משרד הבריאות יצא לקרב נגד עוד מגפה: הפייק ניוז
אלפי משתמשים בקבוצות פייסבוק מובילים קמפיין מאורגן נגד מבצע חיסוני הקורונה בנסיון לפגוע ביעילותו. במשרד הבריאות פנו למשטרה ולהנהלת פייסבוק, שכבר הסירה את אחת הקבוצות מעמודי מהרשת
- מדד בלומברג: העולם יגיע ל-75% חיסון תוך שבע שנים, ישראל - בתוך חודשיים
- בריטניה: אוקספורד בוחנת אם אפשר לערבב חיסונים שונים נגד קורונה
- אחד מחמישה ישראלים התחסן גם במנה שנייה; הרש"פ החלה לחסן
פנייה לפייסבוק ולמשטרה
במשרד הבריאות ראו את זה קורה כמעט בזמן אמת, ופעלו בנידון - וביום ראשון הסירה פייסבוק הסירה את הקבוצה. "הקמנו כבר לפני כמה חודשים חמ"ל פייק ניוז שמורכב מאזרחים שמנטרים את הרשת", אמרה ל"כלכליסט" עינב שימרון גרינבוים, סמנכ"לית הסברה, קשרי חוץ ויחסים בינלאומיים במשרד. "אנחנו גם מקבלים המון פניות מהמון גורמים, כשאנחנו מזהים משהו שהוא פייק ניוז, זיוף של לוגו המשרד, שימוש בחצאי אמיתות או בנתונים לא רלוונטיים. אנחנו פונים עם השקרים האלו למחלקות הסייבר המשרד המשפטים והם פונים לרשתות הרלוונטיות - פייסבוק, יוטיוב, אינסטגרם, כל המקומות שבהם זה מופץ, ומבקשים להוריד את זה. הורדנו ככה כבר כמה עמודים. זיהינו את החשש מפייק ניוז בשלב מוקדם, ולכן נערכנו מבעוד מועד לייצר קשר עם מחלקת הסייבר, פייסבוק וכל הגורמים הרלוונטיים".
שימרון גרינבוים מספרת שהמשרד לא מסתפק רק בדיווחים לפלטפורמות הגדולות. "יש גם פעמים שאנחנו פונים למשטרה", היא אמרה. "כשהתפרסם שיש גולשים שפרסמו פוסטים בהם הם סיפרו ששהם קובעים תורים ומבטלים בכוונה כדי שייזרקו חיסונים בסוף היום, פנינו למשטרה והיא בודקת את זה. אנחנו משרד ממשלתי ויכולים להשתמש רק באמצעי האכיפה שעומדים לרשותנו".
הפייק משפיע אם נתחסן
"פייק ניוז משפיע על ההתנהגות והוא יכול להשפיע על החלטה להתחסן או לא", אמרה פרופ' קרין נהון מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, שחוקרת התפשטות מידע ברשתות חברתיות.
במשרד הבריאות גם מתמקדים בקהלים הנכונים ומותאמים אליהם. על מתנגדי החיסונים "הקשים" ויתרו כי את דעתם ככל הנראה לא ניתן יהיה לשנות. "אנחנו מכוונים את ההסברה שלנו למהססים", הסבירה שימרון גרינבוים. "קהל היעד שלנו הוא הציבור הנורמטיבי שמתייעץ עם הצוותים הרפואיים. הם מהססים כי הם שומעים את כל השקרים שמתנגדי החיסונים מפיצים".
במקביל, פועלים במשרד להתאים את המסר ואת המדיום לקהל היעד: "אנחנו רואים פייק לא רק במגזר הכללי, אלא גם באוכולוסיות הערבית והחרדית, ומתמודדים עם זה בכל בערוצים הרלוונטיים, למשל באמצעות פשקווילים וכריזה ממכוניות ביישובים חרדיים, או סשנים של שאלות ותשובות שאנחנו עושים בערוצי דיגיטל עם רופאים בציבור הרלוונטי.
ובכל זאת יש ירידה בהיקף המתחסנים
"מבצע החיסונים בישראל הוא הצלחה מוטרפת ביחס לעולם. החיסון לצעירים מ־18 ועד 35 נפתח להרשמה רק בחמישי האחרון. אני בטוחה שהפייק ניוז משפיע. אנחנו לא יכולים לעמוד את גודל ההשפעה, אבל אין ספק שצעירים נמצאים יותר ברשתות החברתיות וחשופי יותר למידע השקרי. לכן אנחנו מתכננים קמפיין הסברה שמדבר על איך מזהים את השקרים ומה מאפיין את הפוסטים של הפייק ניוז. אחד הדברים החשובים בקמפיין זה שאחנו מבקשים מהציבור להתייעץ עם הגורמים הרפואיים שהוא סומך עליהם, ולא לקבל עצות רפואיות ברשתות החברתיות".
בפייסבוק גם מבינים את הצורך בפעולה תקיפה נגד פייק ניוז סביב חיסונים, והכריזו אמש על הרחבת טענות השווא האסורות בנושא קורונה, חיסוני קורונה וחיסונים באופן כללי - כגון אי־יעילותם, רעילותם ושהם גורמים לאוטיזם - והם יוסרו מהרשת החברתית. יישום המדיניות עלול להשבית לחלוטין קבוצות של מתנגדי החיסונים בפייסבוק. כן תתחיל פייסבוק לחסום טענות כלליות על הקורונה, למשל שהנגיף הונדס ע"י בני אדם או שחבישת מסכה לא מונעת את התפשטות הנגיף. בפייסבוק אומרים כי קבוצות, עמודים וחשבונות ברשת ובאינסטגרים שיפרו מדיניות זו באופן חוזר ונשנה יוסרו לחלוטין.
ואולם פרופ' נהון מזהירה מהטייה קיצונית מדי של המטוטלת בשיח סביב החיסונים: "לא נותנים לאנשים להביע דעות נגד חיסון. יש אנשים שאומרים שלא יודעים הרבה על מה החיסון עושה, וזה נכון. כל הסיפור של נשים בהריון, לא יודעים מה החיסון עושה ועדיין מציעים להן את זה. זה לא כזה הזוי, ואנחנו חסרי סבלנות לשמוע את הדברים בשל הטקסטים הקיצוניים משני הצדדים. אין מנגנון לנסות לייצר שיח סובלני שבו אנשים מביעים דעות בין כל הבליל הזה של פייק ניוז ואמת, מי שמנצח זה הפייק ניוז ואז אתה לא שומע שום דבר אחר ולא מייצר שיח".