$
הכסף

חוזרים לשלם: שיעור המשכנתאות בהקפאה או בדחייה צנח ל-8%

כך לפי נתוני בנק ישראל - ולעומת שיעורי הקפאה של 12% בדצמבר ו-25% בשיא המשבר באפריל אשתקד. יציבות בנטילת המשכנתאות בינואר: עלייה קלה בפעילות המשקיעים

עירית אבישר 14:1024.02.21

מקפיאי המשכנתאות חוזרים לפרוע אותן: מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום עולה כי נכון לסוף ינואר, רק 8% מהמשכנתאות בהקפאה או דחיית תשלומים, וזאת לעומת 12% בחודש שעבר, ו-25% מהמשכנתאות בשיא המשבר באפריל אשתקד.

 

 

 

מהנתונים עולה כי היקף המשכנתאות שנמצאות בדחיית תשלומים ירד במהלך חודש ינואר ב-17 מיליארד שקל, והוא עומד, נכון לסוף ינואר, על 32.1 מיליארד שקל. מדובר בנתון הנמוך ביותר מפרוץ משבר הקורונה, ועדיין הוא גבוה לעומת השגרה. לשם השוואה, בחודש פברואר אשתקד עמד היקף המשכנתאות בדחיית תשלומים על 12.5 מיליארד שקל, פחות מ-3.5% מהשוק.

 

היקף המשכנתאות החדשות שניתנו בחודש ינואר עמד על 6.4 מיליארד שקל היקף המשכנתאות החדשות שניתנו בחודש ינואר עמד על 6.4 מיליארד שקל צילום: שאטרסטוק

 

הירידה החדה שנרשמה בינואר נובעת מכך שתקופת הקפאת המשכנתאות לרוב הלווים הסתיימה בסוף דצמבר. ישנו אמנם מתווה חדש לדחיית תשלומים, אך נראה כי חלק לא מבוטל מהלווים כבר נמצאים במצב שבו הם יכולים לחזור לפרוע כרגיל את התשלומים, ולא זקוקים לדחייה נוספת. עוד נזכיר כי בניגוד לתוכניות הקודמות שכללו הקפאת הלוואות, הפעם מדובר בפירעון חלקי של המשכנתא, ובבנקים מציינים כי המעבר הזה נעשה בצורה חלקה, והרוב המוחלט של הלווים מצליחים לעמוד בתשלום החלקי.

 

עוד עולה מנתוני בנק ישראל, שכפי שפורסם הבוקר ב"כלכליסט", היקף המשכנתאות החדשות שניתנו בחודש ינואר עמד על 6.4 מיליארד שקל, בדומה לממוצע ב-12 החודשים האחרונים. עלייה נרשמה בהיקף הפעילות של משקיעים, שחלקם בשוק המשכנתאות עמד בינואר על 13.3%, לעומת פחות מ-11% בשנה האחרונה. מנגד נרשמה ירידה קלה בפעילות של רוכשי דירה במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" - חלקם בשוק בינואר עמד על פחות מ-12% לעומת 15% בשנה האחרונה.

 

במהלך חודש ינואר נכנסה לתוקף הרפורמה שלפיה ניתן לקחת משכנתא ברכיב פריים בהיקף של עד שני שלישים מהמשכנתא (לעומת שליש טרם ההחלטה על ההקלה). השפעת הרפורמה עדיין לא מקבלת ביטוי בנתוני החודש האחרון, היות שנטילת משכנתא היא תהליך שלוקח תקופה מסוימת, והרפורמה נכנסה לתוקף רק באמצע ינואר. הריבית הממוצעת במשכנתאות שמרה על יציבות, אולם הרפורמה בריבית הפריים, כמו גם הירידות בשוק האג"ח, עשויות להשפיע על הריבית הממוצעת שנראה בחודש הבא.

x