הקניונים נפתחים בלי תו ירוק ובלי עובדים מחוסנים
אחרי שפיילוט התו הירוק בקניונים נכשל, החליטה הממשלה לפתוח את כולם ביום ראשון על פי מתווה שמגבלותיו לא ברורות. בעלי הקניונים מבטיחים כי יקפידו על כללי זהירות, אך מנהלי החנויות מתלוננים על היעדר תמריץ לעובדים להתחסן - או לחזור לעבודה מחל"ת
אחרי 200 ימים של סגירה ישובו החנויות והקניונים לפעילות סדירה ביום ראשון הקרוב. קבינט הקורונה החליט ביום שלישי בערב - אחרי לחצים שהפעילו הקמעונאים - לפתוח את המסחר בארץ בבת אחת, ולא כפי שתוכנן במקור, באופן מדורג עם חנויות הרחוב תחילה.
הפעם, בניגוד לפתיחות הקודמות, יש סיכוי סביר שהפתיחה תיעשה באופן מסודר מכיוון שההחלטה התקבלה מספיק זמן מראש ולרשתות ובעלי העסקים יש זמן להיערכות. בפעם האחרונה שהממשלה אישרה פיילוט לפתיחת 15 קניונים, ההחלטה בנוגע לאילו קניונים לפתוח התקבלה בחצות, ובשעה 2 לפנות בוקר ביום שישי החלו מנהלי רשתות האופנה להתקשר לעובדים ולבקש שיחזרו מחל"ת.
- הקבינט הכריע: הקניונים ייפתחו מיום ראשון, חטיבות הביניים יחכו
- הקניונים ייפתחו, טרם נקבע תחת איזה מגבלות
- הקניונים נפתחים אך החנויות יישארו סגורות
קבינט הקורונה החליט לבטל את התו הירוק על המסחר, לאחר שפיילוט הפתיחה ביום חמישי חשף כי השומרים מתקשים למנוע כניסה של לקוחות לא מחוסנים לקניון. כעת, החליטה הממשלה כי על הקניונים יוחל תו סגול, שבין היתר קובע כמה אנשים ניתן להכניס לקניון לפי שטחו, אך לא ברור עדיין מה יהיו מגבלות התו.
משה רוזנבלום, מנכ"ל קניוני עופר מקבוצת מליסרון, מבטיח כי "נקפיד על קוצו של יוד בכל הקשור לתו הסגול. בכניסה לכל חנות יהיה כתוב מה שטחה ובדיוק מה כמות האנשים שמותר להכניס אליה. אם זאת חנות עם פוטנציאל לתור ארוך, יהיו מחוץ לחנות סימונים של שמירת מרחק. הקניון יפעיל סיירים ושומרים שיפזרו התקהלויות ויאכפו עטייה של מסכה בשטח הקניון".
"מי שלא מחוסן שיעבוד במחסן"
אתמול החלו בקניונים וברשתות האופנה לנקות את השטחים הציבוריים, לרענן את הקולקציות על המדפים, ולשריין מאבטחים מחברות השמירה. בקבוצת מליסרון יגייסו מספר אנשי אבטחה כפול ממספרם הרגיל ולא מתכוונים לתת לשומרים שאינם מחוסנים להסתובב במרחב שבו נמצאים הלקוחות. "יש לנו במטה 243 עובדים ורק שבעה מהם לא מחוסנים", אומר רוזנבלום. "מי שלא רוצה להתחסן זו זכותו, אבל אני אקפיד שמי שמסתובב בקניון יהיה מחוסן. גם רוב השומרים מחברות השמירה מחוסנים, ואם יגיע שומר לא מחוסן, הוא יועסק בחדר בקרה או באזורי פריקה וטעינה, שבהם אין קהל". במליסרון יתמרצו עובדי חנויות להתחסן על ידי מבצע: תשע החנויות הראשונות בכל קניון שכל עובדיה יתחסנו — תזכה בארוחה לכל העובדים של החנות על חשבון הקניון".
גם בקבוצת ביג מסר מנכ"ל הקבוצה חי גאליס כי 85 עובדי המטה מחוסנים לפחות במנת החיסון הראשונה וחלקם גם קיבלו את החיסון השני. הנהלת הקבוצה כבר שיגרה לפני כמה שבועות מכתב שבו היא הודיעה כי החל מ־15 במרץ לא תאשר כניסה למשרדיה לעובדים וספקים שאינם מחוסנים.
