דיווח שוטף
אחד מחמישה ישראלים התחסן גם במנה שנייה; הרש"פ החלה לחסן
משרד הבריאות: 5,395 נדבקים אובחנו מחצות, 28 חולים נפטרו היום; נתניהו: "נתחיל עם פתיחה הדרגתית כבר בשבוע הבא"; הרשות הפלסטינית חנכה את המבצע לחיסון כלל הצוותים הרפואיים שלה בגדה המערבית נגד קורונה; חשש: מוטציה חדשה של הזן הבריטי - עלולה לפגוע ביעילות החיסון
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
20:58 - מבצע החיסונים התחיל ברש"פ: שרת הבריאות הפלסטינית התחסנה נגד קורונה
הרשות הפלסטינית חנכה את המבצע לחיסון כלל הצוותים הרפואיים שלה בגדה המערבית נגד קורונה. את מבצע החיסונים פתחה שרת הבריאות הפלסטינית מיי קילה שקיבלה את החיסון. החיסונים הועברו לרשות הפלסטינית מישראל.
(אליאור לוי)
19:54 - נתוני הקורונה: 5,395 נדבקים אובחנו מחצות, 28 חולים נפטרו היום
משרד הבריאות עדכן כי מחצות אובחנו 5,395 בני אדם כחיוביים לקורונה, מתוך כ-56 אלף בדיקות שנערכו. שיעור החיוביים עומד על 9.6%. בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,113 חולי קורונה במצב קשה, מהם 324 חולים מחוברים למכונות הנשמה. 28 חולים נפטרו היום ו-46 אתמול, ובכך עלה מניין הנפטרים מפרוץ המגפה ל-4,886 בני אדם. 3,207,157 ישראלים קיבלו את מנת החיסון הראשונה ו-1,844,206 גם את השנייה, ובכך מגיע מספר החיסונים שניתנו בישראל ליותר מ-5 מיליון. בסך הכול התחסנו 34.8% מהישראלים במנת החיסון הראשונה ו-20.01% גם בשנייה.
(ירון דרוקמן)
18:44 - נתניהו: "פתיחה הדרגתית כבר בשבוע הבא"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב (יום ג') בהצהרה שמסר במטה משרד הבריאות כי ישראל תתחיל ביציאה מדורגת מהסגר, אולם בצורה זהירה. "אנחנו בעיצומו של מרוץ בין מבצע החיסונים לבין המוטציה", אמר נתניהו בפתח דבריו. "מבצע החיסונים הוא המפתח שלנו לתוכנית היציאה מהקורונה. המוטציה מכה בכל העולם".
הוא הוסיף כי "גם בנו מכה המוטציה. לפני כמה ימים היא הייתה כ-70% מסך הדגימות שלנו, וכיום היא כ-80%. התפשטות עצומה". נתניהו אמר עוד כי מתקיימים דיונים גם על פתיחת מערכת החינוך. "אנחנו פועלים לפי מדד המתחסנים של קבוצות האוכלוסייה בסיכון. יש הבדל גדול אם הצלחנו לחסן". ראש הממשלה הבהיר כי הדיון במשפטו, שאמור להתקיים ביום שני ואליו הוא אמור להגיע, יתקיים כסדרו".
נתניהו אמר כי 97% מנפטרי הקורונה, הם בגילי 50 ומעלה, ו-93% מהחולים הקשים הם בני הגילים הללו. "זה דבר שמכה בצורה מאוד ברורה. אם השתלטנו על המחלה בגילים הללו, והצלחנו לחסן בני 50+, אנחנו במידה רבה בדרך לניצחון על הקורונה, אם לא תהיינה הפתעות כמו מוטציות חדשות. לכן אני מציב יעד לאומי לחסן 90% מבני 50 ומעלה. זה יאפשר לפתוח את המשק בהדרגה, ולהציל נפשות".
הוא אמר כי "כל יום קובע. המשמעות של עוד שלושה ימי סגר היא 200 אלף איש מחוסנים. אנחנו לא נחכה עם הפתיחה. נפתח הדרגתית כבר בשבוע הבא, אבל בצורה זהירה".
בכחול לבן אמרו הערב כי ימליצו בישיבת הממשלה להטיל סגר מלא והרמטי על הערים האדומות, ולצד זאת להסיר את מגבלת 1,000 המטרים, את האיסור על פתיחת מגזר השירותים שפועלים "אחד על אחד", את האיסוף העצמי ואת הצימרים לאירוח משפחות גרעיניות. לצד המשך ההגבלות על ההתקהלויות. בנוסף, אמרו בכחול לבן שיפעלו לפתיחה הדרגתית שתתמרץ התחסנות ותקל ביישובים ירוקים.
