתיחה.

 

יולי אדלשטיין יולי אדלשטיין צילום: אלכס גמבורג

 

פרופ' אש ציין כי הירידה בחולים הקשים היא איטית יותר מהמצופה - וכי התחזית הייתה אופטימית. "אנחנו לא יודעים להסביר מדוע הירידה של החולים הקשים יותר איטית, וזה מדאיג אותנו", אמר הפרויקטור. פרופ' אש הוסיף כי התמותה ירדה לכ-20 בני אדם ביום.

 

לדבריו, מספר החולים במצב קשה הוא המפתח למדידת הפתיחה של המשק. "צריך לזכור שאם מספר המאומתים יעלה למספר גבוה מאוד - ויש אפשרות כזאת אם נפתח את כל המשק - גם מספר החולים קשה יעלה", ציין הפרויקטור. "אם זה עולה למספרים מסוכנים צריך לדעת לעצור. זאת לא הנקודה עכשיו אבל אני לא רוצה שתהיה תחושה שאפשר להתנהג כרגיל והתחלואה לא תעלה. זה לא כך". 

 

שרי הממשלה התנגדו לדבריו של הפרויקטור. השרים אריה דרעי ואופיר אקוניס אמרו כי לדעתם חייבים להמשיך עם פתיחת ההגבלות כמתוכנן. גם שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי הוא מציע להתקדם ביום ראשון בהתאם להצעה המקורית. לדבריו, "אנחנו מסכימים שהמצב פחות מדאיג ממה שהיה לפני החיסונים".

 

אדלשטיין הוסיף כי "מסעדנים - בהתחלה חשבנו שמסעדות גדולות עם תו ירוק וקטנות בלי תו ירוק. הם באו והציעו שבפנים ישבו רק מחוסנים ומחלימים ובחוץ עם מרחק ולפי התו הסגול. אנחנו מקבלים את זה כדי להגיע להבנה עם כל הגורמים. אנחנו רואים הקפדה על התו הירוק בחדרי הכושר, בבתי מלון ומה שנפתח".

 

השר ליצמן תקף את אדלשטיין. "האם אתם מתכננים שוב סגר בפסח?", שאל ליצמן אך אדלשטיין התנגד. "אתמול עשיתם קטסטרופה בירושלים", הטיח בו ליצמן. אדלשטיין ענה כי "אם לא היינו עושים זאת - הייתה קטסטרופה". ליצמן השיב כי "נשמע שאתם הולכים לסגר בפסח".

 

השרה אורית פרקש הכהן ביקשה מאדלשטיין להבהיר: "אתה בעצם אומר שאתה דבק בתוכנית". שר הבריאות השיב כי "הבנת אותי מצוין. אני דבק בתכנית שהחליטה ממשלת ישראל. אנחנו כרגע בזהירות ובדאגה. לא בשמחה וריקודים. אפשר להתקדם עם הפתיחה".

 

שר החינוך יואב גלנט אמר בישיבה כי "המשק פתוח, אנשים מסתובבים והיחידים שאינם שותפים לתהליך הפתיחה אלו הילדים". לדבריו, "המצב הגיע לאבסורד - הילד הולך לבד או עם הוריו לקניון אבל לא יכול ללכת לבית הספר. זה סדר עדיפויות פגום ומשובש הפוגע בתלמידי ישראל".

19:00 - גנץ פוצץ את הדיון על ההקלות: "הפך לישיבת ישראל כץ נגד גורמים בממשלה"

 

שרי הממשלה דנים בשעה זו (ב') בפעימה השלישית של היציאה מהסגר השלישי, אחרי שורת נושאים שלא קשורים לקורונה שאושרו ונידונו, דוגמת מענקים לנכים, תוכנית להפחתת האלימות במגזר הערבי ואות מערכה ללוחמים ולאנשי צד"ל ששירתו ברצועת הביטחון בלבנון.

 

"נפגשתי לפני ישיבת הממשלה עם מספר בעלי עסקים", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו. "כולם הודו שהם קיבלו את הסיוע הממשלתי והם מאוד מעריכים את זה. הם זקוקים לעזרה ואומרים שלא יוכלו לחכות חודש נוסף. הלב נחמץ". ראש הממשלה פנה לשר הביטחון בני גנץ ותקף אותו על רקע התנגדותו לתוכנית הכלכלית שהציג עם שר האוצר: "למה אתה מתנגד לתת עזרה? למה אתה חוסם לתת את הכסף עכשיו?". גנץ השיב לו כי תקציב מדינה היה פותר את הכול, ושאל: "למה לחכות לרגע האחרון?".

