דעה
עלייתן של מניות הטכנולוגיה והחדשנות בשוקי ההון
שנת 2020, שתיחרט בתודעה בעיקר בגלל נגיף הקורונה, הייתה השנה של מניות הטכנולוגיה. החזרה המהירה של ענפי הטכנולוגיה וההייטק לקדמת הבמה משכה את תשומת לב המשקיעים, שבמוקדם או במאוחר הבינו כי פוטנציאל הצמיחה הוא עצום
בורסת תל אביב פתחה את שנת 2021 בסערה, כאשר היא נמצאת בעיצומו של גל חסר תקדים של חברות המנפיקות לראשונה (IPO), ועל פני השטח אינספור דיווחים על עסקאות מיזוג חדשות ויציקת פעילות קיימת – בעיקר בתחומי הטכנולוגיה. גל ההנפקות והמיזוגים ממשיך למעשה באופן ישיר את העלייה העקבית המלווה את השווקים לאחר שנת 2020 הסוערת. את הקו כאמור מובילות מניות חברות הטכנולוגיה והחדשנות, אשר הביאו את הבורסות ברחבי העולם לשיאים חדשים במהלך 2020.
- "ב-2021 חברות טכנולוגיה ישראליות ימשיכו ליהנות מהנפקות Spac כדי להגיע לשוק"
- רשות החדשנות עוצרת מענקים חדשים לחברות הטכנולוגיה
- משבר עולמי? את 2020 ענקיות הטכנולוגיה ירצו דווקא לזכור
הגאות בשווקים לא פסחה על בורסת תל אביב, כאשר ברבעון האחרון של 2020 הוגשו כ-30 טיוטות תשקיפי חברות המנפיקות לראשונה, כאשר 19 מתוכן הן חברות בתחומי ההייטק וטכנולוגיה. שנת 2020 נסגרה עם 6 חברות הייטק וטכנולוגיה שהיו הנכנסות החדשות למדד הדגל של הבורסה, מדד ת"א-35. הבורסה לניירות ערך בתל אביב עצמה הפגינה חדשנות ב- 2020, כאשר השלימה מהלך רגולטורי עם רשות החדשנות שיאפשר הנפקות של קרנות מו"פ, וכן השיקה לקראת סוף השנה את פלטפורמת TASE UP – פלטפורמה חדשנית המאפשרת לראשונה בישראל לחברות פרטיות לפנות לציבור ולגייס הון ממשקיעים מוסדיים ומשקיעים כשירים, ללא חובת פרסום תשקיף ועמידה בחובות דיווח מחמירות. פלטפורמה זו מהווה עוד צעד חשוב ונחוץ לקידום שוק ההון הישראלי ומאירה את החדשנות הטכנולוגית שצופה לנו שנת 2021.
שנת 2020, אשר תיחרט במוחנו בעיקר בזכות נגיף הקורונה, הייתה ה-שנה של מניות הטכנולוגיה. משבר הקורונה היווה אתגר קשה הן לממשלות העולם והן לאזרחים שצריכים להתאים את אורח חייהם למציאות החדשה. כשמצד אחד מדינות העולם נוקטות במדיניות של סגרים וריחוק חברתי עקב מגיפה עולמית, מן העבר השני נוצרה מציאות חדשה שהיוותה זרז לשינוי תפיסתי בקשר לתהליכים קיימים. הרבה עוד ייכתב בעתיד בדבר השפעות הקורונה על שגרת החיים החדשה שלאחר המשבר, אך בין ההשפעות שניתן לראות כבר היום, בגלל ובזכות הקורונה, ניתן למנות את מעבר העסקים לאונליין, שיטות עבודה מרחוק, מעבר למסחר אלקטרוני, הטמעת טכנולוגיות מעקב וערים חכמות, והתייעלות דרסטית של שרשרת האספקה. האנומליה, של מדדי מניות הממשיכים בעלייה למרות המשבר, אל מול שיתוק וקיפאון של הכלכלה הריאלית, מדגישה את התמורות שחלו בכלכלות ברחבי העולם. המשקל עבר, או ליתר דיוק חזר, לתחומי הטכנולוגיה, ההייטק, פוד-טק, אגרו-טק, אוטו-טק, הסייבר, הביומד, אנרגיה ירוקה ורכישות אונליין, בעוד שהתעשיות המסורתיות של תעופה, שייט, דלק, נדל"ן מסחרי, מלונאות, בידור ופנאי, ספגו מכה קשה ונותרו מאחור – אלא אם שולב בהן פן טכנולוגי כלשהו. בשורה התחתונה, התעשיות אשר עסקו במתן פתרונות למצב החדש, לצד הטכנולוגיות המעניקות בטחון ואוטונומיות למדינות, שגשגו ופרחו.
