בגלל הקורונה: שפל של 30 שנה בפליטות גזי החממה בארה"ב
לפי דוח, הסגרים הובילו לצמצום של כ-10% בפעילות במגזרי התיירות והתעשייה בארה"ב - הירידה הגדולה מאז מלחה"ע ה-2. בדוח התריעו כי ככל שמבצע החיסונים יתקדם, צפויות הפליטות לחזור לרמתן לפני הקורונה
סגרי הקורונה ומגבלות אחרות הובילו לירידה היסטורית של 10.3% בפליטות גזי חממה בארה"ב ב-2020, בעיקר כתוצאה מצמצום דרמטי בפעילות במגזרי התיירות והתעשייה - כך לפי דו"ח של מכון המחקר העצמאי Rhodium Group.
עם זאת, מחברי הדו"ח מתריעים שככל שמבצע החיסונים יתקדם, כך צפויות פליטות גזי החממה להתגבר ולחזור לרמות טרום-קורונה.
- מדענים: התחממות האוקיינוסים הגיעה ב-2020 לשיא כל הזמנים, ותדלקה אירועי אקלים קיצוניים
- מחקר: משבר האקלים יהפוך את הערים לחמות הרבה יותר מאזורים אחרים
- נמצאה פשרה: הממשלה תאשר הצטרפות ישראל לפורום הגז האזורי - ונושא משבר האקלים יעלה לדיון
לפי הדו"ח, הירידה שנרשמה בשנה שעברה היא הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, וכתוצאה רמות זיהום הפחמן בארה"ב הגיעו לשפל של שלושה עשורים. הירידה הגדולה ביותר נרשמה בסקטור התחבורה, בעיקר הודות לצניחה של 68% בדלק סילוני ו-40% בבנזין במהלך אפריל ומאי, תקופת השיא של הסגר הראשון. הפליטות מסקטור האנרגיה רשמו ירידה שנתית של 10%, בעקבות צניחה משמעותית בשימוש בפחם.
עם זאת, מחברי הדו"ח מזהירים שלצניחה בפליטות גזי החממה היה מחיר לא מבוטל. "ירידת הפליטות ב-2020 הגיע על רקע מחיר עצום בדמות נזק כלכלי משמעותי וסבל אנושי", הם כתבו. "כעת, עם הפצת חיסוני הקורונה, אנחנו צופים שהפעילות הכלכלית תתאושש ב-2021, אבל בלי שינוי מבני משמעותי בשימוש בפחמן בכלכלת ארה"ב, הפליטות ישובו לעלות".
פרופ' ג'ון סטרמן, מבית הספר לניהול של MIT, אמר לגארדייאן שאין שום סיבה שהדרך היחידה להוריד פליטות גזי חממה תהיה האטה בפעילות הכלכלית: "אף אחד לא רוצה בצמצום הכלכלה באמצעות הריגת הכלכלה ואובדן עבודה של מיליוני אנשים, וזה מרושע לחגוג את זה כי זה מחזק את התפיסה השגויה שאנחנו יכולים להפחית פליטות רק באמצעות פגיעה בכלכלה. אנחנו צריכים להשתמש במגפה הנוראית הזו כדי לבנות מחדש את הכלכלה שכיום הורסת את העתיד שלנו, מגדילה את אי-השיוויון ופוגעת בבריאותנו. הדבר החשוב ביותר הוא להתמקד בהשקעות שמאיצות את המעבר לאנרגיות מתחדשות, וכן בהזדמנויות כמו יעילות אנרגטית".