ב-NBA מחפשים למי לתת רישיון להדפיס כסף
כדי להתמודד עם ההשפעות הכלכליות של הקורונה, בליגת הכדורסל של צפון אמריקה מתכוננים להגדלת הליגה - מהלך שיכניס מיליארדים לקופת הקבוצות, שבשני העשורים האחרונים נהנו מפריחה חסרת תקדים בספורט האמריקאי
בשנים האחרונות, הבעלות על אחת מ-30 קבוצות NBA היתה כמו רישיון להדפיס כסף. זה "רישיון" אקסלוסיבי במיוחד כי מפעלים או מכרות יהלומים יש הרבה, קבוצות NBA, לעומת זאת, יש רק 30.
שווי הקבוצות בליגת הכדורסל של צפון אמריקה זינק מדי שנה בעשרות אחוזים וההכנסות המובטחות היוו בסיס כלכלי איתן ומעורר קנאה. מ-2016/17 ועד תום עונת 2024/25, הקבוצות חתומות על חוזי זכויות שידור בשווי 24 מיליארד דולר. אלו מבטיחים לליגה הכנסה שנתית של 2.6 מיליארד דולר לפחות. ההכנסות מהסכמי זכויות שידור מקומיים מכניסים לקבוצות עוד מאות מיליונים בשנה - כהסכם פרטי של קבוצה עם גורם שידור מקומי או כחלק מתוכנית חלוקת ההכנסות של הליגה.
אדם סילבר קומישינר NBA צילום: איי אף פי
הכסף הבטוח לא נגמר בזה. ספונסרים מקומיים ובינלאומיים מעוניינים לקבל את החשיפה הגלובלית העצומה שהקבוצות נהנות ממנה. בממוצע יש לכל קבוצת NBA לפחות 11 מיליון עוקבים ברשתות החברתיות ולכן הספונסרים משלמים סכומים עצומים בחוזים לטווח הארוך. בממוצע, קבוצת NBA מכניסה בשנה כמעט 300 מיליון דולר ורושמת רווח תפעולי ממוצע של כ-70 מיליון דולר. כשלפי הערכות הליגה כ-40% מהכנסות כל קבוצה קשורות למכירת כרטיסים, תאי צפייה וימי משחק באולמה הביתי. בנוסף, הליגה עושה מאמצים לשמור על השווקים הקטנים דרך רגולציות כגון תקרת שכר, מס יוקרה על הקבוצות שמוציאות סכומים גבוהים בהרבה מתקרת השכר ודראפט שחקנים, בו - בדרך כלל - הקבוצות הגרועות ביותר מקבלת את השחקנים הטובים ביותר שנכנסים לליגה.
התוצאה? כל קבוצה נהנית מהכנסה מינימלית שמכסה את המשכורות של השחקנים שלה, ההכנסות עולות מדי שנה וכך גם השווי של הקבוצה. כאמור, רישיון להדפיס כסף.
קחו לדוגמה את ממפיס גריזליס. הקבוצה "הקטנה" והענייה ביותר בליגה. בשנת 2000 הקבוצה מאחד האזורים העניים ביותר בארה"ב הכניסה פחות מ-70 מיליון יורו. בשנה האחרונה הכניסו הגריזליס יותר מ-220 מיליון דולר, כשחצי מההכנסות מגיעות מהקופה הראשית של הליגה (זכויות שידור וחלוקת הכנסות). בתחילת המאה עמד השווי שלה על פחות מ-200 מיליון דולר והיום על כ-1.5 מיליארד דולר.
