פריז תשפץ את השאנז אליזה: "תהפוך לגן יוצא דופן"
ראשת העירייה אנה הידלגו אמרה שהעבודות המתוכננות לשיפוץ השדרה במרכז פריז, שאורכה 1.9 ק"מ, כוללות צמצום של "מרחב כלי הרכב" בחצי ויצירת מנהרות של עצים כדי לשפר את איכות האוויר. היקף הפרויקט נאמד ב-250 מיליון יורו, והוא צפוי לצאת לדרך רק לאחר שהבירה הצרפתית תארח את אולימפיאדת 2024. נשיא ועדת השאנז אליזה: "לעם הצרפתי השדרה נראית שחוקה ועייפה"
ראשת עיריית פריז הודיעה שתוכנית בהיקף של 250 מיליון יורו, לשיפוץ מקיף של שדרת השאנז אליזה, תצא לדרך - אך לא לפני שהבירה הצרפתית תארח את אולימפיאדת 2024. אנה הידלגו אמרה שהעבודות המתוכננות, שנחשפו ב-2019 על ידי מנהיגים קהילתיים ועסקיים מקומיים, יהפכו את השדרה במרכז פריז שאורכה 1.9 ק"מ ל"גן יוצא דופן".
ועדת השאנז אליזה פועלת למען שינוי עמוק בעיצוב השדרה וסביבתה מאז 2018. "השדרה האגדתית איבדה את ההוד שלה בשלושים השנים האחרונות. היא ננטשה באופן עקבי על ידי הפריזאים ונפגעה ממספר משברים בזה אחר זה: הפגנות האפודים הצהובים, שביתות, משברי בריאות וכלכלה", כך אמרה הוועדה בהודעה שפרסמה בעקבות הודעתה של הידלגו.
"היא מכונה לעתים קרובות השדרה היפה בעולם, אבל אלה מאיתנו שעובדים בה מדי יום לא כל כך בטוחים בזה", אמר ז'אן נואל ריינהרדט, נשיא הוועדה, ב-2019. "השאנז אליזה מקבלת יותר ויותר מבקרים ומותגים גדולים נלחמים עליה, אבל לעם הצרפתי היא נראית שחוקה ועייפה". הוועדה ערכה בעבר התייעצות ציבורית לגבי עתידה של השדרה, ותכניות השיפוץ כוללות צמצום של "מרחב כלי הרכב" בחצי, הפיכת כבישים לאזורי ירוקים עבור הולכי רגל, ויצירת מנהרות של עצים כדי לשפר את איכות האוויר.
השם שאנז אליזה מבוסס על הגרסה הצרפתית לגן העדן היווני, שדות האליזה. במקורה היתה השדרה אזור של ביצות וגינות עזר. אנדרה לה נוטרה, הגנן של המלך לואי ה-14, היה הראשון שעיצב את קו הטיילת הארוך עם שורה כפולה של עצי אלון מכל צד, שמכונה ה-Grand Cours. היא קיבלה את שמה הנוכחי ב-1709, אז גם הוארכה, ועד סוף המאה ה-18 הפכה ליעד פופולרי להליכות ולפיקניקים. כיום היא מפורסמת בזכות בתי הקפה היקרים, חנויות היוקרה, חדרי מכירות של מכוניות יוקרה, שכר דירה מסחרי מהגבוהים בעולם, ומצעד יום הבסטיליה השנתי שנערך בה.