$
בארץ

משרדי הממשלה דוחפים בתי ספר להתקין מערכות סולאריות על הגגות

החלטת הממשלה מאוקטובר 2020 קבעה שיש להגדיל את היקף ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל ל-30% עד 2030. כדי לעמוד ביעד זה, פרסמו מנכ"לי משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה מסמך, בו הם מסבירים את הצורך בהתקנת מערכות אלה על גגות מבנים ציבוריים

ענת רואה 18:3814.02.21

מנכ"לי 3 משרדי ממשלה הוציאו מסמך משותף שמטרתו לעודד בתי ספר ומוסדות חינוך להתקין מערכות סולאריות לייצור חשמל במוסדות חינוך. ייצור החשמל מתבצע במערכת סולארית באמצעות תאים פוטו-וולטאים שמממירים את קרינת אור השמש לחשמל. על המסמך חתומים מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה דוד יהלומי ומנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי.

 

 

 

אחת הערים שנרתמה לנושא היא כפר סבא בה הותקנו לפני כחצי שנה מערכות סולאריות על גגותיהן של שורת בתי ספר וגני ילדים בעיר. עם זאת, מהלכים אלו נתקלים בהתנגדויות וחששות למשל מקרינה וסיכונים שונים.

 

לפי המסמך, מניסיון שנצבר בהתקנת מתקנים כאלה נמצא שמערכות שהותקנו לפי דרישות המשרד להגנת הסביבה אינן מעלות את רמות הקרינה במוסדות החינוך. "בכל הקשור לבטיחות קרינה, התקנה והפעלה של מערכות סולאריות על גגות מוסדות חינוך בהתאם לדרישות המקצועיות אינה מסכנת את בריאות התלמידים והמורים במוסד החינוכי", נכתב.

 

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל צילום: אלכס קולומויסקי

 

בנושא הקרינה, המשרד להגנת הסביבה פרסם עמדה כבר לפני שנה ולפיה קרינה בלתי מייננת הנפלטת ממתקן גג פוטו-וולטאי המייצר בהספק של עד 1 מגה וואט עומדת בהמלצות המשרד לחשיפה מרבית, וזאת כל עוד הממיר מותקן במרחק של לפחות 4 מטרים וכבלי הזרם החלופי מותקנים במרחק של לפחות חצי מטר מאיזורי שהייה ממושכת.

 

במכתב המנכ"לים נכתב כי לייצור חשמל המבוסס על אנרגיות מתחדשות ונקיות יש יתרונות רבים, ולכן הנושא הפך ליעד מרכזי באסטרטגיה העולמית בכלל ובישראל בפרט, לשם מאבק בשינוי האקלים.

 

החלטת הממשלה מאוקטובר 2020 קבעה שיש להגדיל את היקף יצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל ל-30% מסך יכולת יצור החשמל עד שנת 2030. כדי לעמוד ביעד זה, כותבים שלושת המנכ"לים, יש צורך בין היתר בהתקנת מערכות סולאריות לייצור אנרגיה סולארית נקייה ויעילה על גגות מבנים ציבוריים, ובכלל זה גגות של מוסדות חינוך, בתיאום עם נציגות ההורים ובפיקוח הרשויות, לרבות בנושא בטיחות קרינה".

 

מרכז השלטון המקומי הפיץ בימים האחרונים את מכתב המנכ"לים לראשי הרשויות המקומיות וממונים על מחלקות חינוך. לפני הקמה נדרש המוסד החינוכי לקבל שורת אישורים ובין היתר היתר בניה, רישיון עסק, עמידה בדרישות קדם, היתכנות המערכת על הגג, כיסוי ביטוחי, עמידה בכל תנאי משרד החינוך ועוד.

 

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל מסרה: "קידום יצור חשמל סולארי נקי ומבוזר במרחב העירוני, ובפרט על גגות וחזיתות מבני מגורים, מבנים ציבוריים ומבני מסחר ותעשייה, יפחית את צריכת הדלקים הפוסיליים המזהמים, ישפר את איכות האוויר לתושבים ויתרום להגברת הביטחון האנרגטי"

x