בלעדי לכלכליסט
דרופבוקס עוזבת את עזריאלי שרונה אחרי 3 שנות שכירות בלבד
החברה הבינ"ל מממשת את הודעתה מאוקטובר כי עבודה מהבית תהיה ברירת המחדל בה. במקומה נכנסת Cato Networks שדווקא מתרחבת
עוד מכה למודל העבודה המסורתי כתוצאה ממשבר הקורונה, חברת דרופבוקס (Dropbox) הבינלאומית ספקית טכנולוגיות הענן ופלטפורמת תוכן שיתופית, מוותרת על משרדיה בקומה ה־44 בעזריאלי שרונה ומעבירה את כל עובדיה בישראל, כ־60, לעבודה מהבית, כך נודע ל"כלכליסט".
- דרופבוקס, גוגל דרייב ו-iCloud של אפל תחת חקירה של הרשויות האיטלקיות
- "במקום טיסות לחו"ל עברתי לעבוד ימים הפוכים, עם פגישות בשעות הלילה"
- דרופבוקס ממנה מנכ''ל חדש למרכז הפיתוח הישראלי
דרופבוקס שכרה את משרדיה בעזריאלי שרונה בתחילת 2018 לתקופה של עשר שנים, כך שהיא עוזבת לפני סיום החוזה. יחד עם זאת, הערכה היא כי עזריאלי לא תנקוט נגדה הליכים, במיוחד לאור העובדה שכל שטח הקומה כבר הושכר.
את השטח שמפנה דרופבוקס תתפוס חברת Cato Networks הישראלית של שלמה קרמר וגור שץ ששוכרת כיום את הקומה ה־45 במגדל ומתכוונת לשכור גם את הקומה של דרופבוקס כחלק ממהלך של התרחבות. שטח הקומה שמתפנה עומד על 1,875 מ"ר והערכה היא שדמי השכירות יעמדו על 3.3 מיליון שקל לשנה.
זהו אחד המקרים הבודדים שבהם חברה משמעותית עוזבת את משרדיה בשל משבר הקורונה. לא מעט חברות, במיוחד חברות הייטק בינלאומיות סגרו את משרדיהן הפיזיים לפני כשנה והעבירו את עובדיהן לעבודה מהבית, אך עד כה הן לא הודיעו על עזיבת מודל המשרדים לצמיתות. רובן שוקלות מעבר למודל היברידי עם סיום התקופה, כך שהעובדים יוכלו לעבוד מהבית חלק בשבוע. בין החברות שהעובדים שלהן לא מגיעים למשרדים ניתן לציין את גוגל, מיקרוסופט, אפל, סיסקו ועוד.
אחד המקרים הבודדים שבהם חברה כן הודיעה על עזיבת המשרדים בישראל היה זה של לייבפרסון שעזבה כ־6,000 מ"ר ששכרה ברעננה.
מענק להקמת משרד ביתי
דרופבוקס דיווחה כבר במהלך חודש אוקטובר על כוונתה להעביר את העובדים למודל הביתי, והודיעה כי תתמוך בעובדיה בין היתר באמצעות מתן מענק שיסייע להם בהקמה ואבזור של משרד ביתי, או מענק לשכירת שטח עבודה פיזי (לדוגמה בחלל עבודה משותף).
בהמשך צפויה דרופבוקס להקים את "דרופבוקס סטודיוס" - מרחבים פיזיים גמישים שמיועדים לאפשר עבודת צוות, בניית קהילה ושמירה על התרבות הארגונית, אך לא יהיו מיועדים יותר לעבודה פרטנית יומיומית. בתוך כך, החברה לא נקבה באותה העת במועד העזיבה.
חברת Cato Networks שתחליף את דרופבוקס, עוסקת בפיתוח רשת ארגונית מבוססת ענן עם יכולות אבטחת מידע מובנות. כיום היא מעסיקה כיום כ־300 עובדים ושוכרת כ־2,500 מ"ר בקומה 45 בעזריאל שרונה, כך שהשטח שהיא שוכרת כמעט הוכפל. לפני כמה חודשים גייסה החברה 130 מיליון דולר לפי הערכת שווי של יותר ממיליארד דולר. במהלך 2020 החברה גייסה עשרות עובדים חדשים וב־2021 בכוונתה לגייס כ־100 עובדים נוספים.
בהייטק ממשיכים מהבית
ההערכה היא שככל שיחלוף הזמן והקורונה לא תיעלם מהעולם, כך יעלה שיעור החברות שימשיכו לאפשר עבודה חלקית מהבית. לפי נתוני הלמ"ס, ב־2019 רק 4.4% מהעובדים במשק דיווחו כי הם עובדים מהבית במרבית ימות השבוע - שיעור נמוך מן הממוצע במדינות אירופה, שם עמד באותה שנה שיעור העובדים מהבית על 5.3%.
סקר בזק של הלמ"ס שבוצע במהלך תקופת הקורונה הצביע על כך שבזמן הסגר הראשון (מרץ 2020), עמד שיעור העובדים בישראל שעבדו מהבית על כ־21%. בענף ההייטק ובענף השירותים הפיננסיים והביטוח היה שיעור גבוה במיוחד של מועסקים אשר עבדו מהבית - 49% ו־41% בהתאמה.
עם ההקלה בהגבלות, בחודש מאי ירד משמעותית שיעור העובדים מהבית. אך למרות הירידה במרבית הענפים, ענף ההייטק המשיך לאמץ את העבודה מהבית גם בהמשך ושיעורי התעסוקה מהבית בענף זה נשארו גבוהים יחסית - כ־27%.