מנכ"ל אנלייט: "זיהינו חברה שלא היתה על המדף ושכנענו אותם למכור"
אנלייט אנרגיה מגבשת עסקה לרכישת 90% מחברת אנרגיה סולארית בארה"ב תמורת 390 מיליון דולר, אך לא חושפת את שמה. לחברת היעד יש פי 3.2 פרויקטים בפיתוח מאשר לאנלייט. מניית החברה זינקה אתמול ב־7.1% וסגרה קצת את הפער מול אנרג'יקס
חברת האנרגיה הירוקה אנלייט מנסה לצמצם את פערי שווי השוק שלה מול מלכת האנרגיה הירוקה המקומית אנרג'יקס, ומדווחת על כניסה ראשונה לשוק האמריקאי בעסקה הגדולה בתולדותיה.
אנלייט דיווחה אתמול (א') כי היא מנהלת משא ומתן לרכישת 90% מהמניות של חברת אנרגיה סולארית מארה"ב תמורת כ־390 מיליון דולר — עסקה הנעשית לפי שווי חברה של עד 430 מיליון דולר.
- אנלייט בדרך לעסקת ענק בארה"ב: במו"מ לרכישת חברה סולארית בעד 390 מיליון דולר
- אנלייט: אושרה הגדלת פרויקט טורבינות הרוח ברמת הגולן - ב-13%
- הפספוס של נושי אלוביץ': מניות אנלייט יכלו להחזיר חצי מהחוב
רוב הסכום תלוי בעמידה באבני דרך
במסגרת העסקה המתגבשת תשלם אנלייט כ־160 מיליון דולר במועד סגירתה, וכ־230 מיליון דולר נוספים בהתאם לעמידה באבני דרך, הקשורות לביצועי החברה והתממשות צבר הפרויקטים שלה על פני חמש שנים.
עוד ציינה החברה בדיווח שלה, כי יזמי החברה האמריקאית, המחזיקים בתפקידי ניהול בה, יישארו עם כ־10% ממניות החברה וימשיכו בתפקידיהם.
אנלייט מדגישה כי העסקה, שצפויה להיחתם ברבעון השני של השנה, מכוונת לפרוטפוליו הפיתוח של החברה האמריקאית, העומד על הספק של כ־9.9 ג'יגה־ואט, ולא למתקנים שהיא כבר הקימה ברחבי ארה"ב, העומדים על הספק של כ־1.5 ג'יגה־ואט.
אנלייט הוסיפה כי מתוך אותו פוטנציאל הספק של 9.9 ג'יגה־ואט רק כ־2.5 ג'יגה־ואט צפויים לקום במהלך השנתיים הקרובות. זאת בדומה לפורטפוליו הפרויקטים המניבים, ואלה שבהקמה ולקראת הקמה של אנלייט עצמה, העומד על הספק של כ־2 ג'יגה־ואט, ולפרויקטים נוספים שלה, הנמצאים בשלבי פיתוח שונים ועומדים על הספק של כ־2.3 ג'יגה־ואט נוספים.
למעשה, אנלייט רוכשת 90% מחברה המחזיקה בפי 3.2 יותר פרויקטים בשלבי פיתוח ממנה, ובצבר כולל של פי 2.3 יותר פרויקטים מחברת האנרגיה המתחדשת הישראלית. עם זאת, החברה האמריקאית נרכשת לפי שווי של כ־1.4 מיליארד שקל, הנמוך בכ־70% מהשווי שבו נסחרה אנלייט בזמן הדיווח על הרכישה, שעמד על כ־4.7 מיליארד שקל.
אנלייט נסחרה בשנים האחרונות באופן עקבי בשווי הנמוך מזה של המתחרה שלה אנרג'יקס, והפער בין השתיים עמד בחודשים האחרונים על כמיליארד שקל. אנליסטים, המסקרים את החברות, ייחסו את הבדלי השווי בעיקר לפעילות אנרג'יקס בארה"ב, שאנלייט היתה חסרה אותה, שכן התמקדה באירופה ובישראל.
אנרג'יקס, שבשליטת חברת הנדל"ן הציבורית אלוני חץ (53.9%), רכשה בשנים האחרונות זכויות למאות מגה־ואטים תמורת כ־24 מיליון דולר, וצופה השלמת הספק של 260 מגה־ואט בארה"ב עד סוף שנת 2022, מהם כ־160 עד סוף המחצית הראשונה של 2022, וזאת לצד מאות מגה־ואט נוספים בשלבי ייזום שונים.
נכון לרבעון השלישי ב־2020, אנרג'יקס מחזיקה בפרויקטים מסחריים בהספק 402 מגה־ואט בישראל, ארה"ב ופולין, כ־415 מגה־ואט בהקמה וטרום הקמה, כ־516 מגה־ואט בייזום מתקדם, וכ־1,200 מגה־ואט בשלב הייזום.
