בלעדי לכלכליסט
קבוצת חיפה רוכשת 27% מסטארט־אפ חקלאי של ניר גלעד
ענקית הדישון תשקיע 2.2 מיליון דולר באגרי אי.או.טי הישראלית. החברה פיתחה טכנולוגיה המאפשרת לחקלאי לקבל מידע מיידי על היקף המינרלים בגידולי השדה שלו על ידי צילום העלים בטלפון או ברחפן
ערב רכישת השליטה בחברה מבצעת קבוצת חיפה (לשעבר חיפה כימיקלים), בניהולו של מוטי לוין, עסקת השקעה אסטרטגית. ל"כלכליסט" נודע כי החברה רוכשת 27% ממניות חברת אגרי אי.או.טי (AGRI I.O.T) בהשקעה של 2.2 מיליון דולר לתוך קופת החברה.
הנקודה המעניינת היא שיו"ר אגרי אי.או.טי הוא ניר גלעד, היו"ר היוצא של חברת מגדל ומי ששימש בעבר הלא רחוק יו"ר כיל (ICL) שבשליטת עידן עופר.
כיל היא יריב מר של קבוצת חיפה ומלבד התחרות העסקית בין השתיים, היו להן עימותים משפטיים ובוררויות שהעניקו לחיפה חומרי גלם שייצרה כיל במחירים מופחתים עד היום.
- שותפות לווייתן במו"מ למכירת גז למתקן האמוניה של קבוצת חיפה
- SAIPEM האיטלקית תקים ל"קבוצת חיפה" מתקן לייצור אמוניה במישור רותם
- קבוצת חיפה מחליפה את הסכם אספקת הגז מתמר בעסקה עם לווייתן
גלעד ושותפו אסף סופה הם בעלי מניות הרוב באגרי אי.או.טי, וגלעד הופך למעשה להיות שותף של חיפה. המהלך נולד משיחת חולין של גלעד עם חברו יוסי בכר ז"ל ששימש יו"ר קבוצת חיפה.
אגרי אי.או.טי פיתחה טכנולוגיה המאפשרת לחקלאי לקבל תמונה בזמן אמת של היקף המינרלים, ישירות בגידולי החקלאות שלו. הטכנולוגיה מנתחת על פי צילום פשוט וניתוח מבוסס בינה מלאכותית את הגוון הירוק בעלה. החקלאי מצלם את העלה בסמארטפון, שולח את התמונה למרכז הפיתוח של החברה בשדות נגב, שם מערכת משובצת תוכנות AI ו־BI מנתחות את הנתונים ומחזירות בזמן אמת תשובה לחקלאי עם מסקנות האם הצמח סובל מדישון יתר או חסר. נתונים אלה מועברים לחקלאי בתוספת המלצות לדישון ולהשקיה.
המרכיב החשוב בדישון גידולים הוא החנקן, אך יש חשיבות לאשלגן ולזרחן. המערכת שפיתחה אגרי אי.או.טי מנתחת את המחסור בכל אחד מהמרכיבים. הטכנולוגיה מחליפה את ההתנהלות המסורתית שבה החקלאי שולח דגימה מהצמח למעבדה ייעודית שמנתחת את הרכב העלה ורק כעבור כמה ימים או שבועות מעבירה לו את המסקנות.
הטכנולוגיה שפותחה מסוגלת לנתח את מצב החנקן בצמח ממצלמות של טלפון רגיל, דרך רחפנים ועד ניתוח צילומי לוויין ברמות דיוק ייחודיות. בניסויים שעשו לקוחות מובילים בעולם הגיעה המערכת לדיוק בגידולים מכוילים של יותר מ־95% מצילום בטלפון נייד.
המערכת נחשבת פורצת דרך בתחום החקלאות המדייקת שמרכזת השקעות גדולות ברחבי העולם, מאחר שהיא משתמשת לראשונה בצמח עצמו כ"חיישן" המרכזי. היא מדלגת על הצורך בחיישנים חיצוניים ומנצלת את הצמח כסנסור המשדר את צרכיו ישירות לחקלאי.