לקבוצה יש 4 מיליון עוקבים ברשתות החברתיות, שזה יותר מאשר לקבוצת הפוטבול העשירה בעולם - דאלאס קאובויז. נותן חסות השם של האולם שלה - שנמצא בלב העיר ממפיס - משלם בסביבות 4 מיליון דולר בשנה (שזה מעט ביחס לנותני חסות שם אחרים בליגה) והרשתות המקומיות משלמות בסביבות 10 מיליון דולר בעונה על זכויות השידור שלה בשוק המקומי - אחד מהסכמי זכויות השידור הקטנים ביותר בליגה. ההכנסות הבסיסיות הללו - חסויות וזכויות שידור - מכסות את הוצאות השכר של הקבוצה העונה (128,519,246 דולר). הבעלים, רוברט פרה, נכנס לליגה כמשקיע בוטיק בינוני וכיום הוא בעל שווי של יותר מ-15 מיליארד דולר.
מועדון אקסקלוסיבי
וזה עוד אלמנט בכדאיות של להיות בעלים של קבוצת NBA. הקשר הישיר עם 29 מיליארדרים אחרים שהם בעלי הקבוצות - כולן שוות יותר ממיליארד דולר. הקשרים כבעלי קבוצה עם הרשויות המקומיות והפוליטיקאים המקומיים בעלי שווי משתנה ותלוי הרבה אבל הקשרים העסקיים עם אחד ממייסדי עליבאבא, המנכ"ל לשעבר של מיקרוסופט או בעלים רבים של חברות השקעות וקרנות הון וגידור ענקיות - אלו קשרים שיכולים להניב הרבה מאוד כסף ועוצמה לכל אינדיבידואל.
ועכשיו, הליגה ככל הנראה תפתח את השערים שלה כדי להכניס עוד אינדיבידואלים כאלו. ה-NBA מדברת בימים אלו על "אקספנשן" - הרחבה של הליגה בשתי קבוצות. המשמעויות הכלכליות של הצעד הזה הן עצומות וישפיעו על עתיד הליגה, שב-2024 מסיימת את החוזים בשווי 24 מיליארד דולר ונראה שנפגעה השנה בצורה לא קלה מהקורונה (כאמור, כ-40% מההכנסות קשורות לימי משחק ומכירת כרטיסים).
הכנסות הליגה נפלו בעונה שעברה ב-10% ל-8.3 מיליארד דולר, כשההפסדים נבעו בעיקר מאי מכירת כרטיסים מאז מרץ. ההכנסות מחסויות - שחלקן קשורות במשחקי בית עם קהל - גם כן ירדו, אך לא בצורה דרמטית כמו ההכנסות ממכירת כרטיסים וחבילות אירוח. הליגה הצליחה להימנע מהפסד של 1.5 מיליארד דולר מזכויות שידור כשהשלימה את עונת 2019/20 בבועה בפלורידה אבל ההכנסות מהעונה הנוכחית, שצפויה להתקיים ברובה ללא קהל, צפויות לרדת בעשרות אחוזים. כדי להתמודד עם ההפסדים הללו, הליגה החליטה לתת לכל קבוצה 30 מיליון דולר והגדילה את האישור על סכומי ההלוואה שכל קבוצה יכולה לקחת (מ-650 מיליון דולר ל-1.2 מיליארד דולר). הליגה גם אישרה לקבוצות לקבל חסויות ביותר דרכים ומיותר חברות (כולל הסכמים עם חברות אלכוהול, קזינואים וחברות הימורים על ספורט). ואולם, נראה שהדרך הבטוחה ביותר להחזרת ההכנסות האבודות וכמעט באופן וודאי להגדיל את ההכנסות לטווח הארוך היא לצרף שתי קבוצות, שכל אחת תשלם לליגה לפחות 3 מיליארד דולר על הרישיון "להדפיס כסף".
מארק קיובן, הבעלים של דאלאס מאבריקס, הסביר בפודקאסט של ביל סימונס שאי אפשר למכור בזול את הזכות להיכנס לליגה כקבוצה ה-31 ו-ה-32. "זו בעצם הלוואה" אמר. "גם אם אתה משלם 2 מיליארד דולר, שזה השווי הממוצע של קבוצה היום, אתה מחזיר את הכסף הזה לעצמך תוך כמה שנים ובטווח הארוך כל קבוצה תקבל פחות כסף מהקופה הראשית בגלל שצריך לחלק אותו בין 32 קבוצות ולא 30. אז אנחנו מדברים על תשלום של לפחות 3 מיליארד דולר כדי להיכנס לליגה ולייצר מזה אקסטרה הכנסה לכולם".
