בלעדי לכלכליסט
הקנאביס מתמסד: תיקון עולם תנפיק קנאביס רפואי עבור מבוטחי קופ"ח מאוחדת
חברת הקנאביס הרפואי תיקון עולם קנביט חתמה על הסכם עם קופת החולים, כך נודע ל'כלכליסט'; תדריך את רופאי הקופה על טיפול באמצעות הצמח; הערכת השוק היא כי אם תצליח להגיע לכלל חברי הקופה - יגדלו הכנסותיה השנתיות בעד כ-70 מיליון שקל; שוק הקנאביס הרפואי צפוי לצמוח ב-50% תוך שנה מיום כניסת כלל קופות החולים לתחום
היסטוריה ירוקה: קופת חולים מאוחדת תהפוך לקופה הראשונה בישראל שתתחיל לנפק למבוטחיה קנאביס רפואי, לאחר שחתמה על שיתוף פעולה עם חברת הקנאביס הרפואי תיקון עולם קנביט פרמסולטיקלס. כך נודע ל'כלכליסט'.
קראו עוד בכלכליסט:
- כרמית ותיקון עולם יפתחו שוקולד ומאפים בשילוב קנאביס
- תיקון עולם תובעת את מפעל הקנאביס הגדול בישראל: "גנב לנו לקוחות וחייב כסף"
- קנביט תשלם לאיפקס 2 מיליון שקל בהסכם פשרה בתביעה של 3.65 מיליון שקל
במסגרת ההסכם תתאים תיקון עולם למבוטחי מאוחדת את מוצרי הקנאביס הרפואי, ותהיה זו שתנפיק ותפיץ להם אותם. תיקון עולם גם תספק ותדריך את כלל רופאי קופת החולים בנושא הקנאביס הרפואי והטיפול באמצעותו, והצדדים יבחנו ביצוע מחקרים משותפים על סמך המידע שיצטבר מהטיפול המשותף במבוטחים.
קופ"ח מאוחדת צילום: צביקה טישלר
על פי מינהל המחקר והתכנון של ביטוח לאומי, בקופות החולים חברים כ-9.08 מיליון איש נכון לסוף 2020. מהם, כ-4.7 מיליון (51.7%) בקופת חולים כללית, כ-2.4 מיליון (26.7%) בקופת חולים מכבי, כ-1.3 מיליון (13.8%) במאוחדת, וכ-708.7 אלף (7.8%) בלאומית.
זאת, לעומת שוק הקנאביס הרפואי כיום המונה כ-80.3 אלף מטופלים בלבד, על פי נתוני משרד הבריאות נכון לסוף 2020. מתוכם כ-37 אלף מזוהים כחברי קופת חולים כללית, 20 אלף כחברי קופת חולים מכבי, 7.3 אלף כחברי מאוחדת, וכ-5.6 אלף כחברי לאומית.
בהנחה ותיקון עולם תצליח למכור מוצריה לכל מטופלי הקנאביס הרפואי המזוהים כיום כחברי מאוחדת (וכי אלו אינם כבר מבין מטופליה), הערכת השוק היא כי החברה צפויה להגדיל הכנסותיה השנתיות בעד כ-70 מיליון שקל. כך על פי חישוב כמות הצריכה השנתית הממוצעת כיום למטופל, העומדת על 30-36 גרם.
רוב חברות הקנאביס הרפואי ייחלו לכניסת קופות החולים ורואות בכך גושפנקא רפואית לתחום, לצד הגדלה מהירה ומאסיבית של השוק על ידי הגדלת כמות המרשמים, ולפיכך כמות המטופלים. ההנחה הרווחת היא כי שוק הקנאביס הרפואי יצמח בכ-50% תוך שנה בלבד מיום כניסת כלל קופות החולים לתחום.
קהלי היעד העיקריים של החברות להגדלת נתח השוק הם בני ה-44-65, המהווים כ-38% ממטופלי הקנאביס הרפואי בישראל, בני ה-21 עד 45, המהווים כ-36% מהמטופלים, ובני ה-70 ומעלה, המהווים כ-17.4% מכלל המטופלים.
יש לציין, כי הקנאביס הרפואי אינו חלק מסל הבריאות כיום, ולכן גם לא יכול להיות מסובסד עבור המבוטחים על ידי קופות החולים. לכן חלק מחברות הקנאביס חוששות כי כניסת הקופות תוביל ללחץ מחירים, בעיקר על מגדלי הקנאביס הרפואי שייאלצו לחתוך באופן משמעותי בשולי הרווח שלהם.
החשש הוא גם מאפשרות שהקופות ילחצו מחירים באמצעות רכישת מוצרי קנאביס רפואי מחו"ל, שלצד התחרות הגוברת כיום בין עשרות מותגי הקנאביס הרפואי הישראלים הקיימים, עלול להוביל לחיסול חלק מהחברות הקיימות, לצד אי הקמתן של חדשות.
מנגד, יש הטוענים כי קופות החולים עתידות לסבסד הקנאביס הרפואי עבור מבוטחיהן באמצעות הביטוחים המשלימים, וכי לחצי המחיר לא צפויים גם כך להתקיים במוצרי הקנאביס הרפואי המבוקשים, שמחירם למטופלים עומד על עד 320 שקל ל-10 גרם. מחיר שאר מוצרי הקנאביס הרפואי נע כיום בטווח של 150-220 שקל ל-10 גרם.
כדאיות כניסת הקופות לתחום מגיעה מצד האחרונות, שעתידות להשתמש בקנאביס הרפואי כדי למשוך אליהן חברים חדשים. בדו"ח מינהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי נמצא כי רק 44 אלף מבוטחים חדשים הצטרפו למאוחדת ב-2020, בזמן ש-53.1 אלף עזבו אותה. הדבר יצר לה גירעון של 9 אלף מבוטחים לתקופה.
תיקון עולם הייתה חברת הקנאביס הגדולה בישראל, שהחזיקה בנתח שוק של כ-47% עד מרץ 2019, אז ספגה מכה כשמשרד הבריאות אילץ אותה לסגור פעילותה כמעט לחלוטין, בין היתר בשל מבנה הבעלות הקודם שלה.
בסוף 2019 נרכשה הפעילות הישראלית של תיקון עולם על ידי חברת הקנאביס קנביט פרמסוטיקלס, שבבעלות ברק רוזן, תמורת כ-30 מיליון דולר, והחלה בתהליך התחדשות. במהלך 2020 החברה השלימה את בניית המפעל שלה באתר התעשייה ציפורית שבנוף הגליל, והחלה לגדל בחווה החדשה שהקימה בכפר יהושע שבעמק יזרעאל, לצד החווה של קנביט במושב נאות הכיכר הסמוך לים המלח.
הכנסות תיקון עולם קנביט למחצית הראשונה של 2020 עמדו על 10.8 מיליון שקל, לצד הפסד כולל המיוחס לבעלים בגובה 12.5 מיליון שקל או 38 אגורות למניה. החברה, הנמצאת בשליטת ברק רוזן (19.5%) ומוחזקת על ידי הפניקס (5.35%), נסחרת בבורסת תל אביב בשווי 227.1 מיליון שקל, לאחר שמנייתה זינקה אתמול (ד') ב-9.53%, והשלימה עלייה של 21.71% מתחילת החודש. מאז תחילת 2020 המניה ירדה ב-35.79%.