המתווה החלופי של ענף התרבות: "לתת את הכסף למפיקים. העיריות ישתמשו בו לזיקוקים"
בענף טוענים כי אמנים ועובדים "לא יראו כסף מתוכנית ראש הממשלה". שר התרבות חילי טרופר: "נתניהו מחפש הון פוליטי אבל נדאג שהכסף יגיע"
ועד הפעולה של תעשיית התרבות והאירועים מתקומם על חבילת הסיוע לענף בסכום של 70 מיליון שקל שעליה הוכרז בשבוע שעבר ומציע מתווה משלו: תוכנית סיוע תלת־שנתית רחבת היקף שתלווה את הענף עד חזרתו לפעילות מלאה.
- חולדאי: "נפתח את התרבות בת"א למחוסנים"; אדלשטיין: "פוליטיקה על חשבון הציבור"
- תזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית בסכנת סגירה: "נכס תרבותי אדיר"
- גם התרומות לא מגיעות למוסדות התרבות: "הביג מאני שלנו הלך לאיבוד השנה"
"אנחנו דורשים להיפגש עם ראש הממשלה ושרי האוצר והתרבות ולהציג להם את המתווה שלנו", אומר המפיק רמי בז'ה, ממובילי המחאה של תעשיית התרבות והאירועים. "המתווה כולל הנגשה של פרויקטים לאומיים ויוזמות שיופקו על ידי מפיקים פרטיים ויתנו פרנסה למעטפת שמקיפה את האמן ולכל התעשייה. המטרה היא שכל המפיקים הפרטיים יוכלו לגשת באופן גורף למכרזים. כלומר, לשתף מפיקים פרטיים במכרזים לאירועים מוסדיים ומתוקצבים באופן ישיר ולא דרך עיריות. את הסכומים והפרטים נציג בפגישה עם ראש הממשלה ושר האוצר".
אחרי שנה שבה תעשיית התרבות ספגה מכה אנושה, שהביאה לסגירה של מוסדות, הפסדים כספיים עצומים ועשרות אלפי אמנים ועובדים מובטלים, בשבוע שעבר יצאה בשורה ממשרד התרבות והספורט שהכריז: "עולם התרבות חוזר לחיים". בפגישה שהתקיימה בין השר חילי טרופר לראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כץ, בה נכח גם אביב גפן, הוכרז על הזרמת 70 מיליון שקל ליוצרים ואמנים בשנה הקרובה. 6 מיליון יוקצו לאמנים במצוקה, והשאר לרשויות המקומיות למופעי תרבות.
בענף התרבות נשמעו טענות כי ראש הממשלה ניצל את ההכרזה הזאת כדי לגזור קופון פוליטי. גם חילי טרופר עצמו סבור כך. "האם נתניהו עשה פה שימוש פוליטי? אני מניח שכן, אבל אני מרוכז במאמץ להביא תקציבים לעולם התרבות", אמר טרופר ל"כלכליסט". "מתווה כמו זה לא תופרים בפגישה של שעתיים עם ראש הממשלה. עבדנו עליו שבועות ארוכים. אם כדי שאוכל להביא עוד כסף לתרבות, נתניהו רוצה לעשות סיבוב קצר לטובת הקמפיין שלו אני מצטער על זה. אבל אני בוחר לא להתעסק בפוליטיקה קטנה אלא במעשים גדולים".
פורום יוצרות ויוצרי התיאטרון הביע אכזבה מכך שהודעת ראש הממשלה נעשתה ללא תיאום עם הגופים המייצגים הרלוונטיים. "מניסיון העבר, רוב התקציבים שהופנו לרשויות הוקצו לפעילות בידור ומתנפחים, ולא למופעי תרבות", נמסר.
"זה לא באמת מענה", אומר המפיק רמי בז'ה. "הכסף ילך לרשויות ואנחנו לא נפגוש אותו לעולם. זה ישראבלוף. האמנים ועובדי התעשייה לא יראו את הכסף. אם לא תהיה עזרה אמיתית לאנשים שבמעטפת שמקיפה את האמנים, תעשייה שלמה תיפול לתהום. אנחנו ענף שבלי תוכנית סיוע לא נוכל להיחלץ מהמצב. 70 מיליון שקל זה אפילו לא תחבושת עבורנו. מי שצריך להכניס את היד עמוק לכיס זה רק משרד האוצר. אין לזה קשר לבריאות או תרבות, זה נטו כסף".
ועד הפעולה של תעשיית התרבות והאירועים, שבז'ה מדבר בשמו, מייצג את אנשי הסאונד, מנהלי ההצגה, עובדי הבמה, ואת מי שבז'ה מכנה "השחקנים שהם לא טאלנטים". הוועד הכין מתווה שאמור לספק פתרון כספי באופן ישיר לעובדים שלא באמצעות רשויות או מוסדות. "אין בקרה ושליטה על הרשויות והמוסדות שאכן יעודדו את העסקים בתחום. הרשויות המקומיות הן הגוף היחיד שיכול לקבל כסף מהמדינה ולשכור שירותי הפקה, אמנים ואירועים פרטיים. הבעיה היא שאין על זה שום פיקוח, בקרה ושקיפות. ואם יעשו עם זה רק זיקוקי דינור ביום העצמאות?"
בתגובה לביקורת אומר חילי טרופר: "רציתי לתת משהו גם לטובת התרבות הלא נתמכת שזה תקדימי. ניסיתי לחפש את הדבר הכי מהיר ואפקטיבי לעזור לתרבות הלא נתמכת ולדאוג לאמן בקצה. הכלי היחיד שיש לי זה הרשויות המקומיות. הכנסתי מגבלות כמו תשלום מול דו"ח ביצוע, אז אין מה לחשוש שהכסף לא יגיע לאמנים כי הכסף עובר רק אחרי הביצוע. הגבלתי לתקרה שלי 35 אלף שקל כדי לעזור לאמנים הבינוניים והקטנים ולצוותים שלהם. האמירה שהכסף ילך לאמנים הגדולים היא שטויות כי אם יגישו חשבונית שמעל הסכום לא יקבלו שקל. המוטיבציה שלי היא להזרים חמצן ולגרום לרשויות להזמין הופעות".
ממרכז השלטון המקומי נמסר: "אנו מברכים על כל הקצאת פיצוי וכל תקציב שיעודד את הנעת הענף. יש מתווה מאוד ברור של משרד התרבות שרשות מקבלת כסף רק עבור מופעי אמנות ותרבות ולא לזיקוקים".