הלוואה בריבית של 14% תסייע לברנט לפרוע אג"ח בישראל
חברת הנדל"ן האמריקאית אקסטל השלימה מימון מחדש של נכס בסכום של 380 מיליון דולר, בהלוואה שאותה עליה לפרוע עד סוף 2021, במקביל לפירעון האג"ח. ברנט: "בעולם מושלם לא היינו עושים את העסקה"
חברת הנדל"ן האמריקאית אקסטל, שבבעלותו ובניהולו של גארי ברנט, השלימה מימון מחדש של מניות סוג C בנכס Central Park Tower שבעיר ניו יורק. בסוף השבוע האחרון הושלמו התקשרויות של חברות מאוחדות של אקסטל עם תאגיד פיננסי אמריקאי בהסכם להעמדת מימון, בדרך של מימון מחדש בסכום של 380 מיליון דולר שיובטח בשעבוד על מניות סוג C של הנכס.
- אקסטל: נעמוד בפירעון החוב של 320 מיליון שקל בסוף החודש
- הורדת דירוג לחברת הנדל"ן האמריקאית אקסטל
- נדחה ערעור אקסטל: 75 מיליון דולר בדיבידנד שקיבל בעל השליטה - בסכנה
ההלוואה תישא ריבית שנתית בשיעור של 14% ומועד פירעונה נקבע ל־31 בדצמבר 2021. במסגרת תנאי הסכם ההלוואה ישנן אופציות להארכת מועד הפירעון האחרון בשתי פעימות, שמימושן יביא לפירעון ההלוואה ב־30 ביוני 2023.
מהדיווח של אקסטל עולה ש־201.6 מיליון דולר מתוך ההלוואה החדשה שימשו לפירעון חלקי של קו האשראי שהועמד לחברה על ידי JP Morgan. בנוסף, סכום של 117.9 מיליון דולר שימש למימון פיקדונות (reserves) במסגרת עדכון שבוצע בהסכם ההלוואה הבכירה בנכס.
ברנט מעריך שבתוך 8 חודשים יהיו מקורות נוספים
יתרת ההלוואה הבכירה שהועמדה על ידי קונסורציום של בנקים בהובלת ו־JP Morgan Chase Bank עמדה בסוף ספטמבר 2020 על 644 מיליון דולר והיא נושאת ריבית של ליבור + 4.5%. ההלוואה הבכירה כללה התחייבות של אקסטל לעמוד ברף מכירות, שלפיו החברה תתקשר בחוזי מכירת יחידות דיור בנכס Central Park Tower בסכום כולל של 500 מיליון דולר עד סוף 2020. אולם לנוכח משבר הקורונה, החברה לא עמדה בקצב המכירות הנדרש. במועד קבלת ההלוואה החדשה הוסרו הסעיפים בהלוואה הבכירה שעניינם רף המכירות.
מתוך ההלוואה החדשה של 380 מיליון דולר, יתרה של 55.5 מיליון דולר כבר הועלתה לאקסטל לשימושיה החופשיים. אולם בעל השליטה בחברה, גארי ברנט, מעריך שב־7‑8 חודשים הקרובים יתקבלו באקסטל מקורות נוספים מתוך הפיקדונות שהועברו למלווה הבכיר, כך שהתזרים שינבע לאקסטל כתוצאה מהעסקה עשוי להסתכם בעד 150 מיליון דולר.
"לא עמדנו בקובננט של המכירות בגלל המגפה"
ברנט התייחס בשיחה עם "כלכליסט" למשמעות ההלוואה החדשה ולהשפעתה על איגרות החוב של החברה בתל אביב. לדבריו, "בעולם מושלם לא היינו עושים את העסקה, אבל אנחנו בעולם של covid. יש לנו חוב גדול ל־JP ולא עמדנו בקובננט של רף המכירות בגלל המגפה. אני שלם עם ההחלטה לבצע את העסקה כי היא נותנת לנו את המקורות לפרוע את האג"ח בסוף 2021".
ביחס לעובדה שההלוואה תישא ריבית של 14%, שצפויה בפועל להיות גבוהה יותר בגלל מנגנון שמקנה תוספה ריבית למלווה, הסביר ברנט כי "רוב הריבית היא לא 'כסף שיוצא מהכיס', אלא ויתור על רווח של 12%, שהם התשואה שהיינו אמורים לקבל על יתרת ההשקעה של Extell Rock במניות מסוג C של הנכס. שוב, בעולם מושלם לא היינו שמחים לוותר על הרווח הזה, אבל אנחנו עושים את הדבר הנכון ולא לוקחים סיכונים, כדי להבטיח את שירות החוב למחזיקי האג"ח".
בסוף שנת 2019 אקסטל פרעה את התשלום האחרון של איגרות החוב (סדרה א') וכיום נותרה לחברה סדרה נוספת (סדרה ב') שהחוב שלה כלפי המחזיקים מסתכם בכ־300 מיליון שקל. איגרות החוב של אקסטל נסחרות נכון להיום בתשואה של 7.3%. בהנחה שהתרחיש של ברנט יתממש וכתוצאה מהמימון מחדש של Central Park Tower יהיו לחברה את המקורות לפרוע את אג"ח ב', לא מן הנמנע שנראה את אקסטל "מתחממת על הקווים" לקראת הנפקה של סדרת אג"ח חדשה.