רכש הגומלין בישראל עמד ב-2020 על 1.21 מיליארד דולר
הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי (הרשפ"ת) חתמה בשנה שחלפה על רכש גומלין מול 119 חברות זרות, באמצעות הזמנות מ-17 חברות ממשלתיות בישראל; ב-2020 מומשו התחייבויות עבר של 4.28 מיליארד דולר - גידול של 14% לעומת אשתקד; סכום ההתחייבויות הפתוחות למדינה - 16 מיליארד דולר
הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי (הרשפ"ת) חתמה בשנת 2020 על רכש גומלין בסך 1.21 מיליארד שקל מול 119 חברות זרות, במחויבות בסך של 1.21 מיליארד דולר. התחייבויות אלו נובעות מ-17 הזמנות של גופים ממשלתיים מקומיים.
- בזכות עסקת סודהסטרים: פפסיקו תפנה 238 מיליון שקל לרכש גומלין בישראל
- העליון סירב לאשר חובת רכש גומלין - ומכרזי האוטובוסים חוזרים לשולחן המו"מ
- משרד הכלכלה טוען כי רכש הגומלין תרם 41 אלף משרות, אך לא מוכן לחשוף את הנתונים
בסך הכל בשנת 2020 מומשו התחייבויות עבר של 4.28 מיליארד דולר - גידול של 14% לעומת השנה הקודמת. סך כל ההתחייבויות הפתוחות למדינה עומדות על 16 מיליארד דולר – כך עולה מהדו"ח השנתי של פעילות הרשפ"ת במשרד הכלכלה.
הסכם רכש גומלין נחתם מול חברה זרה ממנה רוכשים גופים ממשלתיים. החברה הזרה מחויבת לבצע רכש חוזר בישראל, מחברות ישראליות בהיקף מסוים מערך העסקה: היקף של 50% אם מדובר בעסקאות ביטחוניות, היקף של 20% בעסקאות אזרחיות מול מדיניות החתומות על הסכם GPA ו-35% ביתר סוגי העסקאות.
הכדור עובר לחברות הביטחוניות
בשנת 2018 התחלק רכש הגומלין כך: 82% מחויבויות אזרחיות ו-18% בטחוניות. בשנת 2019 המספרים היו 59% מחויבויות אזרחיות ו-41% ביטחוניות.
הרשפ"ת לא פרסמה את הנתון הרלוונטי לשנת 2020 זאת כיוון שישנם עוד מכרזים שלא נסגרו – וצפויים להיסגר עד החודש הבא, אך המגמה היא המשך גידול של המחויבויות הבטחוניות, זאת במיוחד לאור אישור של ועדת השרים בתחילת השבוע של תקציב של 9 מיליארד שקל להצטיידות ולרכש לצה"ל.
בין ההסכמים הבולטים שנחתמו השנה ניתן למצוא הסכם עם חברת Lockheed Martin (לוקהיד מרטין) שחתמה על הסכם מסגרת לשיתוף פעולה תעשייתי עם הרשפ"ת. מכיוון שמרבית הפעילות העסקית של לוקהיד מרטין בישראל נעשית כחלק מכספי הסיוע האמריקאיים, מחויבויות הרכש אינן מעוגנות בחוק ולא נקובות בסכומים, שכן חקיקה של הקונגרס האמריקאי מונעת פעילות רכש גומלין "קלאסית", עם זאת מנכ"ל החברה בישראל יהושוע שני ציין כי החברה בעודף רכש של מילארד שקל בישראל, מעל המחויבויות.
כעת מתרכז שיתוף הפעולה בהתאמת מערכות למטוסי ה-F35. מבין המכרזים האזרחיים בולטת חברת CAF הספרדית שזכתה במכרז הרכבת הקלה בירושלים (קו ירוק) ותשקיע במסגרת מימוש רכש הגומלין בישראל כ-662 מיליון דולר.
יצוין כי גם השנה לא התקדמה הפעלת הסנקציה שביקשה הרשפ"ת להטיל על החברה הגרמנית טיסנקרופ, אשר לא עמדה בהתחייבויות רכש הגומלין שלה. הרשפ"ת ביקשה להכניס את החברה לרשימה השחורה, כאשר הדבר מונח על שולחנו של החשב הכללי באוצר וממתין להחלטה.