$
בחירות 2021

ועדת הבחירות פסלה את אבתיסאם מראענה מרשימת העבודה - העליון יידרש להכריע

16 חברי ועדה הצביעו בעד פסילתה של אבתיסאם מראענה מנוחין, מספר 7 ברשימת המפלגה, בעוד 15 חברים התנגדו. זאת במהלך דיון בעתירות נגד מועמדים ומפלגות שהגישו את רשימותיהם לפני כשבועיים; ביהמ"ש העליון יחליט אם תוכל להתמודד. דיונים גם על המשותפת ומפלגת רע"מ

ynet 10:4317.02.21

ועדת הבחירות המרכזית פסלה הבוקר (יום ד') את אבתיסאם מראענה מנוחין, מספר 7 ברשימת מפלגת העבודה של מרב מיכאלי, בעקבות עתירה של סיעת הציונות הדתית. 16 חברי ועדה הצביעו בעד הפסילה, ו-15 הצביעו נגדה.

 

כעת ההחלטה עוברת אוטומטית לבית המשפט העליון שיצטרך להכריע אם תוכל להיכלל ברשימת המפלגה בבחירות. דיוני הפסילות נמשכים כעת ויעסקו ברשימה המשותפת ובמפלגת רע"מ, שגם נגדן הגיש יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר עתירות.

  

 

ו"ר הוועדה, השופט עוזי פוגלמן, אמר בפתח הדיון: "כולנו ערים לכך שחברי ועדת הבחירות נבחרים על סמך שיוך פוליטי, אולם הציפייה היא שכל אחד ואחת מכם ימלא את חובתו הסטטוטורית בהתאם לעקרונות ולא בשל זיקה פוליטית כזו או אחרת והכול בהתאם לשיקול דעתו. החלטה לפסול מועמד רשימה היא פגיעה אנושה בזכות לבחור ולהיבחר העומדת ביסוד משטרים דמוקרטים".

 

אבתיסאם מראענה, מועמדת העבודה אבתיסאם מראענה, מועמדת העבודה צילום: מוטי קמחי

 

אתמול, אחרי שהוגשו שתי העתירות לפסילתה של במאית הקולנוע והתסריטאית, הגיש היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את עמדתו לוועדה. במסמך העמדה טען היועמ"ש שהוא סבור כי "לא הוצגה בבקשות הפסילה תשתית ראייתית שיכולה לאפשר פסילת מועמד מלהתמודד בבחירות לכנסת, ולפיכך דין הבקשות להידחות".

 

בן גביר אמר בדיון: "הגברת הזו שנמצאת כאן, החלום שלה הוא להשמיד עיר ואם במדינת ישראל, סתם כך, כי זה יהודים. אם זו לא תמיכה בארגון טרור, אם זו לא שלילה של מדינת יהודית ודמוקרטית, אם זו לא גזענות - אני לא יודע מה זו גזענות". לאחר הפסילה ציין כי "זהו יום חשוב. אני מקווה שהשופטים יפעלו על פי החוק. הגברת הזו לא צריכה להיות בכנסת ישראל ובפרט במפלגת העבודה. כל מי שמתנגד למדינת ישראל לא צריך להיות בכנסת".  

 

הוא התייחס לעמדת היועמ"ש שהמליץ לא לפסול את מראענה: "יש משפטים שאם אומרים אותם - אין דרך חזרה; במיוחד אם אין התנצלות, במיוחד אם אין מעשים. כשמועמד אומר שצריך להשמיד עיר ואם במדינת ישראל - זו מסה קריטית. זו החובה שלכם הוועדה לעצור את זה כמה שיותר מהר".