 

מנדלבליט וכץ מנדלבליט וכץ צילומים: יאיר שגיא, אבי מועלם

נתניהו אמר כי "כל התירוצים נגמרו", ושר האוצר ישראל כץ הוסיף כי העיכוב פוגע בעסקים ללא צורך. "זאת כלכלת בחירות", טען גנץ ואילו נתניהו אמר "אין עם מי לדבר".

 

בדיון פרץ ויכוח בין נתניהו וכץ ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט סביב תוכנית המענקים שהציג ראש הממשלה בינואר, חרף אזהרת היועמ"ש. נתניהו פנה בדיון למנדלבליט: "האם הפקידים שלך קיבלו הנחיות לא לשתף פעולה?" והיועמ"ש השיב: "הם בהחלט משתפים פעולה. למה מגישים לנו בראשי פרקים? תעבירו חומרים. מה שמועבר, אנחנו עובדים עליו", וגנץ הוסיף: "יש פה סעיפים שהם שוחד בחירות"

 

כץ שאל: "איך יכול להיות שהממשלה לא דנה בתוכנית והמערכת המשפטית לא אומרת אם היא נותנת או לא?". מנדלבליט השיב: "אין שום דבר אצלנו שלא הגבנו עליו". כץ: "כדאי שתבדוק". היועמ"ש טען כי "אנחנו מקבלים שברי שקפים, זה לא הצעות, הכול באיחור. אין שום חומר אצלנו. יש ראשי פרקים של משהו שפרסמתם בתקשורת חודש לפני. זה לא בסדר".

 

גנץ הצטרף ליועמ"ש ואמר כי הפקידים ישתפו פעולה כאשר יקבלו לידיהם את החומרים. "אתם משחקים משחקים", אמר גנץ, ונתניהו השיב: "אז אין בעיה". מנדלבליט: "אתה אומר אין בעיה, אנחנו לא מכירים את ההצעות? מה שעבר אושר. ארנונה, ביטוח לאומי וסל בריאות הועבר ואושר".

 

גנץ תקף את כץ: "אתה שולח דברים ב-22:00 בלילה כדי שזה לא יקרה ותאשים אותנו בישיבת הממשלה". כץ השיב: "העברתי הכול ליועץ המשפטי לממשלה", ומנדלבליט התעקש: "אין שום דבר תקוע אצלנו".

 

המשנה ליועמ"ש רז נזרי השיב למתקפה של כץ ואמר: "המשפטנים לא חוסמים שום דבר קונקרטי כרגע. אם אתם רוצים לריב בין הגושים תעשו את זה בלי קשר אלינו".

 

נתניהו שב לתקוף את גנץ: "בעלי העסקים לא מקבלים עזרה כי אתם בכחול לבן מסרבים להעלות את זה לדיון. בשל האמירות שלכם אנחנו מונעים כסף מבעלי העסקים. אני מבקש לעשות את הדיון הזה בישיבה הבאה". 

 

השר חילי טרופר השיב לנתניהו: "איך אתה מגלגל את ביטול התוכנית הכלכלית עלינו? לא הבאת תקציב, איך אנחנו אשמים בזה?".

 

מנדלבליט תקף את כץ: "ההצעה שלכם היא פשוט סיסמאות, זה שקף עם שתי שורות, זו לא הצעה!". כץ השיב "העברנו לכם את החומר הרלוונטי" ונזרי השיב "לא הצדקתם את הדחיפות". נתניהו פנה לנזרי: "אתם יועצים משפטיים, לא דיקטטורים משפטיים".

 

בעקבות חילופי ההאשמות פוצץ גנץ את ישיבת הממשלה והורה לשרי כחול לבן לצאת. "זה הפך להיות ישיבת ישראל כץ נגד גורמים אחרים בממשלה", אמר גנץ. הישיבה התחדשה לאחר כחצי שעה.

 

16:15 -  נתניהו ואדלשטיין סיכמו ללא ידיעת גלנט: כיתות ז'-י' יחזרו ללמוד רק ביום ראשון

 

החלטה מאחורי הגב של השר הרלוונטי: ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע היום (ב') להסכמה עם שר הבריאות יולי אדלשטיין שתלמידי כיתות ז'-י' יחזרו ללימודים פרונטליים בבתי הספר רק ביום ראשון הקרוב, ולא בהמשך השבוע הנוכחי כפי שנתניהו הצהיר אתמול במסיבת עיתונאים. "אנחנו רוצים להמשיך בפתיחת מערכת החינוך", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "אנחנו רוצים לאפשר פתיחה של כיתות ז'-י' בערים עם אחוז מתחסנים גבוה". נתניהו לא עדכן כאמור את שר החינוך יואב גלנט בשינוי עמדתו.

