$
בורסת ת"א

שיאנית התשואות בהשתלמות: "כשראינו מה קורה בסין, לחצנו על ברקס"

אורי קרן, מנהל ההשקעות במור גמל — שיאנית התשואות בקרנות ההשתלמות בדירוג 2020 של קבוצת קלי ו"כלכליסט" עם 14.23% — הוביל קו של הקטנת חשיפה למניות ונכנס למשבר עם חשיפה של 27% לעומת חשיפה ממוצעת של 38% בענף ⋅ בעיצומו של המשבר נטש את עמדת ההגנה, עלה להתקפה וחזר לקנות נכסי סיכון ⋅ בין ההשקעות הטובות שעשה הוא מונה את ברנמילר, סבוראיט וקורנית — אבל לא סולח לעצמו שפספס את פייבר

נעמי צורף 09:2318.01.21

מור הוא בית ההשקעות שהשיא ללקוחותיו בתחום קרנות ההשתלמות את התשואה הגבוהה ביותר בשנת 2020, שעמדה על 14.23%. מבין הגופים הגדולים, שמנהלים 7 מיליארד שקל ויותר, מיטב דש הוא בית ההשקעות שהשיא את התשואה הגבוהה ביותר בשנה שהסתיימה, שעמדה על 6.16%.

 

חברת הביטוח מנורה מבטחים סוגרת את טבלת התשואות לשנת 2020 עם תשואה של 2.53% בלבד. "התקופה של המפולת בשווקים, בתחילת השנה, היתה מהתקופות הקשות שחוויתי", אמר ל"כלכליסט" אורי קרן, מנהל ההשקעות הראשי במור גמל. "זה לא קרה בבוקר אחד, אלא בוקר אחרי בוקר במשך שבוע, שבהם אתה מתעורר ורואה את הבורסה מתרסקת. כבר חוויתי משברים ב־2008 וב־2011, אבל המשבר הזה חרג מעבר לגבולות הבורסה. פתאום סגר ומסכות, ואי אפשר לצאת מהבית, ואתה חושש לבריאות שלך, ואי־אפשר לסיים את היום בבר עם חברים, כדי להרגיע את הלחץ. זה משבר שתפס אותנו מכל הכיוונים, בעיקר בשבועיים הראשונים, עד שהבנקים המרכזיים התחילו להזרים כספים. זה היה מאוד מאוד אגרסיבי".

 

מה הדבר שבזכותו הייתם הטובים ביותר השנה?

"ההחלטה היחידה המשמעותית ביותר היתה כניסה למשבר בפוזיציה דפנסיבית. בפברואר, כשראינו מה קורה בסין, לחצנו על הברקס. ממש לא חזינו את ההתפתחויות, אבל חשבנו שאם יש סגר בסין, שהיא גורם כל כך משמעותי בכלכלה העולמית, כנראה שנרגיש את זה.

 

למרות שהשווקים היו בשיא, מבחינתנו זו היתה נקודה טובה להוריד סיכון ולהקטין חשיפה מנייתית. וכך, בעוד המתחרים שלנו נכנסו למשבר עם חשיפה מנייתית ממוצעת של 38% בקרנות ההשתלמות, אנחנו נכנסנו עם חשיפה של 27%, וזה עשה הבדל משמעותי. וכמובן, שמהר מהר מאוד בתוך המשבר התחלנו לקנות נכסי סיכון מחדש".

 

מימין: אורי קרן מנהל ההשקעות במור גמל, אילן רביב מנכ"ל מיטב דש מימין: אורי קרן מנהל ההשקעות במור גמל, אילן רביב מנכ"ל מיטב דש צילום: אולפן כלכליסט, עמית שעל

 

איך המשכתם מהנקודה הזאת?

"אני גדלתי בעולם קרנות הנאמנות (בתפקידו הקודם שימש קרן כמנכ"ל משותף ומנהל השקעות ראשי בחברת הקרנות של ילין לפידות), שם כשמגיע משבר אתה רוצה להתחיל למכור, כי אתה צריך נזילות לקראת יציאה של הרבה כספים. אבל בעולם הפנסיוני כסף לא יוצא. בשוליים יש תופעה של מעבר למסלולים סולידיים יותר, אבל זה ממש לא כמו בקרנות הנאמנות, שיש משיכות מטורפות בבת אחת. לכן, היינו צריכים להעריך מה קורה, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה ריאלית, להבין מה הסיכון הבא שעלול להתממש ולהימנע ממנו.

 

במקביל חיפשנו את המציאות ואת הדברים המעניינים כדי להמשיך לבנות פוזיציות. בסוף, שוק שמתרסק זה ממש מלחיץ, אבל צריך להתעשת מהר ככל שניתן ולהבין שאתה בתוך המשחק — ושאי אפשר להיות רק בהגנה כל הזמן. צריך גם לצאת להתקפה, להפציץ, להסתער על הזדמנויות. אין מה לעשות, כשהשוק במצב רגיל, כמו עכשיו, אין הזדמנויות גדולות, והיכולת ליצור תשואה עודפת משמעותית מגיעה לידי ביטוי רק באירוע מטלטל כמו זה. אני חושב שהצלחנו די מהר לצאת מההלם ולנצל את המצב לטובתנו ולטובת הלקוחות".

