דו"ח העוני ל-2020: רמת החיים בישראל ירדה ב-4.4% - הצניחה החדה ביותר מזה 19 שנים
לפי הדו"ח שפרסם הביטוח הלאומי, הנפילה בשנת הקורונה היתה כל כך גדולה - עד שהיא הביאה באופן חריג לירידה של קו העוני עצמו, והפכה מבחינה סטטיסטית אנשים עניים ללא עניים. עוד מציינים בביטוח הלאומי כי הסיוע הנרחב של המדינה השפיע מאוד, ומנע צניחה חופשית של 23% ברמת החיים
רמת החיים בישראל נפלה ב-2020 - שנת הקורונה - ב-4.4%, וב-8% יחסית לציפיות; כך עולה מדו"ח העוני של הביטוח הלאומי המתפרסם היום (ה'). כתוצאה מכך, קו העוני ירד באופן מאוד חריג - ותחולת העוני, הנמדדת יחסית לרמת החיים, ירדה ב-1%. המשמעות היא שרמת החיים ירדה בצורה כל כך משמעותית, עד שהפכה, סטטיסטית, עשרות אלפי אנשים שנחשבו ב-2019 לעניים, ללא עניים ב-2020. הדו"ח מציין לטובה את מענקי הסיוע הרבים של הממשלה, שמנעו צניחה של 23% ברמת החיים.
- מי צריך תלושי מזון אם אי אפשר לנצל אותם בבחירות?
- הלמ"ס החליפה מערכת מחשב - ודו"ח העוני יחכה
- שמולי: "50 אלף משפחות ירדו מתחת לקו העוני בגלל הקורונה"
כפי שפורסם בכלכליסט, פרסום דו"ח העוני, שהיה מיועד לדצמבר 2020, נדחה משום שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה החליפה תוכנת מחשב ולא העבירה את הנתונים הדרושים בזמן. בביטוח הלאומי החליטו שלא לחכות לנתוני הלמ"ס ופרסמו דו"ח זמני על סמך נתוני המשכורות שבידם. זהו הדו"ח הראשון עליו חתומה סמנכ"ל המחקר והתכנון החדשה של הביטוח הלאומי, ניצה קסיר.
קו העוני יורד
הדו"ח קובע כי ב-2020 ירדה רמת החיים בישראל ב-4.4%; הפעם האחרונה בה ירדה רמת החיים הייתה במשבר 2008, אז נרשמה ירידה מתונה יחסית, והפעם האחרונה בה נרשמה ירידת דרמטית כל כך היתה במיתון החריף של 2001. עוד עולה מהדו"ח, שהעלייה הממוצעת ברמת החיים בישראל עומדת על 3.4% לשנה - כלומר הנפילה ברמת החיים לעומת המצב הצפוי טרום המשבר, עומדת על 8%.
בשנת 2019 עמד קו העוני על 2,514 שקל לנפש תקנית; בשנת 2020 ירד הקו ב-4.4%, ל-2,403 שקל. כלומר, יכול להיות שחלק ממי שהוגדרו כעניים ב-2019 לא הוגדרו כך ב-2020, בגלל שקו העוני ירד. עם זאת, הדו"ח מציין את ההשפעה הגדולה שהייתה לדמי האבטלה ולמענקים של המדינה במשבר הקורונה. בלעדיהם, רמת החיים היתה יורדת ב-23%, כלומר כמעט ברבע.
התוצאה האבסורדית של הירידה התלולה ברמת החיים היא שבניגוד למצב האמיתי, תחולת העוני ירדה במקום לגדול בצורה משמעותית. תחולת העוני של משפחות ושל ילדים ירדה ב-0.9% ושל נפשות ב-0.8%. הביטוח הלאומי חישב את תחולת העוני גם לפי קו העוני של 2019, חישוב שהוא פחות מנותק מהמציאות במצב הנוכחי. לפי חישוב זה, תחולת העוני של משפחת ונפשות עלתה ב-2020 בחצי אחוז ובאחוז בקרב ילדים. לעובדה שהשינויים לא היו משמעותיים יותר תרמו, כאמור, מענקי הממשלה.
