$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

מחלוקת כספית מעכבת הקמת מאגר נגד הצפות בנהריה

פער של 4 מיליון שקל בין הצעת רמ"י לבין דרישת קיבוץ עברון עבור קרקע שתופקע עשוי לעכב פרויקט בסך 160 מיליון שקל למניעת הצפת העיר. נזקי השטפונות ב־2020 הוערכו במאות מיליוני שקלים

אמיתי גזית 06:5519.01.21

פרויקט למניעת הצפות בנחל הגעתון בנהריה שעלותו נאמדת בכ־160 מיליון שקל, מתעכב בגלל מחלוקת בין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לקיבוץ עברון, כך נודע ל"כלכליסט". המחלוקת היא על גובה הפיצוי עבור 200 דונם חקלאיים שיש להפקיע מהקיבוץ לטובת הפרויקט. הפער בין הקיבוץ לרמ"י עומד על כ־4 מיליון שקל, אך מנגד - נזקי השיטפונות בשנה שעברה מוערכים במאות מיליוני שקלים.

 

 

התכנון הוא להקים בשטח המיועד מאגר מים עם יכולת ספיקה של כמיליון קוב, שיתמלא בגשם שוטף וימנע את זרימת המים בעוצמה לנהריה הסמוכה. השטח משמש כיום את הקיבוץ לגידול אבוקדו שמניב בעונה רווח של כמיליון שקל. בקיבוץ תובעים פיצוי של 70 אלף שקל לדונם, כלומר כ־14 מיליון שקל, ואילו ברמ"י מסכימים לפצות על פי מפתח של 50 אלף שקל לדונם. הפער אינו גבוה, אך בכירים בממשלה המעורים בפרויקט חוששים כי ללא הסכמות בין רמ"י לקיבוץ, המדינה תוכל להחזיר לעצמה את הקרקע ולהקים את המאגר רק לאחר הליך משפטי שעלול להימשך שנים.

 

הצפה בנהריה, אתמול הצפה בנהריה, אתמול צילום: גיל נחושתן

 

מאגר המים על אדמות עברון הוא אחד משלושה מאגרים בפרויקט לוויסות מי הגעתון. בנוסף לו אמור לקום מאגר שיכיל עד שני מיליון קוב במחצבות יחיעם, ומאגר נוסף וסכר בנחל אושרת - אחד מיובלי הגעתון. הפרויקט יצא לדרך בהחלטת ממשלה שהתקבלה בעקבות ההצפה בנהריה בשנה שעברה שבה נהרג אזרח. לאחר אותו אירוע השירות ההדירולוגי האריך כי יש הסתברות של 1% ששטפון בהיקף דומה יקרה שוב. אלא שגם השבוע העיר הוצפה.

 

במסגרת החלטת הממשלה, הוקם צוות היגוי שמטרתו להסיר חסמים ולהאיץ את הליכי התכנון וההקמה. בראשו עומד סמנכ"ל במשרד ראש הממשלה אמיר ברקן, וחברים בו בין היתר סגן ראש המועצה מטה אשר יורם ישראלי, ויו"ר רשות ניקוז ונחלים גליל מערבי, נציגי משרד החקלאות, האוצר, ונציג רשות המים.

 

באותה החלטה נקבע כי ההליכים לאישור התוכניות להקמת המאגרים צריכים להסתיים ביוני השנה. בפועל עולה כי תכנון מאגר עברון יושלם רק לאחר שהמחלוקת עם הקיבוץ תיפתר. עיכוב נוסף נגרם בעקבות התנגדות לסכר ביובל נחל אשרת, שהגישה עמותת קיימא, התנגדות שנדחתה על ידי ועדת התנגדויות של משרד החקלאות. כעת נסללה הדרך לאישור התוכנית והיא צפויה לעלות לאישור הוועדה המחוזית צפון בפברואר. התוכנית למאגר השלישי במחצבת יחיעם מתקדמת מהר יותר. מתקן צבאי הועתק מהמקום וכבר הוקם חלק ראשון של המאגר. התוכנית להרחבת המאגר אושרה במוסדות התכנון ושר החקלאות צריך לחתום על התוכנית למתן תוקף סופי. הערכות אופטימיות גורסות כי בקיץ יכלו עבודות להקמת שלושת המאגרים, כך שבחורף הבא תמונות השיטפונות שנראו, ייעלמו.

 

ההצפות בנהריה נוצרות בעיקר משום שתעלות וצינורות הבטון שמזרימים את מי הנחל לים צרים ואינם מתאימים לכמות מים גדולה, כפי שהיה בשנה שעברה וגם אתמול. רוחב התעלות שהוקמו בעבר אינו תואם להנחיות בפרק הנחלים של תמ"א 1 שאושרה לפני שנה. לאחר כל הצפה, בוצעו עבודות נקודתיות לאורך ערוץ הנחל בעיר, אך עד השנה שעברה לא קודם פתרון יסודי למניעת ההצפות בנהריה.

 

מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "הנהלת רמ"י אישרה לקיבוץ עברון פיצוי מיטיב לפי ערכי פדיון קרקע משבצת (כ־50 אלף שקל) עבור המאגר, הגם שלא מדובר בפדיון למטרת מגורים או תעסוקה. בנוסף, איפשרה הנהלת הרשות לאשר תשלום על בסיס הערכה שמאית החורגת מערכי הפדיון שאושרו, וזאת על בסיס פנייה ובקשה מרשות הניקוז אך בקשה כזו לא הוגשה. רמ"י שומרת ותמשיך לשמור על כספי הציבור וניהול תקין ונאות של מקרקעי הציבור".

x