מארק קיובן צילום: גטי אימג'ס
סיאטל תחילה
תשלום של 3 מיליארד דולר על קבוצת ספורט זה לא משהו שכל אחד יכול לעשות ולכן בליגה מכוונים גבוה. הקבוצה הראשונה, שכמעט בטוח תחזור לליגה, היא קבוצה בסיאטל. הליגה איבדה את סיאטל כאשר ב-2008 המשקיעים שרכשו אותה העבירו אותה לאוקלהומה. סיאטל היא אחת מהערים העשירות ביותר בארה"ב. ומדינת וושינגטון היא הבסיס לפעילות של חברות ענק כגון אמזון, מיקרוסופט, סטראבאקס, בואינג ועוד. בנוסף, האולם האגדי של העיר, קי-ארנה, עובר שיפוץ. משחקת בו קבוצת הכדורסל של סיאטל, סטורם ולאחרונה ה-NHL, ליגת ההוקי קרח של צפון אמריקה, הכניסה לתוכה את סיאטל קראקן, קבוצה חדשה בבעלות מספר משקיעים מסיאטל. קבוצה בסיאטל בתמיכת ג'ף בזוס (אמזון מעניקה חסות שם לאולם) והחברות האזוריות לא תתקשה לגייס 3 מיליארד דולר וגם לא תתקשה לגייס כספים עצומים מזכויות שידור מקומיות. גם ההכנסות ממכירות הכרטיסים והחסויות יהיו גדולות מהממוצע בליגה והכסף הזה, הרבה ממנו, יחולק עם שאר קבוצות הליגה.
העיר השנייה שתקבל קבוצה היא כבר שאלה פתוחה אך גם במקרה שלה יש פייבוריטית ברורה: לאס וגאס. הקשר המתחזק בין עולם ההימורים לליגות הספורט האמריקאיות וגם האוכלוסייה הגדלה בעיר (גדלה ביותר מ-10% בעשור האחרון) ובאזור המטרופוליטני שלה הופכת אותה לבעלת פוטנציאל עצום לקבלת קבוצת NBA. העיר קיבלה לאחרונה קבוצת פוטבול מאוקלנד והוקמה שם גם קבוצת NHL. גם ה-WNBA אישרה העברת קבוצת הנשים של סן אנטוניו ללאס וגאס. כמו כן, משחק ליגת הקיץ נערכים בלאס וגאס מדי שנה ואנשי ה-NBA - שחקנים ומנהלים - נהנים מאוד מהאירוח והאווירה בעיר החטאים. לאס וגאס "תתחרה" על הזכות לקבוצת NBA עם ערים כגון ונקובר, קנזס, לואיוויל, נאשוויל ואפילו לונדון או מקסיקו סיטי.
הכסף החכם הוא על קבוצות חדשות בסיאטל ולאס וגאס (מערב) כך שהמשמעות הנוספת היא 2 קבוצות מערב כיום שיעברו למזרח - שבשנים האחרונות תמיד היה חלש יותר. גם כאן הכלכלה צפויה להכריע. ניו אורלינס וממפיס, למשל, קבוצות עם גרעין צעיר ומלהיב שהליגה מעוניינת לראות בפלייאוף, צפויות ליהנות מ"העדפה" בכל הקשור למעבר המניב ספורטיבית וכלכלית למזרח. בטח יותר מקבוצות כגון מינסוטה או אוקלהומה.
בכל מקרה, אם בעבר זו היתה שאלה של "אם" יקרה, אז היום השאלה היא "מתי". והמתי הוא, ככל הנראה, בשלוש השנים הבאות.