מנהלי קרנות המדדים יצמצמו חשיפתם למניות פועלים ולאומי - ב-800 מיליון שקל
רשות ני"ע החליטה להפחית את משקל מניות שני הבנקים הגדולים בקרנות העוקבות אחרי מדד הבנקים; היקף הנכסים המנוהל בקרנות הללו עומד על 7 מיליארד שקל; מנהלי הקרנות יכולים לפי החוק להשקיע עד 25% במניה, ובאפריל תפקע הקלה זמנית שאפשרה חריגה ממגבלה זו
רשות ניירות ערך מורה למנהלי קרנות הסל להפחית את משקל מניות שני הבנקים הגדולים פועלים ולאומי בקרנות עוקבות (מחקות) אחר מדד הבנקים.
- בנק הפועלים מכר את חברת הנאמנות שלו לרזניק פז נבו
- פועלים שוקי הון השקיעה 115 מיליון שקל בחברת התחדשות עירונית
- לאומי פרטנרס יצאה בשקט מאאורה, תוך הפסד של 30% ופספוס של העליות האחרונות
כיום משקל שתי המניות הללו במדד ת"א בנקים עומד על מעל ל-30% כל אחת, ואילו הרשות קובעת כי משקל המניות הללו בקרנות המחקות יעמוד לכל היותר על 22.5% כל אחת.
המשמעות היא שמנהלי קרנות המדד יצטרכו לבצע התאמה בקרנות העוקבות במדד הבנקים ולמכור מניות של שני הבנקים הגדולים, ובמקביל להגדיל חשיפה לבנקים הבינוניים.
היקף הנכסים המנוהל בקרנות העוקבות אחר מניות הבנקים עומד על 7 מיליארד שקל. לפי הערכות, בכדי להתאים עצמם לתמהיל החדש מנהלי הקרנות יצטרכו למכור מניות של הבנקים הגדולים בהיקף של 800 מיליון שקל, ובמקביל לרכוש בסכום זה מניות של הבנקים הבינוניים.
נציין כי שינוי זה יביא לכך שתמהיל הקרנות העוקבות אחר מדד הבנקים יהיה שונה ממדד הבנקים בבורסה, ולכן ייתכן והבורסה תיאלץ להתאים גם היא את משקל המניות, או לחלופין יצטרכו מנהלי הקרנות להסתמך על מדד בנקים פרטי אחר.
החלטת הרשות נובעת מכך שבאפריל הקרוב תפקע ההוראה הזמנית המאפשרת למנהלי קרנות הסל לעקוב אחר מדד ת"א בנקים בהרכבו הנוכחי.
לפי החוק, לקרנות הסל ולקרנות המחקות אסור להחזיק בחשיפה גבוהה מ-25% מהיקף הקרן בני"ע מסוים. במסגרת הרפורמה בענף תעודות הסל שנכנסה לתוקף לפני שנתיים, ובכדי לאפשר המשכיות של פעילות אותם מוצרים שהפכו מתעודות סל לקרנות סל - אפשרה הרשות הוראה זמנית המאפשרת חשיפה גבוהה יותר.
אלא שכאמור הוראה זמנית זו תפקע באפריל, וברשות החליטו שלא להאריך אותה, ובמקום זאת לאלץ את מנהלי הקרנות להתאים את משקל המניות למגבלות החוק. ברשות החליטו שלא להאריך את ההקלה הזמנית, בכדי למנוע מצב של חשיפה גבוהה מדי לני"ע בודד, ובכדי לוודא שיהיה תנאי פיזור מינימלי בנכסים.