$
קורונה

ניתוח כלכליסט

המטרה של סין: 50 מיליון מתחסנים בתוך חודש

מבצע חיסונים מהגדולים בהיסטוריה נועד לצמצם את מקדם ההדבקה לפני ראש השנה הסיני, אז יחצו את המדינה מאות מיליוני אנשים בדרכם לאיחוד משפחות. במקביל פועלת סין לספק חיסונים למדינות עניות כדי לשקם את תדמיתה

יוגב אושעיה 08:3326.01.21

במדינה שהיתה המקור למגפה העולמית נפתח החודש אחד ממבצעי החיסון הגדולים אי־פעם. בעקבות האישור הרשמי שניתן בסוף 2020 לחיסונים של סינופארם וסינובאק - הראשונה חברת פארמה ממשלתית והשנייה פרטית - החלה סין במבצע חיסונים שמעליו מתנוסס המספר 50 מיליון. המטרה - לחסן 50 מיליון איש בתוך חודש אחד, עד ל־12 בפברואר, תחילת עונת הנסיעות המלווה את ראש השנה הסיני, אז מתרחשת התנועה האנושית הגדולה בעולם. מדי שנה חוצים בתקופה זו מאות מיליוני אנשים את מדינת הענק כדי להתאחד עם משפחותיהם. לרבים מהם זו ההזדמנות היחידה לפגוש אותם במהלך השנה.

 

 

לאחר התפרצות הקורונה, ממש לפני תחילת ראש השנה הסיני בשנה שעברה, נרשמו 1.5 מיליארד נסיעות, כחצי מכמות הנסיעות הרגילה. אז דובר בעיקר באנשים שהספיקו לרכוש כרטיסים לפני שהובנה חומרת המגפה. במקביל להתפשטות הנגיף, סין הכריזה על סגרים נוקשים וארוכים. ווהאן, מקום התפרצות הקורונה, היתה מבודדת לחלוטין מהעולם החיצון במשך כחודשיים, אך מאז, הסגרים הפכו לשגרת היום של רוב אוכלוסיית העולם.

 

הקרבה מצד האזרחים

 

בפועל, זה כמה חודשים שסין מחסנת בקנה מידה קטן יותר צוותי רפואה ואנשים שיוצאים לחו"ל. מבצע החיסונים החדש אמור לכלול, בין היתר, אנשי רפואה, שליחים ועובדים מעבר לים. הפיכתו לרחב היקף עשוייה להעצים את תחושת הביטחון הגוברת בקרב ההנהגה הסינית, בעקבות הצלחת המאבק הממשלתי בקורונה והחזרה היחסית לשגרה.

 

ההצלחה של סין נובעת בעיקרה מהתייחסותה לכל מקרה בודד של קורונה כאל מקרה חירום שדורש התגייסות אדירה של משאבי המדינה ושיתוף פעולה והקרבה מצד האזרחים. לפני כשבועיים דווחו במחוז חה ביי הסמוך לבייג'ינג 117 מקרים חדשים של קורונה. בתגובה הוכרז עוצר על שכונות שלמות, בוטלו טיסות ורכבות לאזור והמדינה החלה במבצע רחב היקף לבדיקת כל 11 מיליוני התושבים של בירת המחוז, שה ג'יה ג'ואנג. רשויות העיר לאנפאנג המרוחקת כשעה וחצי נסיעה מבייג'ינג, הורו ל־5 מיליון תושביה להישאר בבתיהם במשך שבוע.

 

עוד קודם לכן, באוקטובר שעבר, נערכו בדיקות קורונה מזורזות ל־7 מיליוני תושבי העיר צ'ינגדאו למרות שהתגלו שם כתריסר מקרים בלבד. הגישה הזו של אפס סובלנות כלפי כל מקרה תחלואה ונקיטת צעדים מחמירים הוכחה כיעילה להתמודדות עם התפשטות המגפה.

 

 

אלא שלמרות האופטימיות שנובעת מההצלחה במאבק בנגיף ותחילת מבצע החיסונים, הקורונה עדיין משפיעה על חיי היומיום גם ברחבי סין הבטוחה יחסית. כתב של הבי.בי.סי חזר באחרונה לרחוב בבייג'ינג שהיה סגור ומסוגר לפני כמעט כשנה. אף כי מרבית העסקים שם שבו לסדרם ואנשים מתנהלים באזור בחופשיות יחסית, בעלי העסקים המקומיים מעידים כי התושבים טרם חזרו לבלות ולאכול בחוץ כמו בתקופה שקדמה למגפה.

