FT
אפקט הזום: הביקוש העסקי למלונות עשוי להתכווץ ב־30%
מנכ"ל רשת בתי המלון והמסעדות נובו: "כדי לשרוד את הקורונה מלונות יהיו חייבים למשוך לקוחות מקומיים". לפי מסמכים שהוגשו לרגולטור הרשת נטלה 14 הלוואות פדרליות ב־2020 בסכום כולל של 28 מיליון דולר
בתי מלון חייבים ייאלצו למשוך לקוחות מקומיים כדי לשרוד את הקורונה, כך לפי מנכ"ל רשת המלונות והמסעדות נובו, שהדגיש כי המהלך נחוץ ברקע תהליך ההתחסנות האיטי שמעכב את התאוששות הטיסות הבינלאומיות. "שם נמצאים העסקים כיום. זה באמת מתנקז לתיירות מקומית ועבודה עם שווקים אזוריים", אמר טרבור הורוול, המנהל את הרשת היוקרתית מאז 2009.
נובו, שמפעילה בתי מלון בערים בינלאומיות מרכזיות כמו לונדון, לאס וגאס וברצלונה, סגרה שמונה מתוך 13 האתרים שלה, אבל אומרת כי במיאמי, למשל, 80%-70% תפוסה הם של אורחים מקומיים.
- אקירוב התקפלו: ג'ורג'י יוותר על חלקו בחברת המלונות לוקה
- האחים דיין קיבלו אישור ביהמ"ש לרכישת שני המלונות באילת
- בהמשך למולטי-פאמילי: אלקטרה נדל"ן בוחנת רכישת מלונות בארה"ב במאות מיליוני דולרים
בהינתן כי הטיסות הבינלאומיות צפויות להישאר ברמות נמוכות היסטורית עבור רוב 2021, מגזר המלונאות מיהר למצוא אפיקי הכנסה חלופיים כדי לפצות על החדרים הריקים. רשתות אקור ו־CitizenM הסבו שטחים לא מנוצלים לחללי עבודה משותפים ולמכוני כושר, בעוד רשת רדיסון עובדת עם זום על מנת לאפשר לאורחים עסקיים לחבור עם עמיתים בעולם.
עבור בתי המלון שהמשיכו לפעול, המציאות קשה. לפי אנליסטים במורגן סטנלי, תעריף ממוצע לחדרים ברחבי בריטניה, האיחוד האירופי וארה"ב הוא כ־35% מתחת לרמות שנרשמו בשנה שעברה.
לפי הורוול, ההתאוששות תהיה ממושכת במיוחד עבור המלונות הגדולים והפעילים שפונים בעיקר ללקוחות עסקיים ותאגידיים. בכירים במגזר מזהירים כי משום שעובדים התרגלו לבצע פגישות מקוונות, היקף הפעילות העסקית עשוי להתכווץ באופן קבוע ב־30%.
נובו הוקמה ב־1994 על ידי השחקן רוברט דה נירו, השף נובו מטסוהיסו ומפיק הקולנוע מאיר טפר. המסעדות של הרשת התפרסמו כמקום מפגש עבור סלבריטאים כמו קייט מוס, אלטון ג'ון ודיוויד בקהאם.
הקבוצה לא מפרסמת את נתוניה הפיננסיים, אבל לפי דיווחיה, ב־2018 היא שאפה ליעד של 1 מיליארד דולר בהכנסות על פני חמש שנים ומרחיבה את רשת המלונות בקצב של כארבעה אתרים בשנה. לקבוצה 47 מסעדות ובשנה שעברה היא פתחה שלושה בתי מלון.
ב־2020 עמדה הקבוצה ביעד ההכנסות שלה, כך לפי דיווחיה, אבל הוציאה לחל"ת הרבה מ־10,000 עובדיה לפרקי זמן ממושכים. הקבוצה נאלצה ליטול 14 הלוואות חירום בסכום כולל של 28 מיליון דולר בארה"ב, כך לפי מסמכים פדרליים, והבעלים של בתי המלון שלה ספגו מכה. סלנטה, קבוצת המלונאות הספרדית שבבעלותה נובו ברצלונה, מכרה בסוף 2020 את הנכס במחיר מופחת של 80 מיליון יורו לקרן הנדל"ן הגרמנית ASG, סכום נמוך ב־20 מיליון דולר ממחיר הרכישה, כך לפי דיווחים בעיתון הספרדי "אל פאיס".
בדצמבר שעבר, המלון החדש של הרשת בככר פורטמן בלונדון נפתח לשבועיים בלבד לפני שנאלץ לסגור את שעריו בשל תקנות הקורונה. מלון חדש בוורשה נפתח מחדש לפעילות רק בשבוע שעבר.
"כולם ספגו מכה קשה וכולם הושפעו. נאלצנו לנקוט מהלכים נרחבים כדי לדאוג להמשך הפעילות העסקית", הוסיף הורוול.
גריים סמית, מנכ"ל בקבוצת הייעוץ אליקס־פרטנרס אומר כי קיימת מידה מסוימת של אופטימיות בכל הנוגע להשקעות בבתי מלון, זאת בהינתן כי נכסים מסוגים אחרים כמו קמעונאות ומשרדים צפויים לעמוד תחת לחצים קבועים יותר. "קיימת מידה רבה יותר של העברת כספים לנכסים כמו פאבים ובתי מלון, סוג כזה של נדל"ן תפעולי", ציין.