בלעדי לכלכליסט
משרד הפנים: על הלמ"ס לגבש מדד חדש לבחינת חוסנן של רשויות מקומיות
בפנייה לסטטיסטיקן הלאומי פרופ' דני פפרמן, מבקש משרד הפנים לשכלל את המדד החברתי כלכלי הקיים על ידי גיבוש מדד חדש שיבחן את חוסנן של הרשויות, לצורכי דירוג ותקצוב. הלמ"ס פנתה לרשויות המקומיות: "למדד עשויות להיות השלכות משמעותיות על ניהול הרשויות"
משרד הפנים דורש להוסיף על המדד החברתי-כלכלי המסווג את הרשויות המקומיות, מדד חדש שיבחן את חוסנן התקציבי; כך עולה ממכתב ששיגר לאחרונה מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן, לסטטיסטיקן הלאומי בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרופ' דני פפרמן. בלמ"ס מאשרים כי החלו בהכנות לגיבוש המדד ואף פנו לרשויות המקומיות בבקשה להביע את עמדתן נוכח ההשפעה שתהייה למדד החדש על ניהולן.
- רשויות מקומיות לא הקימו תאגידי מים, וישלמו למקורות 50 מיליון שקל
- העליון קבע: חברות הנדל"ן יוכלו לתבוע השבת כספי היטלים מהרשויות
- העדפת כחול לבן במכרזים תחול גם על רשויות מקומיות - אבל לא בתחום הבריאות
המדד החברתי-כלכלי, הידוע כמדד "סוציו-אקונומי" המסווג את הרשויות המקומיות בישראל לפי עשירונים של איתנות כלכלית חברתית מ-1 (הנמוך ביותר) ועד 10 (הגבוה ביותר), הוא ששימש עד כה את משרדי הממשלה השונים להקצאות של תקציבים ותמיכות. ממכתבו של כהן עולה כי מדד זה לוקה בחסר, ויש לשכללו על מנת לקבל תמונה מדויקת יותר ביחס לחוסנן הכלכלי של הרשויות המקומיות בישראל. "משרד הפנים ער לכך שנעשה שימוש יתר במדד החברתי כלכלי ושיש מקום לגיבוש מדד נוסף אשר יפורסם על ידי הלמ"ס וישמש את הגופים הנשענים על המדדים המוניציפליים לצרכי דירוג ותקצוב", ציין מרדכי במכתב, והדגיש כי מאחר והלמ"ס אינה מושפעת משיקולי מדיניות היא הראויה ביותר לגיבוש המדד.
במכתב ציין כהן, כי קידום מדד חוסן רשויות כבר סוכל בעבר: "בשנים האחרונות פעל צוות מטעם משרד הפנים, שכלל את נציגי המרכז לשלטון מקומי, הרשויות המקומיות, הלמ"ס ונציגי האקדמיה לקידום מדד חוסן רשויות. לדאבוני מדד זה לא יצא לפועל עקב מחלוקת על מקור הסמכות לפרסום מדדים רשמיים". לאור המחלוקת ציין כהן כי נפגש עם פפרמן ביוני 2019, והשניים סיכמו כי האחריות על גיבוש המדד תעבור ממשרד הפנים ללמ"ס, ובאחרונה אף הושג מימון לגיבוש המדד. "משכך, בכוונת המשרד להביא בפני הממשלה הבאה הצעת מחליטים לעדכון הנוסחה מיד עם הקמתה". עוד הסיף כהן כי את גיבוש המדד ראוי שתלווה ועדת היגוי שתקום לצורך כך, ותכלול נציגים של משרדי ממשלה, נציג של השלטון המקומי ונציגי אקדמיה.
"יש צורך ממשי בכך שהמדד שיגובש יהיה פשוט ליישום וקל לשימוש", הוסיף כהן. "על המדד לדרג את כלל הרשויות המקומיות בדירוג רציף העולה מ-1 ועד 257, וזאת במטרה לסייע בהטמעתו בקרב כלל הגורמים שיעשו בו שימוש. בנוסף חשוב שיינתן דגש לחוסנה של הרשות הנובע מתכונותיה הטבעיות, שאינן תלויות בהתנהלותה (כגון מדדי פריפריאליות), על פני תכונותיה התלויות באופן ישיר בהתנהלות התקציבית של הרשות (כגון איזון תקציבי, גביית ארנונה וכדומה). מתן דגש זה יהווה תמריץ חיובי להתנהלות תקציבית אחראית של הרשויות המקומיות".
מהלשכה המרכזית לססטיסטיקה נמסר: "הלמ"ס תשמח לסייע למשרד הפנים לגבש מדד חדש לבחינת חוסן רשויות מקומיות. בימים אלה מקיימת הלמ"ס שיח עם נציגי משרד הפנים וראשי הרשויות בישראל באמצעות מרכז השלטון המקומי, במטרה להבין טוב יותר את ההגדרה של חוסן רשויות מקומיות. בכלל זה, אילו שירותים יש להגדיר כשירותי חובה לכל רשות, מידת הדיפרנציאליות בסל השירותים הבסיסיים בין רשויות, וכיצד ניתן, אם בכלל, למדוד עלות של כל שירות. במסגרת זאת נערך לאחרונה מפגש ביוזמת הסטטיסטיקן הלאומי פרופ' דני פפרמן עם ראשי הרשויות לדיון ראשוני בנושא, ומתוכננים מפגשים נוספים בהמשך".