המשרד להגנת הסביבה מקדם בכנסת הנוכחית איסור שימוש בכלים חד-פעמיים בגנים הלאומיים
לאחר שכמה רשויות מקומיות אישרו חוקי עזר האוסרים הכנסת כלים חד-פעמיים לחופיהן, פועלת השרה גילה גמליאל לאיסור דומה בגנים הלאומיים. האיסור יחול גם על כלים מתכלים
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל פועלת לקדם עוד בכנסת הנוכחית איסור על הכנסת כלי שתייה ואוכל חד-פעמיים לגנים הלאומיים של רשות הטבע והגנים. הדבר ייעשה באמצעות תיקון כללי הגנים הלאומיים ובאישור של מליאת רשות הטבע והגנים.
- איקאה נפטרת מפלסטיק חד פעמי: ישראל מצטרפת למהלך העולמי
- הגיע הזמן לחזור למסטינג הישן והטוב
- צווים חדשים אוסרים נסיעה באזורי טבע מוגנים ברחבי הארץ
מדובר בעדכון של כללי הגנים הלאומיים, שמורות הטבע, האתרים הלאומיים ואתרי ההנצחה (סדרים והתנהגות בגנים לאומיים) התשפ"א 2020. נוסח הכללים כיום הוא מיושן, משנות ה-60 של המאה הקודמת. הכללים מציעים הסדרה של פעילויות שונות בתחומי הגנים הלאומיים, ובפעם הראשונה ייכללו בהם גם איסור על הכנסת כלי אוכל ושתייה חד-פעמיים.
האיסור נועד, בראש ובראשונה, לצמצם את הפגיעה בטבע ובערכי הטבע מפסולת של כלים חד-פעמיים, שמתפזרים, מתעופפים ויוצרים לכלוך. כלים אלה עלולים גם לסכן את בעלי החיים שנמצאים בגנים הלאומיים, מעבר לנזקים שהשימוש העודף יוצר לסביבה.
במסגרת הכללים יופיע סעיף ולפיו "לא יכניס אדם לגן לאומי כלים חד-פעמיים, ולא יעשה בהם שימוש". בכללים ייקבע בנוסף שאיסור כזה יפורסם בשילוט המוצב במקום בולט בגן הלאומי או בכניסה אליו. ההגדרה של כלים חד-פעמיים תתייחס לכלים "שעל פי טיבם, והחומרים שמהם הם עשויים, אינם מיועדים לשימוש חוזר". לפי הגדרה זו, וככל שהיא לא תשתנה, היא תתייחס גם לכלים חד-פעמיים מחומרים מתכלים, כשהמטרה בראש ובראשונה היא למנוע את מפגע הלכלוך.
במסגרת הכללים החדשים יוסדרו גם אופן הנהיגה בתחומי הגן; תיאסר השלכת פסולת בגן לאומי, אלא למכלי אצירה המיועדים לכך; תוסדר הגדרה של אזורים "שקטים" בתחומי הגנים הלאומיים, שבהם תיאסר הפעלת כלי נגינה ומכשירי קול שונים; יוסדר השיט בגנים הלאומיים, לרבות על אופנועי ים; יוסדרו ויוגבלו ההמראות, הטיסות והנחיתות של כלי טיס וכלי רחיפה, בתחום הגנים הלאומיים ועוד.
לאחר המלצת רשות הטבע והגנים, תשלים השרה גמליאל בימים הקרובים את השגת האישורים הנדרשים ממשרדי הפנים, הביטחון והתחבורה, ובקרוב תעביר את הכללים לוועדת הפנים והגנת הסביבה, במטרה לאשר את הכללים עוד במהלך הכנסת ה-23.
היוזמה מצטרפת לכמה רשויות מקומיות, שכבר פועלות לאסור הכנסת כלים חד-פעמיים לחופיהן. כך, לאחר תקופת המתנה ארוכה, אושר לפני שבועות ספורים החוק האוסר שימוש בפלסטיק ובכלים חד-פעמיים בחופי הים באילת, שנהפכה לעיר הראשונה בישראל, שבה לא יתאפשר על פי חוק להכניס לשפת הים מוצרים חד-פעמיים וגם לא למכור מוצרים חד-פעמיים בשטח החוף. האיסור באילת עדיין לא מבוצע בפועל, אך ככל הנראה ייושם בשבועות הקרובים - ובעיר נערכים לכך. גם עיריית תל אביב-יפו נמצאת בשלבי אישור לתוכנית דומה שכבר קיבלה את אישור מועצת העיר, וזאת ביוזמת ראובן לדיאנסקי, סגן ראש העיר וממונה על תחום איכות הסביבה.
יוזמה דומה יישמו עיריות ראשון לציון והרצליה, ובימים האחרונים הצטרפה גם המועצה האזורית חוף אשקלון לאיסור על כלים חד-פעמיים בחופים.
השרה גילה גמליאל אמרה כי : "לאחר שרתמנו רשויות מקומיות ברחבי הארץ לאסור הכנסת כלים חד-פעמיים לחופים, אנחנו עושים זאת בסחנה, באכזיב ובשאר הגנים הלאומיים. קידמנו בתקופה האחרונה מהלכים חשובים, שיצמצמו דרמטית את מפגעי הפסולת בשטחים הפתוחים. הכללים החדשים יעזרו לנו לשמור על הטבע נקי, וימנעו את הפגיעה בבעלי החיים שאוכלים את הפלסטיק המושלך. יחד נמשיך לפעול להפיכת ישראל לנקייה יותר".
מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין מסר: "השינויים הטכנולוגיים והתפתחות תרבות הפנאי בחיק הטבע חייבו עדכון חקיקתי הנוגע להתנהגות הציבור בגנים הלאומיים. הכללים המוצעים שואפים לאפשר שמירה על ערכי הטבע והמורשת בגנים הלאומיים, לצד הגנה על בעלי החיים, הניזוקים מהאשפה המושארת בשטח, וזאת כחלק מתפקידה של הרשות להגברת התודעה לתחומי שמירת הטבע בקרב הציבור״.
היבט נוסף של השימוש בכלים החד-פעמיים הוא בגני הילדים, והמשרד להגנת הסביבה פרסם באחרונה קול קורא לעידוד השימוש בכלים רב-פעמיים בגנים, באמצעות סיוע ברכישת מדיחי כלים לגני הילדים והסברה ברשויות המקומיות. במסגרתו הפרסום הוזמנו הרשויות המקומיות להגיש עד אמצע מרץ 2021 בקשות לביצוע הפרויקט ולתקצובו.