אנלייט ואנרג'יקס החלו את יום המסחר אתמול בבורסת תל אביב בשווי של 4.7 מיליארד שקל ו־5.6 מיליארד שקל בהתאמה, וניכר כי הדיווח על העסקה צמצם את הפער. אנלייט זינקה אתמול ב־7.1% לשווי של 5.09 מיליארד שקל, ואנרג'יקס ירדה ב־0.43% לשווי של 5.58 מיליארד שקל.
ממשל ביידן פועל ליעד חשמל ירוק מלא עד 2035
אחת הביקורות על הדיווח של אנלייט, שנשמעו בקרב משקיעים, היא העובדה שהחברה נמנעה מלפרסם את שם החברה הנרכשת ולפרט את המדינות שבהן היא פועלת, שכן הבדלי המחירים בין המדינות השונות בארה"ב הם משמעותיים. כך, לדוגמה, בווירג'יניה עומד מחיר מגה־ואט על 30–40 דולר, בעוד בקליפורניה המחיר הוא 20–25 דולר למגה־ואט.
מצד שני, אנלייט זוכה להערכה על מבנה העסקה, במסגרתו היא משלמת כ־40% מהתשלום ורוכשת כ־2.5 ג'יגה־ואט שיקומו עד סוף 2022, בעוד שאר הכספים יועברו רק בהתאם להבשלת שאר ההספק, שעומד על 7.4 ג'יגה־ואט.
אנלייט צירפה לדיווח הערכות על כך שבהתאם להצהרות הממשל האמריקאי עם כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן בדבר הגעה ליעד של ייצור חשמל מלא מאנרגיות מתחדשות עד 2035, ישקיע הממשל כ־400 מיליארד דולר בהגעה ליעד זה. היקף צריכת החשמל מאנרגיה מתחדשת בארה"ב, נכון ל־2019, עומד על כ־11% מכלל צריכת החשמל במדינה, ואנלייט מציינת כי עד למועד הדיווח הוקמו בארה"ב כ־86 ג'יגה־ואט של פרויקטים סולאריים, הצפויים להגיע לכ־238 ג'יגה־ואט עד 2030.
מנכ"ל אנלייט גלעד יעבץ אמר לכלכליסט", כי "ביצענו תהליך פרו־אקטיבי עם בנקאי השקעות, והגענו לכ־30 חברות שעברו בדיקה וסינון, עד שהגענו לחברה שאנו מנהלים עימה את המשא ומתן, שלא היתה על המדף. מדובר בחברת פיתוח, שחלק מהמודל העסקי שלה הוביל למכירת פרויקטים שהבשילו לאורך ציר הזמן, וכך גם אנחנו הגענו אליה ויצרנו קשר ודיאלוג, כדי להציע את תהליך המכירה, ולשכנע שהוא הנכון גם עבורם. בשוק האמריקאי יש פעילות רבה של מיזוגים ורכישות, גם בתחום האנרגיה המתחדשת, שחלקם נוצרים מייזום דיאלוג, ולא דווקא מול חברות המציבות את עצמן על המדף".
יעבץ הוסיף: "בחרנו לא לזהות עדיין את חברת המטרה מסיבות רבות. לאחר שנחשוף את שמה ופעילותה גם לשוק תהיה יכולת להכיר את יכולותיה. בינתיים חשפנו כל מה שאנו יכולים במסגרת הנתונים ששחררנו לשוק, ובהם שזו חברה הפועלת בפריסה רחבה באזורי רשתות חשמל שונות בארה"ב. לגבי שווי החברה מול שווי אנלייט, צריך להביא בחשבון שאנחנו לא קונים את כל הפורטפוליו שלה, אלא רק פרויקטים בשלבי פיתוח שונים. כך שאם משווים בין החברות, לאנלייט כבר יש כ־2 ג'יגה־ואט בשלבים מניבים או בשלבי הקמה, ולחברת המטרה עוד לא. בנוסף, המודלים העסקיים של שתי החברות שונים, וחלק מהמטרה שלנו, היא להרחיב את המודל העסקי שלה ולהפוך אותה גם ליצרנית חשמל כמו אנלייט, וכמו שאר החברות בארה"ב ששוויין גבוה. לגבי הפער מול אנרג'יקס, אתחיל מכך שזו חברה שאני אוהב מאוד, ובהשוואה מולה - או מול כל חברה אחרת - צריך גם לבדוק את שיעור האחזקה של כל חברה בפרויקטים הנמצאים בצבר ההזמנות שלה, שמשפיע על ההכנסות שלה מהם".