$
בחירות בארה"ב 2020
באנר בחירות בארה"ב דסקטופ

אמריקה התאגידית כבר לא מבטיחה תמיכה לטראמפ ב־2024

אנשי עסקים שאירחו אירועי התרמה לנשיא מתחרטים שהצביעו לו, מנכ"ל בלקסטון שהזרים כספים לקמפיינים שלו מתנער ממנו כעת. גם מנכ"לי בנק אוף אמריקה, ג'יי.פי מורגן וגוגל מתרחקים מהמשלהב הראשי של האלימות בקפיטול

עדי ברק 21:1109.01.21

לאחר שנים של נאמנות והגנה על נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, חלק משותפיו בעולם העסקי החלו להתרחק ממנו בימים האחרונים בעקבות ההתפרעויות בגבעת הקפיטול בשבוע שעבר, שהצתתן מיוחסת לשילהובו הבוטה. 

 

נסיגתם מטילה בספק את תמיכתם העתידית של המנהיגים העסקיים בטראמפ, כולל התרחיש שבו ירוץ שוב לנשיאות ב־2024. זאת, אף שהאחרונים הריעו למהלכי קיצוצי המסים שהוביל, הריעו כשהבורסות זינקו ואף מימנו את מהלכיו של הנשיא. חלק ממבקרי הנשיא הם מנהלים בכירים שתרמו לקמפיין הבחירות האחרון שלו, וחלקם אף שימשו כיועצים חיצוניים. 

המהומות בקונגרס בשבוע שעבר. עלבון לערכי הדמוקרטיה המהומות בקונגרס בשבוע שעבר. עלבון לערכי הדמוקרטיה צילום: אם סי טי

 

"ההתפרעויות שהגיעו בעקבות הערותיו של הנשיא מזעזעות, והן בגדר עלבון לערכי הדמוקרטיה שיקרים ללבנו כאמריקאים", אמר מנכ"ל ענקית ההשקעות בלקסטון סטיב שוורצמן, שהיה קרוב לטראמפ במשך שנים והזרים כספים משמעותיים לשני מירוצי הבחירות האחרונים שלו. "כפי שאמרתי בנובמבר, תוצאות הבחירות ברורות מאוד וחילופי השלטון חייבים להתבצע על מי מנוחות".

 

שופיפיי החרימה

 

"אנחנו מגנים את מאמצי הנשיא טראמפ להפוך את תוצאות הבחירות, שהגיעו לשיאם באירועים המחרידים בקפיטול", כתב בהצהרה משותפת איש העסקים האמריקאי נלסון פלץ שאירח בפברואר ארוע התרמה ענק עבור טראמפ. "הצבעתי לו בבחירות בנובמבר, היום אני מצטער שעשיתי כך". 

 

נשיא ארה"ב היוצא דונלד טראמפ נשיא ארה"ב היוצא דונלד טראמפ צילום: EPA

 

חלק מבכירי אמריקה התאגידית העדיפו למתוח ביקורת שאינה נוקבת מפורשות בשמו של טראמפ. "אני מגנה בחריפות את האלימות בקפיטול", אמר מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון בהצהרה שפרסם. "למנהיגים שלנו יש אחריות לשים קץ לאלימות". מנכ"לי הבנקים וולס פארגו, סיטיגרופ ובנק אוף אמריקה הביעו טענות דומות. אליהם הצטרפו גם בכירי ענף הטכנולוגיה כמו מנכ"ל החברה־האם של גוגל סונדאר פיצ'אי, יו"ר ומנכ"ל יבמ ארבינד קרישנה ויו"ר ומנכ"ל פייפאל דן שולמן.

 

גם מנכ"ל חברת הלוביזם לשכת המסחר האמריקאית תומאס ג'יי. דוניו ונשיא ומנכ"ל פדרציית הקמעונאות הלאומית (NRF) מתיו שיי הצטרפו למחאות.

 

אלא שההתקפה על טראמפ אינה מסתכמת רק בהבעת גינויים, ויש כבר חברות שמתרגמות את הסלידה ממנו למעשים. לצד פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר, שהשעו את חשבונותיו של הנשיא, פלטפורמת המסחר הקנדית שופיפיי הסירה במהלך סוף השבוע את הערוצים שהציעו למכירה אביזרים הקשורים לקמפיין הנשיאות של טראמפ, ואת טראמפ־סטור, ששיווקה מותג פרטי של הנשיא.

 

"שופיפיי אינה סובלנית לפעולות המסיתות לאלימות", אמר דובר מטעם החברה לאתר חדשות הטכנולוגיה "טק־קראנץ'". "לאור האירועים האחרונים קבענו כי הפעולות של הנשיא טראמפ הפרו את מדיניות השימוש שלנו האוסרת קידום או תמיכה בארגונים, פלטפורמות או אנשים שמאשרים אלימות. כתוצאה מכך, סגרנו את החנויות הקשורות לנשיא טראמפ".

 

מהלך זה עומד בסתירה להתבטאות קודמת של מנכ"ל שופיפיי טוביאס לוטקה מ־2017, אז טען כי אין זה מקומה של החברה להפר את חופש הביטוי, אפילו אם באופן אישי או ארגוני אין הסכמה עם העמדות של אלו המשתמשים בפלטפורמה.

 

דיימלר התריעה

 

יצרנית הרכב הגרמנית דיימלר, שבבעלותה מפעלים בארה"ב, שם היא מעסיקה יותר מ־25 אלף עובדים, הביעה גם היא חרדה מהסערה בקפיטול. לדבריה, קיטוב פוליטי מזיק לכלכלה. "במשך מאות שנים הקונגרס האמריקאי הוא סמל לחירות ודמוקרטיה ברחבי העולם", טענה דיימלר והדגישה: "אנחנו תלויים במסגרת פוליטית יציבה ואמינה התומכת ביצירת תעסוקה, שגשוג וצמיחה כלכלית".

x