מענה מקיף לגידול הצמח
יתרונות המערכת הן בהפחתה של העלויות לחקלאי בגין דישון יתר שקיים היום, ובסיוע למקסום היבול של הגידולים בעלויות מופחתות. לדוגמה, במדידה שנעשתה בשדה חסה בסין המבוסס על חקלאות מסורתית, הופחתו העלויות של הדישון במחצית והיבול גדל כפליים. רווחיות החקלאי עלתה מ־1,600 דולר לעונה ל־3,030 דולר.
יעילות הטכנולוגיה נבחנה בכמה מודלים בידי קבוצת חיפה ונמצא בה דיוק פורץ דרך ברמה העולמית. את מהלך ההשקעה הוביל לצד המנכ"ל מוטי לוין, שבעבר כיהן כסמנכ"ל הכספים של כיל, סמנכ"ל השיווק של חיפה נתן פלדמן.
זהו מהלך השקעה ראשון של חיפה ברכישת טכנולוגיות בתחום החקלאות המדייקת הנמצאת בליבת התוכנית האסטרטגית של החברה שהיעד שלה הוא מתן מענה לכל הבעיות סביב בית הגידול של הצמח.
הקטנת זיהום סביבתי מדשן
אגרי אי.או.טי הוקמה על ידי אסף סופה וניר גלעד ב־2017. סופה הוא בעל רקע של 20 שנה בפיתוח מערכות תוכנה. בעבר ניהל בתי תוכנה בארץ ובגרמניה, ובשנים האחרונות הוא מתמקד בפיתוח טכנולוגיות חקלאיות.
סופה נתקל ברעיון לפיתוח בהרצאה של פרופ' יפתח בן אשר, אגרונום בעל שם עולמי. בהרצאה בסין ב־2016 טען בן אשר שדרך הגוון הירוק בצמח ניתן להבחין אם הצמח "רעב" וזקוק לדישון או להשקיה. כיום המידע הזה נאסף על ידי מדריכים חקלאיים בביקור בשטח ועל ידי חיישני קרקע.
הטכנולוגיה אמורה לתת מענה גם לבעיית דישון היתר הקיימת בעיקר במדינות מתפתחות וגורמת לזיהום סביבתי. עודפי החנקן שלא נצרכו על ידי הצמח נשטפים לאקוויפר ומזהמים את מקורות המים, ובהמשך ממליחים את הקרקע או מתנדפים לאוויר ופוגעים באוזון.
לצד בן אשר פיתח את הטכנולוגיה ד"ר ארקדי זילברמן, בעל רקע בתחומי חישה מבוססת גלים מרחוק, שהגיע מהתעשייה הביטחונית, מונה כמדען ראשי ופיתח את הטכנולוגיה שמאפשרת דרך צילום סמארטפון רחפן או לוויין לאבחן את הרכב הדשנים מניתוח הירוק בצמח. הטכנולוגיה הוצגה, בין היתר, בפני ביל ומלינדה גייטס כפתרון סביבתי ברמה העולמית בתחרות בהודו וקיבלה הכרה וסיוע מהמדען הראשי בישראל. עד היום גייסה החברה כ־7 מיליון דולר.
קבוצת חיפה מעבר להשקעתה בחברה קיבלה בלעדית את שיווק המוצר לשנים הקרובות כחלק מההסכם ותיהנה גם מתמלוגים במכירות.
קבוצת חיפה היא אחד השחקנים הגדולים בעולם בנושא של הזנת הצומח. החברה מחזיקה מרכז פיתוח בארץ למוצרי דישון מיוחדים. הצפי הוא למכירות מוגברות בעולם כבר בשנתיים הקרובות תוך התבססות על ערוצי ההפצה של קבוצת חיפה, שבבעלותה 16 חברות־בנות להפצה הפועלות ב־100 מדינות בכל היבשות בעולם.