$
מט"ח וסחורות

השקל נחלש מול המטבעות העיקריים - הדולר עולה ל-3.26 שקלים

בנק ישראל צפוי להגיע תוך 4 וחצי חודשים ליעד השנתי של 30 מיליארד דולר, אחרי שרכש בינואר סכום שיא של 6.8 מיליארד דולר, כך לפי הראל ביטוח ופיננסיים; מצד שני, "הגדלת יתרות המט"ח מגבירה את היציבות הפיננסית ארוכת הטווח של ישראל בעיניי המשקיעים הזרים ע"י יצירת כרית ביטחון דולרית גדולה לשעת צרה - ובעקיפין תומכת דווקא בחיזוק השקל", כך הוסיפו בהראל

נועם לנדמן 09:1111.02.21

הדולר מטפס ב-0.3% ונסחר הבוקר בשווי של 3.264 שקלים. היורו מתחזק ב-0.4% ל-3.959 שקלים, הפאונד עולה ב-0.5% ל-4.522 שקלים. בשוק העולמי הדולר נחלש מעט: היורו מטפס ב-0.1% ל-1.21 דולרים, הפאונד עולה ב-0.2% ל-1.38 דולרים.

 

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "תוכנית רכישות המט"ח של בנק ישראל ממתנת את הכוחות הפועלים לייסוף השקל. יחד עם זאת, בטווח הארוך, הכוחות הבסיסיים עדיין תומכים בהמשך ייסוף השקל ואליהם מצטרפת גם הגדלת כרית הביטחון המט"חית של המשק".

 

 

בנק ישראל רוכש בקצב מהיר דולרים ועשוי להגיע ליעד השנתי של רכישת 30 מיליארד דולר תוך 4 וחצי חודשים בנק ישראל רוכש בקצב מהיר דולרים ועשוי להגיע ליעד השנתי של רכישת 30 מיליארד דולר תוך 4 וחצי חודשים צילום: שאטרסטוק

 

קליין מפרט: "בנק ישראל רכש בינואר סכום שיא של 6.8 מיליארד דולר, לאחר רכישה של 4.4 מיליארד דולר בדצמבר 2020 בכך יתרות המט"ח של ישראל עלו, גם הן, בינואר לרמת שיא של 179.5 מיליארד דולר (כ-45% תוצר). למרות קצב הרכישות בדצמבר ובינואר, שער השקל נותר בסיכום החודשיים האחרונים כמעט ללא שינוי (כנגד סל המטבעות) – כאשר היחלשות השקל בינואר (-1.9%), פיצתה על הייסוף בדצמבר (+1.5%)".

 

קליין מסביר כי "בקצב הרכישות הזה בנק ישראל יגיע תוך 4 וחצי חודשים ליעד השנתי של ה-30 מיליארד דולר עליו הצהיר לפני מספר שבועות. אנחנו חוזרים על הערכתנו מהחודש שעבר שתוכנית רכישות המט"ח של בנק ישראל צפויה אומנם למתן חלק מהכוחות הפועלים לייסוף השקל בטווח הקצר אך בטווח הארוך, הכוחות הבסיסיים (העודף בחשבון השוטף, הנפקות ישראליות בחו"ל, רכישת חברות ישראליות על ידי זרים, השקעות ישירות ועוד...) עדיין תומכים בהמשך ייסוף השקל".

 

לסיום אמר קליין כי "יש לשים לב גם שהגדלת יתרות המטח של הבנק פועלת גם באופן הפוך – להגדלת היציבות הפיננסית ארוכת הטווח של ישראל בעיניי המשקיעים הזרים על ידי יצירת כרית ביטחון דולרית גדולה לשעת צרה - דבר שתומך בדירוג של ישראל ובעקיפין תומך דווקא בחיזוק השקל".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "בנק ישראל רוכש דולרים במטרה למנוע את התייצבות הדולר מתחת לרמת 3.25 שקלים. להערכתנו, כל זמן שהדולר נסחר מתחת לרמת 3.28 שקלים והדולר נחלש בעולם, הרי שהיצע המט"ח המקומי ימשיך לגרור את בנק ישראל למעורבות ערה ורציפה במסחר במט"ח. ירידה קלה בתשואת האג"ח הדולרי תרמה אף היא לחולשת הדולר, אולם להערכתנו היצע המט"ח ימשיך ללחוץ את שער הדולר אל עבר רמות הנמוכות מ-3.25 שקלים. רק רכישה משמעותית של בנק ישראל, תאפשר תיקון ופיחות אל עבר רמת ה-3.28 שקלים לדולר ונקודתית אף יותר. אולם בשוק בו שערי המניות מטפסים לרמות שיא מדי יום, זמינות ההון גבוהה, וחשבון שוטף התורם לעודפי היצע מט"ח, הרי בנק ישראל לא יוכל באמצעות 30 מיליארד לבלום את ייסוף השקל אל מתחת ל-3 שקלים".

x