$
ספורט עולמי

אפוקליפסת הסופרליג בדרך

פיפ"א, אופ"א ופדרציות הכדורגל של כל היבשות, שמתנגדות להקמת סופרליג אירופית, איימו בשבוע שעבר על שחקניהן כי יושעו מהמונדיאל אם ישתתפו במיזם. מה כוללת התוכנית להקמת הסופרליג באירופה? במי היא עלולה לפגוע? והאם יווצר נתק מוחלט בין שורשי הכדורגל לכדורגל המקצועני?

אוריאל דסקל 13:0224.01.21

בשבוע שעבר נפגשו פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, ואנדראה אניילי, נשיא יובנטוס במטה הראשי החדש של יובנטוס בטורינו שבאיטליה. השניים דנו בענייני ה-ECA, ארגון המועדונים האירופיים, כשהעניין המרכזי הוא הקמת סופרליג אירופית. במשך שנים עלו ספקולציות לגבי הקמת הסופרליג - ליגה עם כל הקבוצות הגדולות של אירופה:  פיפ"א, אופ"א ופדרציות הכדורגל של כל היבשות.

 

יומיים אחרי הפגישה הם הוציאו פיפ"א ואופ"א הודעה חריגה במיוחד: כל שחקן שישתתף בסופרליג, שצפויה להחליף את ליגת האלופות, לא יוכל לשחק במונדיאל. האזהרה הזו היא ללא ספק האקדח היחיד שפיפ"א יכולה לשים על השולחן. אם הקבוצות הגדולות מחליטות להקים ליגה משלהן, לא תהיה להן בעיה לגייס מספיק ממון כדי למשוך אליהן את השחקנים הגדולים והטובים בעולם.

 

פיפ"א מקווה שהאיום במניעת הגעה של אותם שחקנים להגיע למונדיאל - יוביל לסירוב קולקטיבי של כל הכוכבים לחתום בקבוצת סופרליג. האם שחקנים יוותרו על הכסף הגדול במועדונים הגדולים ביותר בשביל המונדיאל - טורניר של פעם בארבע שנים (שהתנפח ל-48 נבחרות) שהם לא מקבלים עליו כסף? קשה להאמין.

 

אין לפיפ"א או אופ"א שום דבר אחר למנוע את הקמת הסופרליג. אולי יוכלו להקשות על הקמת הארגון בדרכים משפטיות בטענה שהסופרליג היא מונפול לא חוקי,  אולי דרך חברות התקשורת הגדולות באירופה (שלא רוצות לאבד את הערך של הליגות המקומיות מייצרות להן) - אבל אין שום דרך למנוע מארגון עסקי לפתוח עסק.

 

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א צילום: רויטרס

 

פנטזיה ארוכת שנים

 

הרבה שנים שהקבוצות הגדולות מפנטזות על סופרליג ואופ"א מתנגדת לכך - ותמיד מגיעים לפשרה ששומרת על הגדולות בתוך המסגרות הרגילות. אז למה פיפ"א ואופ"א הוציאו את ההודעה החריגה? כי יש לחץ אמיתי.

 

תוכנית ופורמט של הסופרליג האירופי הודלפה בימים האחרונים למספר עיתונאים וגופי תקשורת. התוכנית היא ממשית ויש לה מימון עצום מ-JP מורגן. למרות שמועדונים כמו מנצ'סטר יונייטד מעוניינים לכפות את השינויים על אופ"א בצינורות המקובלים, ולא לצאת לדרך נפרדת - נראה שבקרוב נדע לאיזה כיוון הולך הכדורגל העולמי.

 

התוכנית מבוססת על הקמת ליגה של 20 קבוצות ובה 15 קבוצות קבועות ו-5 קבוצות משתנות לפי הישגיהן בליגות המקומיות. 15 הקבוצות הראשונות יכולות לקבל מהליגה בעונה עד 350 מיליון יורו כל אחת - ה-5 האחרות יקבלו פחות, משום שלא יזכו לגישה לכ-50% מההכנסות, שמובטחות ל-15 הקבועות.

 

צפי ההכנסות לליגה כזו - מחסויות וזכויות שידור בעיקר - יעמוד על 4-3.7 מיליארד יורו בשנה. אמזון, למשל, כבר הביעה עניין ברכישת זכויות השידור.

 

התוכנית היא לחלק את 20 הקבוצות לשני בתים של 10 קבוצות. קבוצות ישחקו אחת נגד השנייה בבית ובחוץ ובתום שלב הבתים, אלה בארבעה המקומות הראשונים בכל בית יעברו לשלב הנוק-אאוט, שבו הקבוצה בעלת המאזן הכי טוב תשחק נגד הקבוצה בעלת המאזן השמיני הכי טוב (בעלת המאזן השני הכי טוב תשחק נגד הקבוצה בעלת המאזן השביעי בטיבו וכו'). רבע הגמר וחצי הגמר ישוחקו בפורמט של בית-חוץ. הגמר יתקיים במגרש ניטרלי.

