בן זאב נגד גואטה: "רשות ני"ע קיבלה החלטה שרירותית שתפגע במשקיעים"
הבורסה הגיבה בחריפות להחלטת הרשות המחייבת את מנהלי קרנות הסל העוקבות אחר מדד ת"א בנקים לצמצם את החשיפה למניות פועלים ולאומי; רשות ני"ע: "מצופה מהבורסה לעמוד באמות המידה שקבעה בעצמה"
פרסום הוראה טכנית לכאורה בדבר משקל מניות הבנקים הגדולים במדד הבנקים הציתה קרב בין הבורסה, שקובעת היום את הרכב המדדים, לבין רשות ניירות ערך. הבורסה לני"ע פרסמה היום תגובה חריפה כנגד החלטת רשות ניירות ערך, המחייבת את מנהלי קרנות הסל לצמצם את המשקל של מניות פועלים ולאומי בקרנות העוקבות אחר מדד הבנקים 5 מיותר מ-30% ל-22.5%.
- מנהלי קרנות המדדים יצמצמו חשיפתם למניות פועלים ולאומי - ב-800 מיליון שקל
- אירוע סייבר ב-FXCM: "האקרים פרצו למערך הנתונים"
- הסעיף הקטן שיאפשר לתשובה ומימון להשקיע באנרגיה ירוקה
"החלטת רשות ניירות ערך, כפי שפורסמה הבוקר, לפיה, מנהלי קרנות הנאמנות לא יוכלו לעקוב אחר מדד ת"א בנקים, היא החלטה שרירותית, לא סבירה וחסרת היגיון כלכלי, אשר תפגע ללא ספק בציבור המשקיעים, במנהלי הקרנות ובשוק ההון בכללותו. זוהי פגיעה קשה נוספת בשוק קרנות הסל, בהמשך לרפורמה בענף שהשמידה ערך בהיקף רחב וכל זאת תוך כדי משבר הקורונה המחייב שמירה על יציבות ולא זעזוע מיותר בשוק", נמסר מהבורסה, שבניהולו של איתי בן זאב.
עוד מוסיפים בבורסה: "ההחלטה התקבלה רטרואקטיבית, אחרי למעלה מעשרים שנה שבו מחושב המדד ומפורסם והוא מהווה בנצ'מרק הכרחי לשוק ההון. נדגיש כי השווי הכולל של הנכסים העוקבים במדד עומד על למעלה מ- 7.5 מיליארד שקלומעבר לכך מדובר בשוק עמוק עם סחירות גבוהה. ההחלטה אף עומדת בסתירה לעובדה שרשות ניירות ערך עצמה אישרה את כללי המדד, המעוגנים בהנחיות הבורסה".
התגובה החריפה פורסמה לאחר שהבוקר נודע כי רשות ניירות ערך, שבראשות ענת גואטה, הוציאה הוראה למנהלי קרנות הסל להפחית את משקל מניות שני הבנקים הגדולים פועלים ולאומי בקרנות עוקבות אחר מדד הבנקים. כיום משקל שתי המניות הללו במדד עומד על מעל ל-30% כל אחת, ואילו הרשות קובעת כי משקל המניות הללו בקרנות יעמוד לכל היותר על 22.5%.
המשמעות היא שמנהלי קרנות המדד יצטרכו לבצע התאמה בקרנות העוקבות במדד הבנקים ולמכור מניות של שני הבנקים הגדולים, ובמקביל להגדיל חשיפה לבנקים הבינוניים. היקף המכירה צפוי לעמוד על 800 מיליון שקל לכל אחת מהמניות פועלים ולאומי. בעקבות הפרסום, עברו היום מניות פועלים ולאומי לירידה של יותר מ-1%, בעוד מניות הבנקים הבינוניים מזרחי טפחות והבינלאומי מטפסות ביותר מ-2% (נכון לשעות הצהריים).
החלטת הרשות נובעת מכך שבאפריל הקרוב תפקע ההוראה הזמנית המאפשרת למנהלי קרנות הסל לעקוב אחר מדד ת"א בנקים בהרכבו הנוכחי. לפי החוק, לקרנות הסל ולקרנות המחקות אסור להחזיק בחשיפה גבוהה מ-25% מהיקף הקרן בני"ע מסוים. במסגרת הרפורמה בענף תעודות הסל, שנכנסה לתוקף לפני שנתיים, ניתנה הקלה זמנית המאפשרת חשיפה גבוהה יותר.
ברשות ני"ע החליטו שלא להאריך את ההוראה, שכן לתפיסתם מדד הבנקים בהרכבו הנוכחי ריכוזי מדי באופן חריג גם בהשוואה עולמית, ויש לדאוג לרמת פיזור טובה יותר, ולכן גיבשו פתרון מאוזן, שלדבריהם אינו משנה באופן דרמטי יותר מדי את ההרכב.
ברשות ניירות ערך דחו את הביקורת ואמרו כי הצעד שלהם מתקן עיוות היסטורי. "קבענו מתווה מתון, מאוזן וישים, אשר שם לנגד עיניו את אינטרס המשקיעים בשוק ההון ולצד זאת, מעניק לתעשיית הקרנות פתרון אפקטיבי".
ברשות מאשימים את הבורסה כי התנגדותה נובעת משיקולים זרים: "בנסיבות העניין נראה ששיקולים עסקיים, הנובעים מפעילות הבורסה כעסק למטרות רווח, מעיבים על התנהלותה כעורך מדד ניירות ערך. מצופה מהבורסה כעורך מדד לעמוד באמות המידה המקצועיות שקבעה בעצמה ומיישמת ביתר המדדים שאותם היא עורכת, ובהתאם לנהוג על פי אמות המידה המחמירות המקובלות בעולם".
עוד הוסיפו ברשות כי היו שמחים אם הייתה נוצרת תחרות לבורסה בתחום המדדים: "הרשות לא תצר על כך, אם בעקבות השינוי המתבקש תגבר התחרות בתחום עריכת המדדים, באופן שיגדיל את משקלם ונוכחותם של עורכי מדדים נוספים".