ברשתות הקמעונאות מעריכים כי כשליש מעובדי החנויות מחוסנים. ביום חמישי שעבר התכוונו רשתות האופנה ביחד עם ביג, מליסרון, מרכזי צים וגזית גלוב, לפתוח את כל הקניונים באופן מחאתי, כשהמטרה היתה להחזיר לעבודה רק עובדים מחוסנים. אלא שברשתות הופתעו לגלות שמרבית העובדים שלהם לא מחוסנים אפילו לא במנה אחת, ועל כן פתחו שלושה קניונים במתווה תו ירוק במה שהוגדר כפיילוט. כעת, מנסים בעלי ומנהלי הרשתות לתמרץ עובדים להתחסן.
"אני הוצאתי מכתב לעובדים שאנחנו מבקשים שיהיו מחוסנים או שיבואו עם בדיקה שהם בריאים לפחות 72 שעות", אומר שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת בריל המשמש גם כיו"ר התאחדות רשתות הקמעונאות. "אנחנו לא לוחצים על העובדים להתחסן אבל ברשת שלנו מרבית הזכיינים התפעוליים מעסיקים בני משפחה, כך שאין בעיה לשכנע אנשים להתחסן".
לדבריו, "ההערכה היא ששליש מהעובדים מחוסנים לפחות בחיסון אחד. בהתאגדות המסחר נתנו הנחיה לכל המנהלים של החנויות להוציא קריאות עידוד לכל העובדים להתחסן. לא בנינו תוכנית תמריצים לעובדים להתחסן, אבל ברור שאם אנחנו מבקשים מאזרחים ללכת להתחסן — על אחת כמה וכמה מהעובדים שלנו. מי שלא רוצה להתחסן, לפחות שיראה בדיקה שהוא נקי 72 שעות.
"הבעיה שהחקיקה של הממשלה לא מדביקה את הקצב הרצחני של הקורונה. אין חקיקה שתומכת בנו כרגע בנוגע לחיסונים, ואנחנו נשארים בודדים בצריח. גם במגזר הציבורי יש תמימות דעים שאסור לאלץ אף אחד להתחסן. אבל ברור שצריך לדרוש בדיקה בתוקף או חיסון, אם רוצים לאזן בין זכויות הפרט לבין המצב המיוחד שבו אנחנו מנסים לשמור על המרחב נקי. זה מה שצריך לעשות בכל המשק, והמדינה צריכה להוביל תהליך חקיקה כזה. אנחנו פועלים מול משרדי הממשלה ואומרים להם שבמקום להתעסק עם תו ירוק, צריך להתעסק עם חקיקה הוגנת בנושא החיסונים. אנחנו נגד חקיקה ברוטלית, אבל אנחנו בעד שאנשים יתחסנו כדי שנרגיש מוגנים".
"חודש אחד להיפטר מאופנת החורף"
בעיה נוספת שאיתה מתמודדות רשתות הקמעונאות היא מספר העובדים שיצליחו להחזיר לעבודה, שכן הצעירים מביניהם מעדיפים להמשיך לקבל תשלום מהמדינה שהבטיחה להם דמי חל"ת עד יוני 2021. בקבוצת פוקס עדכנו כי יחזירו "8,500 עובדים מחל"ת לעבודה במתכונת מלאה, ובנוסף אנו ממשיכים לעודד את כל עובדינו להתחסן", אך ברשתות האופנה מעריכים כי יצליחו להחזיר כ־50% מכוח האדם והיתר יעדיפו להישאר בחל"ת. לדברי תורג'מן, "אנחנו נפתח גם עם עובד אחד בחנות וגם אם נצטרך לשלוח את עובדי המטה למכור. אין לנו ברירה. ננסה למצות את ימי העבודה כי נשאר לנו חודש ימים בלבד למכור את סחורת החורף שעל המדפים. אני קורא לממשלת ישראל להפיץ בדחיפות מתווה מתוקן לרשת הביטחון של חל"ת. חייבים למצוא תמריצים להחזיר עובדים , והדרך היא לתת את הכסף למעסיקים שייתנו אותו לעובד שמוכן לחזור לעבודה. יש המון עובדים שמעוניינים לחזור אבל מבקשים לעבוד בשחור. מיום ראשון מי שרוצה לעבוד יכול לעבוד, ולכן צריך לעשות תיקון מהיר, שלא יהיו פרזיטים".