$
חדשות טכנולוגיה

ביי ביי ווטסון? IBM מתקשה עם AI וחטיבת הבריאות שלה עשויה לשלם את המחיר

חטיבת הבריאות של ווטסון הכניסה פחות ממיליארד דולר בשנה האחרונה והיא נחשבת לא רווחית. המנכ''ל החדש של IBM, ארווינד קרישנה, מנסה למקד את עסקיה בתחומים המסורתיים שלה, מחשוב ארגוני. המיקוד שלו הוא בענן וכל מה שלא מתחבר לזה כנראה עשוי להימכר או להיסגר

רפאל קאהאן 21:2521.02.21

ענקית המחשוב הארגוני IBM מחפשת להיפטר מחטיבת הבריאות של ווטסון - פלטפורמת הבינה המלאכותית שלה, כך על פי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל מסוף השבוע. על פי הדברים שנמסרו על ידי גורם המקורב לנושא, החברה מנסה לצמצם את עסקיה כדי להגיע לרווחיות. חטיבת הבריאות של ווטסון הכניסה פחות ממיליארד דולר בשנה האחרונה והיא נחשבת לא רווחית.

 

 

 

חטיבת הבריאות מיועדת לספק שירותי ניתוח נתונים לבתי חולים, חברות ביטוח וחברות פארמה. עם זאת מדובר בחטיבה שלא הצליחה לפרוץ בהצלחה וזאת למרות שווטסון זכתה לחשיפה נרחבת ב-10 השנים האחרונות. ווטסון הוא כינוי לטכנולוגיית הבינה המלאכותית שפיתחה IBM ב-20 השנה האחרונות. היא נחשפה לציבור לאחר שהשתתפה בפרק של שעשועון טריוויה טלוויזיוני בו זכתה מול מתחרים אנושיים ב-2011.

 

מנכ"ל IBM ארווינד קרישנה מנכ"ל IBM ארווינד קרישנה צילום: גטי אימג'ס

 

העיסוק של IBM ב-AI הוא סיפור ישן. החברה כבר החלה לפתח מחשבי בינה מלאכותית עוד בשנות ה-90, ואף הצליחה לזכות לתהילה כאשר ביג בלו, אחד מאבותיו של ווטסון הצליח לנצח את אלוף העולם בשחמט דאז - גארי קספרוב. אך לאחר השקת ווטסון, החברה הבטיחה שהוא יהיה מסוגל לבצע דברים הרבה יותר יצירתיים מאשר לחשב מיליוני מהלכים על לוח שח. כך הוא הותאם לכתיבת מתכונים, לחיזוי מזג אוויר וכסייען לאבחון רפואי עבור רופאים.

 

אך זה היה רק לשם יחסי ציבור. בפועל, IBM רצתה שהוא יסייע לחברות ולארגוני בריאות לנהל את המידע שלהן ולסייע במחקר. בחיים האמיתיים עם זאת, הרופאים לא ממש התלהבו משימוש בווטסון לאבחונים וזאת לאחר שהתברר שהוא גם מבצע טעויות. בנוסף חברות טכנולוגיה נוטות לא להבין את אופן הפעולה של מערכות הבריאות והרגולציות השונות שמפקחות על אופן הפעולה שלהן. Watson Health היה אחד המהלכים העיקריים של IBM בתחום הבינה המלאכותית ונועד לספק לה מנוע צמיחה חשוב.

 

אך זה לא עבד כמצופה. מחברה עם הכנסות של 100 מיליארד דולר בשנה בתחילת העשור, בשנה האחרונה היא הכניסה "רק" כ-73 מיליארד דולר. המנכ''ל החדש שלה, ארווינד קרישנה, מנסה כעת לעצור את הדימום ולמקד את עסקיה בתחומים המסורתיים שלה, מחשוב ארגוני. המיקוד שלו הוא בענן וכל מה שלא מתחבר לזה כנראה עשוי להימכר או להיסגר. הדוגמה הראשונה לכך היא המהלך להנפיק את חטיבת שירותי ה-IT המנוהלים כחברה נפרדת. כעת הדיווח על ווטסון כנראה מחזק את המהלכים האלה.

 

אבל הכישלון היחסי של ווטסון בתחום הבריאות אינו ייחודי ל-IBM. גם גוגל לא הצליחה עד היום להפוך את טכנולוגיית חטיבת ה-AI שלה דיפמיינד (DeepMind) לעסק מכניס בתחום הבריאות וזאת למרות כל מיני הצהרות על כך. הבעיה לדברי מספר מומחים ואקדמאים היא הנטייה של החברות האלה להגזים ביכולת של המערכות שלהן. כך למשל ב-IBM הסבירו בעבר בגאווה שווטסון יוכל לסייע בריפוי סרטן בסיוע מאגר המידע העצום בו צוייד.

 

נתונים, כפי שהוכיח מהלך החיסונים נגד הקורונה בישראל, הם הבסיס לכל מחקר רפואי איכותי. אבל אם המערכות שמיועדות לנתח את הנתונים לא מותאמות לדרישות של מערכות הבריאות אז הסיכוי לאימוץ שלהן קטן מאוד ולא משנה כמה הן משוכללות או מרשימות. זאת וגם הבעייתיות שבאיסוף וניתוח נתוני בריאות תחת כללי השימוש השונים במידע רפואי כנראה הביאו לכך שווטסון כנראה לא יהיה הרופא החשמלי לו כולם ציפו. כעת נותר ל-IBM רק לבחור בין מכירה למשקיעים, ספין אוף והנפקה או פשוט סגירה שלה.

 

x