ראש הממשלה תקף את עמדת כחול לבן, ואמר כי "הם צריכים להכיר את הנתונים. זה דיני נפשות, לא פופוליזם", אמר. "אני קורא לכולם להתעלות מעל כל שיקול אחר. אנחנו יכולים לנצח בגדול, משום שיש לנו מיליוני חיסונים, חיסון לכל אזרח, מערכת ציבורית להעביר אותם ברצינות והיענות גבוהה".
אדלשטיין: להימנע מיום שישי השחור
שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי "מחר הממשלה תצטרך להחליט על המשך הסגר. אחרי הסגר הארוך והקשה, אם נפתח לקראת סוף השבוע, נראה מגעים חברתיים בלי סוף. מסחר ימשוך מיליוני אנשים. היום הזה יכונה בהמשך יום שישי השחור. צריך להימנע מזה ואני מקווה שחברי הממשלה יבינו את זה".
הוא הוסיף כי "אנחנו מדברים גם עם משרד החינוך, ומדברים על פתיחה זהירה של הסקטורים השונים ונציג פתיחה הדרגתית של הסגר. אם נעמוד ביעד של החיסון הגרף העולה של המתחסנים מעל גיל 50 יאפשר את פתיחת המשק".
השר התייחס גם למתחמי החיסונים הריקים ואמר כי "גם צעירים יותר צריכים להתחסן. אנחנו שוקלים להוריד את גיל המתחסנים כבר בימים הקרובים. בדיונים שלנו החלטנו שצבע היישוב של הרמזור אחרי היציאה מהסגר, בין היתר יהיה תלוי בשיעור המתחסנים ברשות המקומית בשילוב עם נתונים נוספים".
(יעל פרידסון, אדיר ינקו, איתמר אייכנר)
16:30 - חשש: מוטציה חדשה של הזן הבריטי - עלולה לפגוע ביעילות החיסון
"אנחנו בערפל קרב, טסים בתוך ענן, בלי מכ"ם מכויל ובלי מודיעין שמספק אותנו", אמר לאולפן ynet פרופ' יניב ארליך, המדען הראשי של חברת ההייטק MyHeritage, את ההתמודדות עם מגפת הקורונה בימים האחרונים. "עכשיו, אחרי מבצע החיסונים המדהים, יש שאלה אם התפתחו זנים חדשים של הנגיף שמאיימים על החיסונים. בשבוע שעבר עשו שתי חברות, ג'ונסון אנד ג'ונסון ונורובסק, ניסויים בדרום אפריקה, והתברר שהחיסונים שלהן עובדים פחות טוב. כנראה שגם החיסונים של פייזר ומודרנה, שקיימים בארץ, עובדים פחות טוב על הזן הדרום אפריקאי".
גם פרופ' ערן סגל, מרכיב מודל חיזוי הקורונה של מכון ויצמן, דיווח השבוע על התפתחות של מוטציות חדשות. "נראה שהזן הבריטי צבר מוטציות נוספות בתהליך ההתפשטות שלו, בהן זו שקיימת גם בזן הדרום אפריקאי", אמר. "זוהי המוטציה שלפי דיווחים ראשוניים מורידה את יעילות החיסון מ-95% לכ-60%. מכיוון שהזן הבריטי מתפשט בישראל, יכול להיות שגם כאן הוא יצבור את המוטציה שקיימת בזן הדרום אפריקאי. מהסיבה הזו הצעתי לרצף גנטית אנשים שקיבלו את המנה השנייה של החיסון ובכל זאת חלו באופן קשה או לפחות הגיעו לאשפוז. המטרה היא לוודא שלא מדובר במוטציה אחרת לגמרי, אולי אפילו כזו שהתפתחה כאן, בישראל".
לשאלה אם החיסונים יעילים נגד הזן הבריטי, השיב פרופ' ארליך: "לפי מה שאנחנו יודעים, הם יעילים מולו. עם זאת, הבוקר שמענו מבריטניה שיש מוטציה ספציפית של הזן הבריטי שמאפשרת לו לברוח מהחיסון. הזן הבריטי יודע לקבל את המוטציה הזאת. בעיה נוספת: אתמול אמר פרופ' נחמן אש, פרויקטור הקורונה, שיש בישראל 80 מקרים מאומתים של הזן הדרום אפריקאי, אז אם רוצים לוודא שהוא לא מתפשט פה ועלול לסכן את מבצע החיסונים, צריך לנטר את המכ"ם יותר טוב. יש אמצעים טכנולוגיים לביצוע בדיקות מתקדמות. אני מציע גם לרצף את מי שקיבל את המנה השנייה של החיסון ונמצא חיובי. צריך לוודא שלאנשים האלה אין את הזן הדרום אפריקאי. אם המוטציות עמידות נגד החיסונים, צריך לקטוע את שרשראות ההדבקה".
