בלעדי לכלכליסט
אקרשטיין רוצה לחזור לבורסה לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל
החברה הגדולה ביותר בארץ בתחום מוצרי הבטון, שנמחקה מהמסחר ב־2003 לפי שווי של 150 מיליון שקל, שואפת לחזור לת"א לפי שווי הגבוה פי 8.6. הגיוס צפוי לעמוד על 400-300 מיליון שקל, שחלקם ייכנס לקופת החברה וחלקם לידי המשפחה
החברה הגדולה בישראל בתחום מוצרי הבטון, אקרשטיין, בדרך לאחוזת בית. ל"כלכליסט" נודע כי אחרי שנתיים שבהן ניסתה מהלכים שונים של השקעה, החליטה החברה שבשליטת גיורא ארשטיין להנפיק בבורסה בתל אביב. החברה שתונפק היא חברת האחזקות של אקרשטיין שמחזיקה בשתי הפעילויות — התעשייתית של מוצרי בטון, והנדל"ן. השווי שבו מבקשת החברה להנפיק הוא כ־1.3 מיליארד שקל. הגיוס צפוי לעמוד על 400-300 מיליון שקל שחלקם ייכנס לקופת החברה וחלקם לידי המשפחה. ההנפקה צפויה להתבצע על בסיס הדו"חות השנתיים של 2020 ולהתקיים בפועל במאי הקרוב.
המגעים מול הבנקים
במהלך השנתיים האחרונות נעה הקבוצה בין הליך של מכירת 20% ללאומי פרטנרס, או מכירה דומה לפועלים שוקי הון. המגעים שנערכו לסירוגין, תחילה מול לאומי פרטנרס ואחר כך מול פועלים שוקי הון התנהלו סביב שווי של 900 מיליון שקל לפעילות התעשייה כשכל אחד מהבנקים אמור היה לרכוש 20% מהחברה. שני המקרים לא הבשילו לכדי עסקה, הן בשל פערי מחיר והן בשל העובדה שמכירה של נתח מהפעילות התעשייתית לא היתה פותרת את הבעיה שאותה ביקש אבי המשפחה גיורא אקרשטיין לפתור — בעיית ההעברה הבין־דורית של העסק. לגיורא אקרשטיין, שחגג בדצמבר האחרון יום הולדת 82, שלושה צאצאים - צביקה אקרשטיין - סגן יו"ר הקבוצה ויו"ר הפעילות התעשייתית, קרין קליר־אקרשטיין - אדריכלית, מנהלת התכנון של פעילות הנדל"ן, ועו"ד מאיה ליפין־אקרשטיין - מנהלת המערך המשפטי של הקבוצה.
ירוחם, אשדוד ואריזונה
קבוצת אקרשטיין, שנוסדה ב־1925 בידי צבי אקרשטיין, אביו של גיורא, עוסקת בייצור מוצרי מלט ובטון, לצד פעילות נדל"ן כאמור. אקרשטיין נחשבת לחברה הגדולה והמובילה בישראל בתחום ייצור של מוצרי בטון טרומי לפיתוח סביבתי, לבנייה ולתשתיות. לחברה 13 מפעלים המאוגדים בארבעה אתרי ייצור אשר נותנים מענה מלא ללקוחותיה ונמצאים בפריסה ארצית: בירוחם, אשדוד, באזור התעשייה צחר בצפון ובניצני עוז, וכך מכסים את הארץ כולה. כמו כן לאקרשטיין 3 מפעלים בארצות הברית, בקליפורניה ובאריזונה, כאשר היא פועלת בשוק האמריקאי באמצעות החברה־הבת (100%) Ackerstone.
מפעלי החברה מספקים מוצרי בטון בכל תחומי התשתיות, הבנייה ועיצוב הנוף וכוללים, בין היתר, אלמנטים לבנייה מתועשת, מוצרי ניקוז, ביוב, צינורות דחיקה, מנהרות שירות, מובלים, מנהרות תקשורת, מעברים להולכי רגל, מעקות בטיחות, קירות תומכים ואקוסטיים, אלמנטי מיגון, גדרות, מבנים יבילים, מבנים מוגנים, מגדלי שמירה, קירות מגן, אדני רכבת, רעפים, אריחי ואבני ריצוף, אבני שפה וגן, מדרגות, ריהוט רחוב ומוצרים טרומיים מורכבים המיוצרים על פי דרישות וצורכי הלקוח.
פעילות הנדל"ן כוללת בעיקר את מאות הדונמים המשמשים את הפעילות התעשייתית, במפעלים שמושכרים לחברת התעשיה. בנוסף קיימת לחברה פעילות נדל"ן מניב למשרדים הממוקמת בעיקר בהרצליה. החברה מחזיקה שטחי משרדים וכן קרקעות וזכויות לפיתוח עתידי של עשרות אלפי מ"ר של משרדים, גם הם בהרצליה.
דורון סלע מונה לאחרונה למנכ"ל החברה המונפקת, חברת האחזקות. בפעילות התעשייתית מועסקים כ־700 עובדים בישראל וארה"ב. לפי הערכות, קבוצת אקרשטיין מגלגלת כיום מחזור שנתי של 850 מיליון שקל, ומייצרת רווח נקי שנתי של 80־70 מיליון שקל. 700 מיליון שקל מההכנסות מיוחסים לפעילות התעשייתית, בעוד 150 מיליון שקל לפעילות השכרת הנדל"ן.
תכנית ההנפקה שנגנזה
לפני שנתיים כבר בחנה אקרשטיין גם את מתווה ההנפקה אבל החליטה שלא לגשת אליו, גם בשל המכפילים הנמוכים יחסית להיום שהיו נהוגים בשוק, והן בשל גל פדיונות שגרם לדחייה של הנפקות ראשוניות ב־2018. אקרשטיין תעשיות היתה בעברה חברה בורסאית, אך נמחקה מהמסחר בתל אביב ב־2003 בהצעת רכש, שגילמה לחברה שווי של 150 מיליון שקל. כלומר, בתוך 15 שנה החברה ייצרה ערך משמעותי של מאות מיליוני שקלים לבעלים. מאז עברו 18 שנה וההנפקה תתבצע כאמור לפי שווי מבוקש של פי יותר מ־8.