בעקבות חשיפת כלכליסט
משרד הבריאות פתח בבירור נגד איכילוב על שיווק חיסוני שפעת בתשלום
בנובמבר, לאור חשש ממחסור עולמי בחיסוני שפעת, חבר ביה"ח למיזם עסקי שבו יימכרו באופן פרטי חיסונים בתשלום במרפאות איכילוב. ממסמכים שנחשפו ב"כלכליסט" עלה שהפער בין המחיר שביקשו באיכילוב לגבות ממתחסנים לעלות החיסון במיזם, עמד על 152.6 שקל – כמעט פי שלושה. משרד הבריאות: "לא רואים מקום למכור חיסונים או לחסן בתמורת תשלום והנושא נמצא בבירור"
בעקבות חשיפת "כלכליסט": משרד הבריאות פתח בבירור מול בית החולים איכילוב בשל החלטתו למכור במרפאות חיסוני שפעת בתשלום, ובפער של כמעט פי שלושה ממחיר העלות שלהם, וזאת בשעה שהחיסונים ניתנים בחינם למבוטחים בקופות החולים.
- כך תכננו באיכילוב לגזור קופון ממחסור אפשרי בחיסוני שפעת
- אסטרהזניקה נגד איכילוב: "ביה"ח הזמין חיסוני שפעת ולא שילם"
- משרד הבריאות נערך לשפעת: ממנה 'פרויקטור חיסונים' לקראת החורף הקרוב
"אנו לא רואים מקום למכור חיסונים או לחסן תמורת תשלום והנושא נמצא בבירור", נמסר ממשרד הבריאות בתגובה למסמכים שהוגשו לבית המשפט המחוזי בתל אביב במסגרת תביעה של חברת אסטרזניקה נגד בית החולים והשותפה שלה במיזם החיסונים, פי.סי מדיקל.
מהמסמכים עלה שבחודש נובמבר, בשל חשש ממחסור עולמי בחיסוני שפעת, באיכילוב תכננו להצטייד מראש ב-100 אלף חיסונים ולמכור אותם ב-234 שקל לאדם, כשהעלות עבורם היא 81.3 שקל לחיסון. מדובר כאמור בפער גבוה מאוד של 152.6 שקל - פי 2.9. במשרד הבריאות כאמור סבורים שאין צורך כלל לחסן בתשלום.
"משרד הבריאות רכש חיסונים לשפעת מבעוד מועד עבור כל אוכלוסיית ישראל, מבוגרים וילדים, והחיסונים האלו ניתנו חינם ללא תשלום על ידי הקופות", הדגישו היום במשרד הבריאות בתגובה. "למותר לציין שבשנה זאת נקנו חיסונים רבים מאוד בשל החשש מתחלואה כפולה ביחד עם נגיף הקורונה. על כן לא היה כלל וכלל מחסור בחיסונים".
כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", ממסמכים – חשבוניות, הסכמים, והתכתבויות בין פסקל סוריו ואוהד גולדברג, בכירי אסטרזניקה העולמית ואסטרזניקה ישראל בהתאמה, לבין מנכ"ל איכילוב, פרופ' רוני גמזו, ומנהל המערך לרפואה מונעת, פרופ' נדיר ארבר - עולה כי בספטמבר 2020 חבר איכילוב במיזם עסקי לחברת הציוד הרפואי פי.סי מדיקל, שבראשה עומד בועז דקל, כדי להציע חיסוני שפעת באופן פרטי בתשלום במרפאות בית החולים. זאת כאמור לאור חשש שהיה צפוי אז ממחסור עולמי בחיסוני שפעת.
על פי המסמכים, סוכם כי המיזם ירכוש 100 אלף חיסונים מסוג תרסיס אף מאסטרזניקה, כאשר המחיר יעמוד על 813.47 שקלים לאריזה של 10 יחידות. כלומר, שעלות החיסון למיזם של איכילוב ופי.סי תעמוד על כ-81.4 שקלים ליחידה.
במקביל, פתחו באיכילוב בקמפיין שיווקי לכלל האוכלוסייה בישראל באתר בית החולים ובפייסבוק, שבו הציעו להתחסן באופן פרטי במערך הרפואה המונעת של בית החולים. "בשל החשש של תחלואה כפולה בשפעת וקורונה", צוטט פרופ' ארבר בשיחה עם ynet בנובמבר 2020, "התארגן מרכז מלר"ם בבית החולים איכילוב לייבא מחברת אסטרזניקה (המשווקת את החיסון הידוע בצורת תרסיס אף פלומיסט) 100 אלף חיסונים המיועדים לגילאי שנתיים עד 49 שנים, וכבר היום ניתן יהיה לשריין הזמנה לחיסון באתר".
על פי הפרסומים באותם ימים, עלות החיסון לאדם הייתה אמורה לעמוד על 200 שקל. אלא שבדיקה באתר איכילוב היום (ג') מעלה שלבסוף נדרש מחיר גבוה יותר מהמתחסנים - 234 שקל. פער של 152.6 שקל בין עלות החיסון שמכרה אסטרזניקה למיזם, לבין המחיר הסופי לצרכן, כלומר פי 2.9. גם אם מביאים בחשבון עלויות גבוהות, עדיין מדובר בפער גבוה מאוד שמעלה חשש לכאורה לתמחור מופרז.
כאמור המציאות, כך נראה, טפחה על פני איכילוב ופי.סי מדיקל. למרות החשש ממחסור עולמי בחיסוני שפעת, משרד הבריאות רכש כמויות גדולות של החיסון, וזה ניתן כיום ללא עלות למבוטחי קופות החולים. מה שצמצמם מאוד את נתח האוכלוסייה שעשוי לפנות באופן פרטי לקבל את החיסיון – בעיקר לא מבוטחים.