 

המשחקים, תחילה, אמורים להתקיים בימי שלישי ורביעי, כמו ליגת האלופות. התכנון הוא להעביר כמה שיותר מהם לסופי השבוע.

 

 

גביע יורו 2020, אופ"א גביע יורו 2020, אופ"א צילום: איי אף פי

 

כל קבוצה, לפי התוכנית הפיננסיות, תקבל 180 מיליון יורו על השתתפות בשלב הבתים וכספים נוספים (עד 30 מיליון יורו) יגיעו לפי הישגים ונקודות. השאר יחולק בין 15 הקבוצות הקבועות. לשם השוואה, בליגת האלופות רק הזוכה מקבלת כ-120 מיליון יורו בעונה והכסף מחולק בצורה שוויונית יותר בין 32 קבוצות. ליגת האלופות מכניסה כ-3 מיליארד יורו בשנה.

 

זו תוכנית שכמעט בוודאות תהפוך את 15 הקבוצות הקבועות למנותקות כלכלית ומקצועית משאר הקבוצות בליגות המקומיות שלהן - ובכלל. אם זה קורה, אנו עשויים להיות עדים למצב בו 3-2 (או 6 במקרה של אנגליה) קבוצות בכל ליגה גדולה ייהנו מהכנסה שגבוהה פי 5 עד פי 40 (או יותר) מכל קבוצה אחרת בליגה

 

סופרליג אירופית גם תוביל לירידת הערך והשווי של הליגות המקומיות - מאחר שחברות התקשורת הגדולות בכל העולם יעדיפו לשלם את הכסף הגדול על מפגשים קבועים בין הקבוצות הגדולות באירופה ולא על מפגשים בין ריאל מדריד לקאדיס, יובנטוס לגנואה ובאיירן מינכן לאאוגסבורג.

 

הפערים העצומים שצפויים להיפתח בליגות המקומיות יהפכו את רוב המשחקים לצפויים על גבול הבלתי ספורטיביים.

 

ליגת-על סגורה היא החלום הרטוב של רוב המשקיעים כגון JP מורגן ובעלים אמריקאים כמו שיש ללא מעט קבוצות בפרמיירליג. מדובר בליגה שמבטיחה למעט קבוצות הכנסה גבוהה וקבועה - בלי קשר להצלחה שלהן על המגרש.

 

הקורונה פותחת דלת ענקית להקמת הליגה הזו

 

הקורונה דוחפת את הכדורגל האירופי עמוק לתוך חובות. בלי הכנסות מכרטיסים כבר כמעט שנה, קבוצות לוקחות הלוואות מבנקים, מקרנות הון, מבעלי הקבוצות או אפילו מהממשלות כדי לעמוד בהוצאות השוטפות.

 

קבוצות הפרמיירליג, הליגה המכניסה ביותר באירופה, נמצאות כיום בחובות של 5.7 מיליארד ליש"ט (ברוטו). לשם השוואה, שיא ההכנסה השנתי של הפרמיירליג הוא 4.8 מיליארד ליש"ט (2018/19). הקבוצות קשורות בחוזים ארוכי טווח עם שחקנים, מאמנים ונושים ולא ממש האטו את הפעילות בשוק העברות השחקנים. כך שבקרוב מאוד קבוצות רבות באנגליה ימצאו את עצמן על פי התהום,  וזה, כאמור, קורה בליגה המכניסה ביותר בעולם.

 

קרנות רבות מרגישות שקבוצת כדורגל - שנכנסה לחובות עמוקים - היא "טרף קל". אליוט מנג'מנט, למשל, השתלטה על מילאן בזכות העובדה שהקבוצה לא הצליחה להחזיר להם חוב של כ-415 מיליון יורו. השווי הריאלי של מילאן הוא כ-600 מיליון יורו.

 

אין ספק שהסופרליג  תוריד את הערך של הליגות המקומיות והקבוצות המקומיות ואנשי הכסף מריחים הזדמנויות.

 

האם הכדורגל הפוסט אפוקליפסת-הסופרליג יהיה ענף בו אליטה מצומצמת של קבוצות שולטת בצינורות ההכנסות ושאר כדורגל העלית הכדורגל יהיה שבבעלות קרנות הון? האם יווצר נתק מוחלט בין שורשי הכדורגל לכדורגל המקצועני? האם הכסף מסין, יפן, ארה"ב והאמירויות יהפוך את קבוצות הענק האירופיות - שהפכו לכאלו בזכות הקהילה המקומית שלהן - למנותקות לחלוטין מאינטרסים לאומיים? האם 15 קבוצות ישלטו ברוב ההכנסות של הכדורגל העולמי ושאר הקבוצות יסתפקו במועט ויהיו חשופות לאיתני השוק הפיננסי?

 

האמת היא שבגלל הרגולציה הגרועה של אופ"א וניהול חסר החזון של הארגון והענף - זו לא סיטואציה שונה בהרבה מהכדורגל כיום.

 

x