מזרחי טפחות מוכר להיפוסוויס את הפעילות בשוויץ - תמורת 50 מיליון דולר
הבנק צפוי לקצור רווח של מעל 20 מיליון שקל; היפוסוויס כבר רכש את הפעילות של הפועלים ודיסקונט בשוויץ; במזרחי טפחות מעדיפים למקד את הפעילות באנגליה ובארה"ב בתחום האשראי העסקי; קדמה למכירה, התגברות הרגולציה והחקירות מצד בארה"ב, בחשד כי בנקים שוויצריים סייעו ללקוחותיהם האמריקאיים להעלים מס תחת מעטה הסודיות הבנקאית
מזרחי טפחות יוצא מהפעילות שלו בשוויץ: הבנק, בניהולו של משה לארי הודיע הבוקר כי חתם על הסכם למכירת מזרחי טפחות שוויץ לבנק השוויצרי היפוסוויס (Hyposwiss) תמורת 45 מיליון פרנק שוויצרי (50 מיליון דולר).
- מזרחי טפחות יתחרה בשלושת הגדולים: מקים יחידה שתבצע השקעות ריאליות
- מזרחי-טפחות יגדיל את היקף האשראי שהוא מעניק לעסקים קטנים שנפגעו מהמשבר
- מזרחי טפחות נכנס למימון בתחום הקנאביס
מזרחי טפחות הוא הבנק הישראלי האחרון הפעיל בשוויץ, לאחר שיתר הבנקים הישראלים שהיו פעילים שם מכרו את הפעילות הזו בשנים האחרונות.
המכירות נעשו על רקע השינויים הדרמטיים בעולם הבנקאות הפרטית, התגברות הרגולציה והחקירות מצד הרשויות בארה"ב בחשד כי חלק מהבנקים סייעו ללקוחותיהם האמריקאיים להעלים מס תחת מטריית הסודיות הבנקאית ההדוקה שהייתה נהוגה בשוויץ.
מזרחי טפחות מוכר את הבנק השוויצרי בסכום שגבוה מעל ההון העצמי שלו, שעומד על 35 מיליון פרנק שוויצרי, ולכן לפי הערכות המכירה תסב לו רווח של מעל 20 מיליון שקל.
מזרחי טפחות אמנם סיים בשנה שעברה חקירה מול הרשויות בארה"ב בחשד לסיוע להעלמת מס ללקוחות, שהסתיימה בקנס של 195 מיליון דולר. אולם החקירה לא התמקדה בלקוחות של הפעילות בשוויץ, ולכן ככל הידוע אין לה קשר ישיר למכירה.
יחד עם זאת, אין ספק שהתגברות הרגולציה בתחום הבנקאות הפרטית הפך את הפעילות לפחות משתלמת עבור הבנק, והיתרון לגודל הפך לקריטי בפעילות זו. במזרחי טפחות מציינים כי הם מעדיפים למקד את הפעילות של הבנק בחו"ל בתחום האשראי העסקי, באמצעות הפעילויות הקיימות בארה"ב ובאנגליה.
מי שנהנה מיציאת הבנקים הישראלים משוויץ הוא היפוסוויס, שכבר רכש את הפעילות של בנק הפועלים ודיסקונט בשוויץ בשנים האחרונות. אלא שבניגוד לעסקאות הקודמות שכללו את רכישת תיק הלקוחות, הפעם היפוסוויס רוכש את מזרחי טפחות שוויץ כולו, והוא יהפוך את הבנק לסניף שלו בציריך, שכן כיום עיקר הפעילות של היפוסוויס היא בז'נבה. בהיפוסוויס מציינים כי לאחר שתושלם גם העסקה הזו, יהוו הלקוחות הישראלים 20% מלקוחותיו.
היפוסוויס, שבשליטת משפחת לאווי, נוסד בשנת 1889 בשוויץ והוא מתמחה בתחום הבנקאות הפרטית. לבנק יש גם נציגות בישראל, שהוקמה בשנת 2016 ובראשה עומד אבי סלמה.
סלמה מסר בעקבות הרכישה: "רכישת מזרחי טפחות שוויץ היא אבן דרך משמעותית עבורנו והמשך ישיר לאסטרטגיית המיזוגים, הרכישות וההתרחבות בשוק הישראלי. Hyposwiss היטיב לאתר את ההזדמנויות שיצרה הקורונה, ואנו שמחים שהצלחנו בתקופה מאתגרת זו, לא רק לשמור על הקיים אלא אף להגדיל את הבנק". ואילו לארי מסר: "הצלחנו למנף באופן מיטבי את הנכסים והמוניטין של הבנק בשוויץ, ולייצר עסקה טובה לשני הצדדים".