$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

תביעות נזקי גוף – מדוע אינן נפוצות על אף חשיבותן, ומה חשוב לדעת

תחום נזקי הגוף מהווה את אחד התחומים המעניינים והוורסטיליים ביותר בתחום המשפטים. על אף שתחום הנזיקין פופולרי מאד, נושא נזקי הגוף אינו נפוץ, על אף הפן משנה-החיים של פיצויים בשל נזק עתידי

מוטי כהן-ניסן 11:5626.01.21

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

כדורגלן מצליח נפצע באירוע אשר בעקבותיו לא יוכל להמשיך ולשחק כדורגל. המחשבה הראשונה שעוברת בראשנו היא שיש לפצותו על כל ההוצאות וההפסדים שנגרמו לו עד לנקודת התביעה. אבל חשוב לדעת שהוא בהחלט רשאי גם לתבוע את הפיצויים המגיעים לו בשל הטיפולים העתידיים (הוצאות), כמו גם בגין הכסף שהיה מרוויח, ועתיד להפסיד, אלמלא התאונה.

 

הבעייתיות בתחום הפיצויים הנוגעים לעתיד מתמקדת בכך שלא נוכל לדעת מראש כמה שנים יימשך הסבל, כמה יעלו הטיפולים וכמה כסף אנו עתידים להפסיד. גם בית המשפט אינו מאוד יעיל בשאלות אלה, ולכן במקרים של תביעת פיצוי בשל נזק עתידי, החישובים נעשים על פי ההערכות ועל בסיס הכללים המגדירים כיצד מוערך הנזק העתידי, ומהי הדרך בה יש לחשב את הפיצויים המגיעים לנפגעים כתוצאה ממנו.

 

בתי המשפט פועלים על פי עקרון השבת מצבו של הנפגע לקדמותו, על פיו קל יותר לקבוע מה לתבוע וכיצד. לעיתים קרובות, ברוב התביעות בהן זכו הנפגעים התובעים בפיצוי גדול, מדובר במקרה בו נגרם נזק עתידי, ולכן סכום הפיצוי גבוה יותר. במקרי פגיעה שאינם נובעים מתאונת דרכים, התובע יהיה חייב להוכיח לא רק את הנזק אשר נגרם לו, אלא גם את עצם קרות המקרה ואת אחריותו של האדם או הגוף אותו תבענו לנזק ולפגיעה שנגרמו לו. לכן תיעוד מהווה גורם משמעותי ביותר: כל פיסת מידע, כל עד, כל נתון, כל מסמך רפואי או קבלה, עשויים להכריע את הכף. גורם מרכזי נוסף הוא דיוק - חשוב לדייק ככל האפשר בתיאור נסיבות האירוע לגורמים הרפואיים, במיוחד בסמוך מאד לקרות האירוע. הדברים, המתועדים בכתב, יכולים להפוך לבסיס מוצק לתביעה בגין נזקי גוף.

 

למרות שהגשת תביעות נזיקין הפכו פופולריות, תביעות נזקי גוף אינן נפוצות במיוחד, וזה מפתיע. נזק גופני יכול להיגרם על ידי כל גוף, פרטי או ציבורי, ויכולים להיות אירועים רבים שבמהלכם נפגעים אנשים הזכאים לפיצויים בשל כך. זאת, מכיוון שעל אף שאזרחים ואזרחיות רבים מודעים לכך שעל כל נזק גופני מגיע להם פיצוי, ולמרות שהם יודעים שייקלעו לתקופת השבתה ארוכה בגין פגיעות מסוימות ואף לירידה בכושר העבודה והתפקוד שלהם, הם נמנעים מלבצע את ההליך החשוב הזה. חוסר האמון במערכת מהווה את אחת הסיבות לכך, כמו גם הקושי הנפשי הכרוך בבדיקה הדרושה לאומדן הנזק שנגרם להם.

 

במקרים רבים הפיצוי לא יוכל להשיב את הנעשה, אבל דווקא משום כך חשוב לדאוג לתיקון מסוים. נפגעים עוברים בדרך כלל סדרת טיפולים ושיקום ארוך העולים ממון רב, וזאת, בנוסף לעוגמת הנפש שנגרמה להם. במידה ונפגע גם כושר ההשתכרות, תיווצר בעיה לשלם על כל אלו, ונוסף על אובדן העבודה, הנפגעים עלולים להיקלע לחובות כבדים. כך שלמרות הרתיעה מהעיסוק המתמשך בתביעה, חשוב ורצוי לדאוג לעתיד הכלכלי. כל אלו מתווספים לרצון לעשות צדק, כאשר הפגיעה נובעת מרשלנות או מפגיעה במזיד.