 

במקביל למבצע החיסון המקומי, סין גם נערכת לאספקת מאות מיליוני חיסונים למדינות מתפתחות ועניות, זאת כדי להיכנס לוואקום שנוצר כתוצאה מהזמנה עודפת של חיסונים מערביים על ידי כלכלות מפותחות. החיסונים של חברות כמו פייזר ומודרנה כבר הוזמנו כולם מראש על ידי מדינות שדואגות בראש ובראשונה לאינטרסים שלהן, כאשר כמה מהן מיהרו לשריין לעצמן כמות חיסונים שעולה על גודל אוכלוסייתן פי כמה וכמה. כתוצאה, רשימת המדינות שנותרו ללא כיסוי חיסוני מתארכת מיום ליום והיא מונה כמה מהמדינות המאוכלסות ביותר בעולם, כמו אינדונזיה, ברזיל ופקיסטן. לפי שעה, החיסון הסיני פופולרי במיוחד בעולם הערבי ובמזה"ת, ואיחוד האמירויות הפכה בחודש שעבר למדינה הראשונה שאישרה את החיסון של חברת סינופארם. מחקרים שנערכו בנסיכות המפרצית הראו יעילות של 86% לחיסון, ובעקבות מהלכי איחוד האמירויות, גם בחריין העניקה לו אישור.

 

בשלב מוקדם יותר נערך ניסוי רחב היקף בברזיל, שהוכיח יעילות של 78% לחיסון של סינובאק, וכ־11 מיליון חיסונים של החברה כבר נשלחו לברזיל.

 

אף שהחיסונים הסיניים נמצאו יעילים בשיעור נמוך יחסית בהשוואה למערביים, בעיני הקהילות הרפואיות במדינות שקלטו אותם מדובר באחוז גבוה מספיק. מלבד העלויות הנמוכות, החיסון הסיני אטרקטיבי במיוחד עבור כלכלות מתפתחות, זאת משום שהוא אינו נדרש ללוגיסטיקה המורכבת של שינוע ושימור בטמפרטורות נמוכות במיוחד, כמו חלק מהחיסונים שפותחו במערב.

 

מזכ"ל עמותה המייצגת רופאים במצרים הודיע שהחיסון של סינופארם "יעיל ובטוח לשימוש" וציין כי מצרים תוכל להפוך למרכז ייצור לחיסון עבור אפריקה והמזה"ת.

 

עבור סין, שהזרימה השקעות עתק לפרויקטי תשתיות באפריקה בעשור האחרון, היבשת על 1.3 מיליארד תושביה היא נכס אסטרטגי חשוב. יו"ר סינופארם, ליו ג'ינג ג'ן, אף הודיע באוקטובר שעבר לקבוצה של 50 דיפלומטים אפריקאים, כי החברה תוביל את מבצע ההתחסנות ביבשת.

 

החיסונים הסיניים נוחתים החודש בבלגראד. פופולריים במיוחד בעולם הערבי החיסונים הסיניים נוחתים החודש בבלגראד. פופולריים במיוחד בעולם הערבי צילום: רויטרס

 

שת"פ עם ביונטק הגרמנית

 

אך השאיפות הסיניות בתחום אינן עוצרות במדינות המתפתחות והעניות. ענקית הפארמה פוסון שבסיסה בשנגחאי הודיעה על שיתוף פעולה עם ביונטק הגרמנית, שותפתה של פייזר בפיתוח החיסון. שיתוף הפעולה מבטיח שסין תתחיל לייצר בקרוב חיסונים מתקדמים מבוססי RNA עם כושר ייצור של 200 מיליון חיסונים בשנה. מכון CNBG בייג'ינג, חברה־בת של סינופארם, מסר כי יכולת הייצור שלו תוכל להגיע השנה ליותר ממיליארד חיסונים. לפי דיווחי כלי תקשורת בסין, CNBG ווהאן וסינובאק יוכלו לספק 600 מיליון חיסונים כל אחד.

 

סין יכולה להרשות לעצמה לספק חיסונים למדינות אחרות לפני שחיסנה את כלל אוכלוסייתה, משום שהיא נמנית עם המדינות הבודדות בעולם שהצליחו למזער את התפשטות הקורונה גם בלעדיהם. בה בעת, מאמציה להפצת החיסון ברחבי העולם אינם נובעים בהכרח מאינטרס של רווח כספי. לפי הצהרות שהשמיעו גורמים רשמיים בסין, הם אינם רואים בחיסון דרך להתעשרות מהירה, כי אם מוצר חיוני שמיועד לכלל האנושות.

 

בכך מכוונת סין גם לשיפור הדימוי שלה בעולם לאחר שספג פגיעה קשה בשנה החולפת ברקע התנהלותה בתחילת משבר הקורונה. בדפי ההיסטוריה, סין מקווה להיזכר כמדינה ששמה קץ למגפת הקורונה, ולא כגורם להתפרצותה.

 

לא פחות משמעותי מכך, המטרה השאפתנית של מבצע חיסון עולמי ונרחב הוא סימן נוסף לכוחה העולה של כלכלת הענק ולמעורבותה הגוברת בזירה הבינלאומית.

x