 

 

מנדלבליט. מתנגד לפסילה מנדלבליט. מתנגד לפסילה צילום: יאיר שגיא

 

עו"ד גיא בוסי, המייצג את מראענה מנוחין, אמר בפני חברי הוועדה: "בניגוד לטענות עוצמה יהודית, היא איננה מסיתה, מעולם לא הסיתה לגזענות בכלל וגזענות כלפי העם היהודי בפרט. היא לא תמכה במאבק של מדינת אויב, אין במעשיה אבק גזענות. למעשה, היא זכתה בפרסים על מאבקה באלימות. אין בפוסט ישן שהועלה מהאוב כדי להקהות את חדות האידאולוגיה של המשיבה ושל מפלגת העבודה בחיים משותפים, בחזות של מדינת ישראל ללא הבדל של דת גזע ומין. המשיבה מאמינה בדמוקרטיה במובנה העמוק ביותר - מה שלצערי לא ניתן להגיד על החברים בעוצמה יהודית".

 

העותרות גרסו בעתירה לוועדת הבחירות כי מראענה מנוחין "התבטאה בשנים האחרונות במספר הזדמנויות, בצורה פומבית, נגד קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסיתה לגזענות ואף הסיתה לאלימות ותמכה בארגוני טרור ופעילי טרור הפועלים נגד מדינת ישראל". עוד טענו כי המועמדת "מסיתה לטרור ואף תומכת בהסתה לרצח ראש הממשלה".

 

מראענה פרסמה בעבר פוסטים שעוררו תרעומת: בנובמבר 2020 פוסט תמיכה בפעיל הג'האד האסלאמי והעציר המינהלי, מאהר אל-אח'רס, ששבת רעב במשך תקופה ארוכה. בפוסט אחר ביולי 2020 כתבה מראענה: "עוד בחור צעיר מגטו עזה התאבד הלילה. אין תקווה לייאוש, לכיבוש האכזרי ולשלטון החמאס המדכא". 

 

בפוסט נוסף, שנכתב בדצמבר 2016 העלתה מראענה לדף הפייסבוק שלה את הכרזה מהאקדמיה לאמנות ועיצוב "בצלאל" בירושלים, שבה נראה נתניהו לצד חבל תלייה. הכרזה המדוברת עוררה סערה והובילה לחקירת הסטודנטית שעיצבה אותה במשטרה בחשד להסתה.

 

"הזכות להתמודד בבחירות לבית המחוקקים היא בין זכויות היסוד החוקתיות החשובות והמכריעות"

 

למרות זאת, היועמ"ש מנדלבליט כתב במסמך העמדה כי "הזכות להתמודד בבחירות לבית המחוקקים היא בין זכויות היסוד החוקתיות החשובות והמכריעות ביותר במשטר דמוקרטי. בסיסה הרעיוני הוא עקרון השוויון הפוליטי". אותו טיעון היה ליועמ"ש לגבי העתירות נגד הרשימה המשותפת והרשימה הערבית המאוחדת.

 

דרור מורג, נציג מפלגת מרצ, אמר בפני חברי הוועדה את דעתו על בן גביר: "כל מהותו של העותר היא גזענות והסתה לאלימות. זה בנאדם שמעורר אנטישמיות. הוא מדבר על פוסט מלפני כמה שנים, הוא עוסק באלימות, ביצע מעשי אלימות, הוא מנסה לתת הכשר לצד של הימין הקיצוני. אני קורא לכולם להתנגד לפסילה".

 

ח"כ שלמה קרעי (הליכוד), חבר הוועדה, ציין כי "המועמדת הזו ביזתה את זכר חללי מערכות ישראל ונרצחי השואה. צריך להתבייש להתמודד לכנסת ישראל במדינת ישראל, שקמה מתוך האפר של אותם חללים שחירפו את נפשם. להכניס אחת כזו למפלגה העבודה. אם בן גוריון היה חי היום - הוא היה מת מבושה שיש אנשים ומועמדים כאלה בתוך רשימה ציונית. זו הסתה לגזענות ולאלימות, אין מקום להתבטאויות כאלה בכנסת ישראל".

x