 

עו"ד מוטי כהן-ניסן עו"ד מוטי כהן-ניסן צילום: נחום סגל

 

ניתן לתבוע פיצויים בגין נזקי גוף בתאונות מסוגים שונים ורבים, בין אם תאונות דרכים, תאונות בעבודה, במקום בילוי, על חבלות כתוצאה מרשלנות ובוודאי שעל רשלנות מקצועית או רפואית. התביעה בגין נזקי גוף מוגשת גם אם לנפגעים אין ביטוח, כאשר הבסיס לה היא פקודת הנזיקין. אם המדובר ברשלנות, התביעה מוגשת נגד מי שהתרשלו ומי שאחראי להם, כגון רופא/ה ומוסד רפואי.

 

בכל מקרה של פגיעה, גם אם אינכם חושבים באותו רגע על הגשת תביעה ותלונה, חשוב לדעת שיש צורך בתיעוד מסודר ועקבי, רשמי וחתום על ידי כל הגורמים הנוגעים בדבר. התיעוד חיוני לא רק לצורך הגשת תביעה, אלא גם כדי לקבל אישורים חשובים מהמשטרה ומקופת החולים למקומות העבודה ולגופים רשמיים אחרים כגון ביטוח לאומי. לכן יש לדרוש לקבל כל מסמך חתום רשמית, ולנסות למצוא את העדים לאירוע.

 

מכיוון שעל כל תביעה חלה תקופת התיישנות, אסור להתעורר מאוחר מדי. רק עורכי דין יוכלו לומר בדיוק על מה אפשר להגיש עדיין תביעה, ורצוי לא לעשות זאת כשהנזק כבר מקשה על הנפגעים להתמודד עם המשפט. בנוסף, משמעות הפגיעה מתבררת עם הזמן, מאחר והשלכותיה עשויות להשפיע לאחר זמן מה, הן פיזית והן נפשית.

 

קיים תחום חריג בתחום נזקי הגוף והוא תאונות הדרכים. בניגוד לעקרון שצוין, בתחום תאונות הדרכים החוק קובע שברוב המקרים הגוף שייתבע לא יהיה הנהגים עצמם, אלא חברת הביטוח בה הם מבוטחים.

תביעה בגין נזקי גוף נחלקת לשלושה חלקים מרכזיים: החלק הראשון הוא אלמנט הסבל שנגרם לנפגעים. אם בעקבות האירוע נגרמה פגיעה פיזית בגוף (כדוגמת חתך, שבר או אפילו כאבים), נגרם לנפגעים סבל שבגינו הם רשאים לתבוע פיצויים, גם אם המדובר בסבל המוגדר כחולף. טווח הפיצויים במקרים כאלה יכול לנוע בין מאות שקלים, כאשר מדובר בפגיעות קלות, ועד לעשרות ומאות אלפי שקלים, כאשר המדובר במקרים חמורים, בהם הסבל רב.

 

החלק השני בתביעת נזקי גוף מתמקד בהפסדים שנגרמו לנפגעים בשל קרות האירוע. ההפסד, בהגדרתו, הוא דבר-מה שהיינו עשויים לקבל, אלמלא היה קורה האירוע בגינו מוגשת התביעה. לדוגמה, פגיעה בתאונה המצריכה מנוחה של זמן מסוים מאפשרת לנפגעים לתבוע את גורם הנזק בשווים של אותם ימי העבודה בהם היו מושבתים, ולא עבדו. את הנתונים הללו ניתן לחשב בקלות ובאופן מדויק, לפי שווים הידוע של ימי העבודה החסרים.

 

את החלק שלישי בתביעות נזקי גוף מרכיבות ההוצאות, שהן הכסף שנאלצים הנפגעים להוציא בשל קרות האירוע, בהם פינוי באמבולנס, טיפולים רפואיים וכיוצ"ב.

 

בכל הכרוך בתביעות נזקי גוף הכוללות דרישת פיצוי בגין הפסדים או הוצאות, אמנם יש לחשב את ההוצאות וההפסדים שנגרמו, אך חשוב לא פחות לחשב גם את הצפי להפסדים ולהוצאות עתידיים. בנקודה הזו הדברים מתחילים להיות מורכבים. זאת, מאחר ומדובר בשערוך, המהווה הערכה המתבססת לרוב על ניסיונם של עורכי הדין המתמחים בתביעות מסוג זה. מאחר ובמקרים רבים התביעה מוגשת בנקודה בזמן בה הנפגעים - התובעים עדיין סובלים, הנזק שנגרם ממשיך וימשיך לגרום להוצאות ולהפסדים, שגם עליהם יהיו הנפגעים זכאיים לפיצוי.

 

מאת עו"ד מוטי כהן-ניסן, שותף מייסד, נסים את כהן - ניסן משרד עורכי דין