$
בארץ

היועמ"ש לאוחנה: אין לך סמכות לא לחסן אסירים; השר השיב: "ההחלטה עומדת בעינה"

בניגוד להנחיית משרד הבריאות, דרש השר לביטחון פנים משב"ס לא לחסן בשלב זה אסירים. אולם בחוות דעת מטעם היועמ"ש הוא התבקש לפעול ללא דיחוי לחיסונם נגד קורונה על פי התעדוף הכללי. אוחנה הודיע שהוא מסרב לציית להנחיה וקרא למנדלבליט להתמודד בבחירות כדי להוביל להחלטה אחרת: "אם תיבחר לכנסת ולממשלה תוכל לעשות כן"

ynet 21:3508.01.21
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע היום (שישי) לשר לביטחון פנים אמיר אוחנה כי החלטתו שלא לחסן את האסירים ניתנה שלא בסמכות. בחוות דעת שנכתבה והועברה לאוחנה על ידי המשנה ליועץ, עו"ד עמית מררי, מתבקש אוחנה לפעול ללא דיחוי לחיסון האסירים על פי אמות המידה הנהוגות לגבי כל האוכלוסייה.

 

השר אוחנה מצדו לא נשאר חייב, והודיע כי החלטתו לא תשתנה למרות הבהרת מנדלבליט. "יש לכם, ולכל מי שמעוניין בכך, עד יום 4 בפברואר 2021 להגיש את שמכם באחת מרשימות המועמדים לכנסת, ואם תיבחרו לכנסת ולממשלה - בהחלט תוכלו לעשות כן. עד אז, הואיל והאחריות על כלל הגופים הכפופים למשרד לביטחון פנים מונחת על כתפיי, ואת הדין וחשבון לציבור אתן אני, ולא אתם - החלטתי תעמוד בעינה".

 

בתחילת השבוע שעבר פנה אוחנה לשירות בתי הסוהר בדרישה שלא לחסן אסירים - בניגוד להנחיית משרד הבריאות ולפיה יש לחסן אסירים בגל החיסונים השני, במקביל לאנשי כוחות הביטחון. השר הבהיר בהחלטתו שעשה זאת מכיוון שמדובר במשאב לאומי מוגבל ותוך התחשבות בהתקדמות החיסונים בציבור הכללי בפרט.

 

 

אמיר אוחנה, אביחי מנדלבליט אמיר אוחנה, אביחי מנדלבליט צילומים: יואב דודקביץ, דנה קופל

 

לדברי עו"ד מררי לא ניתן יהיה להגן על ההחלטה בבג"ץ אם תוגש עתירה נגדה. "זכותם של אסירים ועצורים לקבלת טיפול רפואי מעוגנת בחוק ובפסיקה ובהתאם לכך על שירות בתי הסוהר לספק להם שירות רפואי באופן שיבטיח כי זכות זו לא תיפגע כתוצאה מכליאתם".

היא הוסיפה שהאינטרס הציבורי בענישת עבריינים כבר מוצה במסגרת גזר הדין שניתן על ידי בית המשפט, ואין "סמכות להעניש את האסיר באמצעות שלילת זכויות נוספות מעבר למתחייב לפי גזר הדין". מררי הורתה לאוחנה שיש לחסן לאלתר אסירים בקבוצות סיכון בריאותי או מעל גיל 60, כפי שעושים לגבי הציבור כולו.

 

בתוך כך, מאיגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית נמסר כי הוא "יוצא נגד מכתבו של השר לביטחון פנים בנוגע למניעת זכות אסירים לחיסון נגד קורונה, כולל אסירים מעל גיל 60 ובסיכון גבוה לתמותה. עמדת ארגוני בריאות בעולם ובישראל היא להתייחס לאסירים כאוכלוסייה שבויה. בהקשר של הקורונה מדובר באוכלוסיה בסיכון, הן בשל מחלות רקע והן בשל הימצאותה בתנאי צפיפות המגבירים את הסיכון לתחלואה ותמותה.

 

"זאת אוכלוסייה אשר קיימת גם לה הזכות לבריאות כזכות אדם בסיסית. יש חובה אתית על מדינת ישראל להציע את החיסונים לאוכלוסיית האסירים. עמדת השר לביטחון פנים מנוגדת להנחיות הבריאות ומסכנת חיי אדם. בנוסף, מכתב השר מהווה חציית קו אדום בהשתלחות ברופא בריאות הציבור שממלא את חובתו המקצועית".

x