 

יש גורמים בשוק שאומרים שזו "לא חוכמה", כי אתם מנהלים סכומים נמוכים משמעותית?

"ראשית, זה לא מדויק. אמנם התחלנו את השנה עם מיליארד שקל, אבל במשך רוב השנה ניהלנו כמה מיליארדים. צמחנו די מהר. מעבר לזה, רוב חודשי השנה היו עליות, חודשים שבהם נכנס כסף, מה שמקשה ומדלל את הפוזיציות. כבר מתחילת השנה, לאור ההצלחה ב־2019, ולאור ההתנהלות במשבר, היה לנו ברור שיהיה לנו גידול מסיבי, אז כל האסטרטגיה שלנו היתה בהתאם להבנה שאנחנו מנהלים כמעט 10 מיליארד שקל. רוב התיק שלנו בחו"ל, בחוזים עתידיים, זה בדיוק אותם נכסים של אלטשולר, ההבדל הוא בהיקפים, אבל האסטרטגיה שלנו והראייה שלנו את השוק היא כגוף שמנהל נכסים בהיקפים גדולים".

 

 צילום: אוראל כהן

 

 

מה היו ההשקעות הטובות שלך?

"ברנמילר, חברת אנרגיה ירוקה, המבצעת אגירה וייעול אנרגטי דרך אגירת חום. נכנסנו בשיא המשבר, כשהחברה היתה זקוקה למזומנים, ואנו האמנו במודל העסקי ובהנהלה. מאז היא התקדמה עסקית, והמניה הניבה מאות אחוזי רווח. סבוראיט — חברה לתחליפי מזון מהחי — שהשקענו בה כחברה פרטית, בשל הפוטנציאל המשמעותי שראינו בה כספק מכונה אוטומטית להכנת המבורגר לשוק המוסדי, וליווינו אותה עד להנפקה.

 

האמנו מאוד במנכ"לית שעומדת בראשה, ואכן הרווחנו מאות אחוזים על ההשקעות. קורנית היא חברה להדפסה דיגיטלית על בדים, שעושה Disruption לשוק מזהם מוטה עבודת כפיים. אמזון היא לקוחה מרכזית שלה, שגם משקיעה בה. אנחנו עוקבים אחריה מההנפקה, והגדלנו חשיפה משמעותית השנה, כי כל הווקטורים החיוביים לחברה, כגון פרסונליזציה, E‑Commerce ואיכות הסביבה התחברו יחדיו, ועם ההנהלה המעולה החברה הניבה תשואה משמעותית".

 

מה היה הפספוס שלך?

"פייבר, ללא ספק. היכרנו את המניה, פגשנו את החברה והתלבטנו. היינו בפוזציה קטנה יחסית, ועל זה אני מצטער. זו חברה שעשתה אולי פי 10 השנה, ואנחנו ראינו את הארץ המובטחת ולא נכנסנו".

 

מה אתה צופה ב־2021?

"הלוואי שהייתי יודע איך היא תיראה. אנחנו רואים תשואות נמוכות כל כך באג"ח סולידיות וקונצרניות, ודי ברור לי שלא משם תבוא הישועה. אז אנחנו בפוזציה דפנסיבית מול זה, בעמדת המתנה, מחכים לראות מה יקרה — ומשם נפעל. המקום שממנו אני מקווה לתשואות עודפות זה שוק המניות, ומה שמפריע הוא שכולם רוצים להיות בו עכשיו. אבל בכל זאת הגדלנו משמעותית את החשיפה המנייתית שלנו.

 

"בנוסף, אני מתכנן לגדול בהשקעות הלא סחירות ולסיים את 2021 עם נתח של 10%–20% מהתיק בהן. אנחנו רוצים לגדול שם משמעותית, אבל לאט, כי מחיר הטעויות שם כבד מאוד. כרגע אנחנו מתמקדים בעיקר בקרנות, השקעות לא סחירות בחברות טכנולוגיות והשקעות לא סחירות בנדל"ן — גם בצורה של חוב וגם כניסה לפרויקטים עם יזמים כמו קנדה ישראל וקבוצת חג'ג'".

 

עידו בדש, סמנכל לקוחות פרימיום בקבוצת קלי, ציין כי "לראשונה עברו בסוף 2019 קרנות ההשתלמות את קופות הגמל בהיקף הנכסים, עובדה המבטאת את האטרקטיביות שלהן — הטבות המס, נזילות לאחר 6 שנים וריבית אטרקטיבית על הלוואות.

 

ממנורה מבטחים נמסר: "החברה מנהלת מגוון מסלולי השקעה בקרן ההשתלמות ובהם כאלה עם תשואות מובילות בקטגוריה ביחס למתחרים. השנה הוספנו מסלולים עוקבי מדדים בחו"ל ומסלולי חו"ל חדשים, והיא ממשיכה לשקוד על פיתוח המוצר. במסלול הספציפי, התשואה הנמוכה לעומת המתחרים ב-2020 נבעה בעיקר מחשיפה לענפי הבנקאות, האנרגיה והנדל"ן, שנפגעו חזק יותר ממשבר הקורונה ברבעון הראשון. מהרבעון השני גם מסלול זה מציג ביצועים טובים ביחס לקטגוריה. תשואות נכון לבחון לאורך תקופת זמן ארוכה.

 

x