הדו"ח קובע שהנפגעים העיקריים מהמשבר הם מעמד הביניים והעצמאים. הסיוע שהוענק למשפחות בשנת 2020 בעקבות המשבר יצר מצב שהעשירון התחתון היה היחיד שהכנסתו לא ירדה אלא עלתה ב-10%. הסיבה היא ההשפעה המשמעותית של המענקים החד פעמיים של הממשלה על ההכנסות הנמוכות של עשירון זה. עשירוני הביניים (4-7) היו הנפגעים העיקריים ברמת החיים שלהם, לאחר שהכנסתם ירדה ביותר מ-4%, ובכמעט 5% בעשירון החמישי והשישי. זאת, גם לאחר הסיוע הממשלתי.
המצב הגרוע ביותר הוא זה בו נתונים העצמאים. תחולת העוני במגזר זה עלתה ב-2020 ב-1.7% - למרות הירידה בקו העוני. את מצבה הקשה של האוכלוסייה מבטאת העלייה הדרמטית בתחולת העוני לפי הכנסה כלכלית (כלומר, לפני קצבאות ומענקים): תחולת העוני הכלכלי לנפשות עלתה מ-30% ב-2019 ל-37% השנה, למרות הירידה של קו העוני.
שר העבודה והרווחה, ח"כ איציק שמולי אמר ש"משבר הקורונה הוא מהחמורים ביותר שידעה המדינה. את המהלומה הקשה ביותר ספגו מעמד הביניים וציבור העצמאיים". לדבריו, "דמי אבטלה והמענקים בלמו גידול פוטנציאלי עצום של שיעור העוני. מעתה, יש לנקוט בצעדים אקטיביים לעידוד תעסוקה".
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר אמר ש"ממצאי הדו"ח מוכיחים את צדקת טענות הביטוח הלאומי בדבר חובת המדינה להגדיל את הקצבאות ולצמצם את הפער הגדול בינינו לבין הניתן בממוצע במדינות ה-OECD".
"נוצר כאן דור חדש של עניים"
מנכ"ל ארגון "לתת", ערן ויינטרוב, מסר בתגובה לדו"ח: "המצב בשטח כאוטי, החמור ביותר שידענו מזה עשרות שנים, ואנו צופים שהמשבר הכלכלי יגיע לשיאו בחודשים הקרובים". לדבריו, "הסיוע הממשלתי שניתן באופן חד פעמי לא יכול 'לקזז' את המצוקה, בשעה שמאות אלפים איבדו את מקום עבודתם". ויינטרוב ציין ש"מדידת העוני על ידי פרמטר ההכנסה בלבד מתגלה שוב כבעייתית מאוד ולא מצליחה לשקף תמונה מלאה של העוני".
מנכ"ל פתחון לב, אל כהן: "ירידה של 23% ברמת החיים משמעותה שהחלק הנמוך של מעמד הביניים התדרדר לעוני, ומה שמרסן את הקטסטרופה הם תשלומי הממשלה. בעתיד הקרוב תשלומי הממשלה יעצרו ואילו הירידה ברמת החיים תישאר. נוצר כאן דור חדש של עניים. על מדינת ישראל להתחיל לפעול – אבל אין שום תוכנית למיגור העוני באופק".
מנכ"לית קרן רש"י, מיכל כהן: "אנחנו במצב חירום כלכלי חברתי. חלקים שלמים ממעמד הביניים קרסו ובמקום לייצר מנועי צמיחה אמיתיים, הממשלה עסוקה בכיבוי שריפות". לדבריה, "אחת ההחלטות שהממשלה חייבת לקדם לאלתר היא מהפכה בעולם ההכשרות המקצועיות. מאות אלפי ישראלים פשוט לא יכולים להמתין עד שעוד מערכת בחירות תעבור".
נשיא להב והמועמד לכנסת מטעם מפלגת תנופה, עו"ד רועי כהן: "הגיע הזמן שהממשלה תקח אחריות על הנתונים. ייקח עוד שנים רבות עד שנצא ממציאות עגומה זו".