פרופ' ארליך הוסיף ואמר: "עד לאחרונה הנחנו שכל זני הקורונה שמסתובבים פה מדבקים באותה מידה. הסתכלנו על כלל האוכלוסייה ועל כמות המאומתים בחלונות זמן מסוימים וניסינו להבין מתוך זה מהו מקדם ההדבקה. מכיוון שעכשיו יש זן בריטי וזן דרום אפריקאי, וקיימת גם הקורונה המקורית מהעיר ווהאן שבסין, מקדמי ההדבקה הם כבר לא אותו דבר. יכול להיות שכשאנחנו מסתכלים על כלל האוכלוסייה, אנחנו יכולים להסיק שההדבקה יורדת, אבל יש עוד זן, שברגע שהוא עולה קדימה, מקדם ההדבקה יהיה יותר מ-1, וזה ימשיך להתפשט".
(אטילה שומפלבי, משי אייד)
15:30 - מוסד חינוכי ובו מאות תלמידות פעל בניגוד לתקנות בבית שמש
שוטרים איתרו מוסד חינוכי בבית שמש שפעל בניגוד לסגר ובו מאות תלמידות. מהמשטרה נמסר כי "נגד האחראים במקום בוצעה אכיפה בגין הפרת התקנות ונרשמו דו"חות בהתאם".
(גלעד כהן)
14:45 - רשות הגבייה: הציבור שילם רק כרבע מהקנסות על הפרת הגבלות הקורונה
לפי נתוני רשות האכיפה והגבייה, מפרוץ מגפת הקורונה חולקו 563,063 קנסות על הפרת ההגבלות - מתוכם 407,372 עדיין לא שולמו. הסכום הכולל של הקנסות שחולקו עומד על 331,920,298 שקל, והחוב הכולל של הציבור הוא 307,781,962 שקל. עד היום שולמו 155,693 קנסות, שהם פחות מ-28% מהקנסות שחולקו, בסכום כולל של 78,575,541 שקל.
(ליטל דוברוביצקי)
12:30 - מקדם ההדבקה עלה ל-0.97; אמ"ן: "ייתכן שמתחילה עלייה מחודשת בתחלואה"
מקדם ההדבקה בנגיף הקורונה עלה ל-0.97. בציבור הכללי הוא עומד על 1.02, בחברה הערבית על 0.95 ואצל החרדים 0.87. בדו"ח אמ"ן נכתב כי "התחלואה ממשיכה בהיקפים גדולים מאוד וייתכן שמתחילה עלייה מחודשת בה".
10:50 - שירות התעסוקה: אתמול נרשמו 3,300 דורשי עבודה חדשים
168,851 דורשי עבודה מאז תחילת הסגר, כך מדווח שירות התעסוקה, 108,925 מאז הידוק הסגר, 3,300 ביממה האחרונה – 52% מהם פוטרו או התפטרו. על פי הנתונים, מאז החל הסגר, 21.8% מדורשי העבודה, שהם 36,876, פוטרו או התפטרו כאשר 83% מתוכם פוטרו בעוד 17% התפטרו מרצון. 1,717 פוטרו או התפטרו מאז אתמול ומהווים 52% מנרשמי ביממה האחרונה זאת לעומת 48.8% ביממה הקודמת ו- 36% ביום שני שעבר (25.1.2021).
הנפגעים העיקריים: 69,060 מסך נרשמי הסגר השלישי הם עובדי הוראה, חינוך והדרכה (43,901, 93% מהם נרשמו מאז הודק הסגר) ועובדי מכירות ושירותים (25,159), בסך הכל 41% מנרשמי הסגר השלישי.
8:00 - אתמול אובחנו 8,261 נדבקים בקורונה
משרד הבריאות עדכן כי אתמול אובחנו 8,261 נדבקים נוספים בנגיף הקורונה. אחת מכל 11 בדיקות הייתה חיובית. לראשונה מאז 12 בינואר, מספר החולים קשה ירד מתחת ל-1,100, ועומד הבוקר על 1,094. מנתוני הדסק החרדי במשרד הבריאות עולה כי אתמול אובחנו 2,148 נדבקים ביישובים חרדיים, ושיעור הבדיקות החיוביות ביישובים אלה עמד על 17.8%.
7:30 - מבצע החיסונים נגד קורונה: אתמול ניתנו 117 אלף זריקות
שר הבריאות יולי אדלשטיין עדכן כי אתמול ניתנו 117 אלף חיסונים נגד נגיף הקורונה - מתוכם כ-83 אלף של המנה הראשונה וכ-34 אלף של המנה השנייה. מתחילת המבצע התחסנו בסך הכול 3.2 מיליון איש במנה אחת לפחות. 1,825,000 ישראלים קיבלו את המנה לפני שבוע לפחות, וזכאים לתעודת מתחסן.