 

 

בנימין נתניהו ויולי אדלשטיין בנימין נתניהו ויולי אדלשטיין צילום: אלכס גמבורג

 

15:00 - גלנט לקראת ישיבת הממשלה: משרד החינוך ערוך להחזרת תלמידי ז'-י' כבר מחר

 

שר החינוך יואב גלנט כתב בציוץ בחשבון הטוויטר שלו כי "משרד החינוך ערוך ומוכן להחזיר את תלמידי ותלמידות ז'-י' בערים הירוקות, הצהובות והכתומות-בהירות החל ממחר". את המסר העביר גלנט כשברקע ישיבת הממשלה שצפויה להתכנס בשעה הקרובה. "אני מקווה ומאמין כי הממשלה תאמץ את הצעתי לחזרה מיידית אל בתי הספר", ציין שר החינוך.

 

13:50 - נתניהו כינס דיון רב משתתפים "להגברת קצב החיסונים בחברה הערבית"

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו מכנס בשעה זו דיון רב משתתפים למציאת פתרון לקצב החיסונים האיטי בחברה הערבית. בדיון משתתפים שרי הבריאות, הפנים, ביטחון הפנים, ומנכ"לי המשרדים. בנוסף משתתפים בכירי משרד הבריאות, יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס וראשי רשויות מהחברה הערבית.

 

12:30 - ירידה חדה במספר הנפטרים מקורונה במחצית השנייה של פברואר

 

2,393 חולי קורונה נפטרו בישראל מאז תחילת השנה - 1,459 מהם בינואר ו-934 בפברואר. מדובר ביותר מ-40 נפטרים מדי יום. יש להדגיש כי הנתונים של החודש שהסתיים אתמול (יום א') אינם סופיים, כיוון שעדיין מגיעים נתונים מאוחרים על פטירות למשרד הבריאות. אין ספק כי מבצע החיסונים הרחב הוא הגורם המשמעותי בירידה במספר הנפטרים מקורונה בישראל.

 

מניתוח נתוני משרד הבריאות עולה כי במחצית הראשונה של החודש שעבר נפטרו כ-40 חולים בממוצע מדי יום. במחצית השנייה של ינואר עלה המספר ל-53 חולי קורונה שנפטרו בכל יום. השיא היה ב-24 בינואר, אז נפטרו 79 חולי קורונה ביום.

 

במחצית הראשונה של חודש פברואר חלה ירידה במספר חולי הקורונה שנפטרו ומספרם עמד על כ-42 בממוצע, כלומר ירידה לעומת המחצית השנייה של ינואר, אך עם זאת נתון גבוה יותר מהמחצית הראשונה של החודש שעבר. במחצית השנייה של פברואר חלה ירידה נוספת ומשמעותית יותר במספר הנפטרים. מ-15 עד 28 בפברואר נפטרו בממוצע כ-25 חולים מדי יום.

 

שיבא שיבא צילום: איי אף פי

 

 

 

10:10 - בג"ץ הורה לצמצם השימוש באיכוני שב"כ: "פגיעה דרקונית בזכות לפרטיות"

 

שבעת שופטי בג"ץ קיבלו באופן חלקי את העתירות נגד השימוש באיכוני שב"כ במסגרת המאבק בקורונה. השופטים מתחו ביקורת על הממשלה, והורו לה להשתמש באיכוני השב"כ באופן מצומצם החל מ-14 במרץ, רק למקרים בהם החולה אינו משתף פעולה בחקירה האפימדיולוגית, או לא מסר דיווחים על מגעים. השופטים ציינו כי מדובר ב"פגיעה דרקונית בזכות לפרטיות ובדמוקרטיה". השופט יצחק עמית השווה את השימוש באיכונים לאח הגדול.

 

 

10:05 - נתוני הקורונה: 3,089 אובחנו כנדבקים אתמול, 5.4% מהבדיקות חיוביות

 

משרד הבריאות עדכן כי 3,089 בני אדם נמצאו חיוביים לקורונה אתמול. שיעור הבדיקות החיוביות עמד על 5.4%, נתון נמוך בהשוואה לימים האחרונים. מספר החולים קשה עומד על 742, מתוכם 232 מונשמים. מספר המתחסנים אתמול עמד על כ-75 אלף בלבד - כ-32 אלף קיבלו את המנה הראשונה, וכ-43 אלף את המנה השנייה

 

 

בדיקת קורונה בדיקת קורונה צילום: איי אף פי

 

 

 

 

x