החזרה המהירה של ענפי הטכנולוגיה וההייטק לקדמת הבמה משכה את תשומת הלב של המשקיעים, שבמוקדם או במאוחר הבינו כי פוטנציאל הצמיחה הוא עצום. לשם המחשה: חברת זום תקשורת וידאו (ZM), שהפכה, כרעם ביום בהיר, לאמצעי תקשורת לכל תחומי החיים (המנייה פתחה את השנה בסביבות 60 דולר למנייה, נסקה לרמות של 560 דולר, וכיום נסחרת באזור 415 דולר – תיקון של כ- 25% מהשיא); אמזון (AMZN), המספקת פתרונות צריכה אונליין, המנייה פתחה את השנה בסביבות 1,730 דולר למנייה, נסקה לרמות של 3,500 דולר, וכיום נסחרת באזור 3,120 דולר – תיקון של כ-10% מהשיא; נטפליקס (NFLX), המספקת תכנים לטלוויזיה - המנייה פתחה את השנה סביב 300 דולר למנייה, נסקה עד לרמות של 550 דולר ולאחרונה תקנה לאזור 485 דולר – תיקון של כ- 15% מהשיא; באופן טבעי, חברות הסייבר
משגשגות גם הן ומתדפקות על דלתה של בורסת תל אביב, לאור המעבר לאונליין ולענן ועל רקע המתקפות האחרונות. ענפי האנרגיה המסורתית טרם התאוששו סופית ולא חזרו למצבן טרם המשבר, וייתכן מאוד שהסיבה לכך נעוצה מההתלהבות הגוברת של המשקיעים להשקיע בחברות של חדשנות אנרגטית, אנרגיה עצמאית, ואנרגיה נקייה וירוקה. תחום האנרגיה שלוב אף הוא בתחומי החדשנות, בין היתר על רקע העלייה המטאורית של חברת טסלה וההתפתחות האדירה של תעשיות הרכבים האוטונומיים, שלא יגיעו לשום מקום ללא מקורות אנרגיה ירוקים ויעילים. כמות המזומן והצמא של המשקיעים להשקעות אטרקטיביות אף החזיקו לאופנה את חברות ה- SPAC (חברות "צ'ק פתוח"), ששילבו ידיים עם ציידי הסטארט-אפים שמחפשים למצוא את הכוכבים הבאים.
לסיכום, כפי שהמצב נראה היום, ההתרסקות הגדולה של מרץ 2020 הייתה יריית הפתיחה למירוץ בשווקים שצפוי להמשיך וללוות אותנו גם בשנת 2021. הסנטימנט החיובי, בו מצוי שוק ההון כיום, בצירוף סביבת ריביות אפסית ברחבי העולם והיעדר אלטרנטיבות להשקעה, מביאים למסקנה, כי בשנת 2021 תמשך המגמה של הנפקות ראשוניות (IPO’S) וגיוסי חוב באמצעות הנפקת אג"ח, כאשר סקטור הטכנולוגיה והחדשנות יוביל את מגמת הצמיחה.
עורכי הדין אילן גרזי, מאשה ברקוביץ ואורן חלפון הם ממשרד פרל כהן