$
משפט

ראיון כלכליסט

"חסימת עו"דים פרטיים לתפקיד היועמ"ש פוגעת באמון הציבור"

עו”ד גיא בוסי מתמחה בייעוץ משפטי לפוליטיקאים ויש לו בטן מלאה על דיני מימון הבחירות, מעורבות ביהמ”ש העליון בהחלטות ממשלה - ודחיית מועמדותו ליועמ”ש לכנסת

משה גורלי 08:1406.01.21

לא כל הישראלים סובלים מהבחירות שנופלות עליהם, עורכי הדין שמתמחים בבחירות וממשל דווקא מרוצים. "בישראל, בכל רגע יש בחירות", אומר עו”ד גיא בוסי, "לכנסת, להסתדרות, לרשויות המקומיות, לאגודות שיתופיות. רשימת הלקוחות של בוסי כולל שמות כמו שמעון פרס, ציפי לבני, יאיר לפיד, עמיר פרץ ואבי גבאי. בראיון אתו הוא תוקף את מנגנון ראש הממשלה החלופי, מבקר את הרגולציה בדיני מימון ואת חסימת עוה”ד הפרטיים מתפקידים בשירות הציבורי.

 

בימים אלה מלווים בוסי, 46, ושותפו רונן אביאני, (ממשרד בוסי, נגבי, אביאני, כהן, איל ושות'), לא פחות משמונה מועמדים ששוקלים לרוץ ומאשר לפרסום רק את אלה שכבר החליטו: רון חולדאי, ועפר שלח.

 

לעליון דרך הארובה

 

סיפור עלייתו לצמרת של הילד ממוצא תימני משיכון המזרח בראשון לציון מעורר השראה, לצד תחושת קיפוח שעדיין מבצבצת. "נולדתי למשפחה חד הורית", הוא מספר, "בגיל צעיר עברנו, אמי, אחי ואני לאשקלון. למדתי ב'מורי', שזה כמו חדר של אשכנזים. הבנתי שלמרות שאני מאוד מוכשר, השיא שאגיע אליו הוא רב של שכונה, ולא רציתי בזה".

 

העניין בתחום המפט התפתח אצלחו לאחר שקרא בעיתון על גיורא עיני, משכין השלום הנצחי בסכסוכים של שמעון פרס במפלגת העבודה. “אמרתי לעצמי, זה בדיוק מה שאני רוצה לעשות, להיות עורך דין של פוליטיקאים, זה חייב אותי לעזוב את העולם הדתי שגדלתי בו. הבנתי שכדי להתקדם בעולם הזה אני צריך את החותמת של בית המשפט העליון שזה המקבילה לכשרות בד"ץ בעולם החילוני”. אחרי שירות כקצין בגבעתי הבין שלא יוכל לממן בעצמו את לימודי המשפטים. את לימודיו במרכז הבינתחומי הרצליה עשה באמצעות קרן אייסף וכשביקש להתמחות בעליון שלח בקשות לכל השופטים, ואיש לא חזר אליו “אבל אם זורקים אותי מהדלת, אני נכנס מהחלון ואם זורקים מהחלון אני נכנס דרך הארובה”.

בעליון למיטב זכרוני אין ארובה.

 

"נכון, אז החלטתי ללכת לשופטים הביתה, והראשון שעל דלתו דפקתי היה אדמונד לוי. בהתחלה הוא חשב שמדובר באיזה עבריין שבא לבקש על נפשו. אבל כשהבין, ישבנו לשיחה של שעתיים והוא קיבל אותי. בלי ראיון, בלי כלום. הוא מן הסתם התרשם מהמהלך שביצעתי”.

 

עו”ד גיא בוסי. “בשירות הציבורי חושבים שמי שמגיע מהמגזר הפרטי בא לרמות ולגנוב” עו”ד גיא בוסי. “בשירות הציבורי חושבים שמי שמגיע מהמגזר הפרטי בא לרמות ולגנוב” צילום: אוראל כהן

 

 

בזמן הלימודים היה שותף לכתיבת ספר על משאל עם. הספר התגלגל לידיו של היועץ הפוליטי טל זילברשטיין שצירף אותו לעבוד בקמפיין של אהוד ברק ב־1999. אחר כך עבד במשרדו של עו”ד אלדד יניב “כשעוד היה מייצג את הפוליטיקאים ולא כותש אותם” ובלימודים לתואר שני פגש את שותפו רונן אביאני ששכנע אותו לפתוח משרד. הלקוח הראשון היה שמעון פרס ב־2004.

 

שמעון פרס הגדול הולך עם שניים שרק בקעו מהביצה?

"היינו טובים, ואנשים סביבו המליצו לו עלינו. אגב, בבחירות 2004 פרס קיבל 320 אלף דולר מאילי הון יהודים מחו"ל, שלכולם עסקים בארץ. החוק איפשר אז לקבל עד ‘היום הקובע’ - והוא קיבל את הכסף דקה לפני היום הקובע. העניין התגלגל לבג"ץ והשופטת איילה פרוקצ'יה אמרה שראוי היה שפרס, שכבר נבחר לנשיא, יחזיר את הכסף, הוא לא החזיר".

 

דיני מימון הבחירות כאן הגיוניים?

"הרגולציה בישראל מטילה הגבלות קשות. ברוב העולם מסתפקים בדיווח, בשקיפות. אצלנו הרגולטור מכתיב לנבחרי הציבור כמה לקבל ואיך לדווח. הכוונה טובה, אבל זה גולם שקם על יוצרו".

 

לאחרונה נבחרה עו"ד שגית אפק ליועצת המשפטית של הכנסת. בוסי הגיש מועמדות ולא זכה להגיע אפילו לארבעת המועמדים הסופיים שהעלתה ועדת האיתור. בוסי כואב את הכישלון: “זו משאת חיי. בכל תחום יש פסגות ואצלי כמשפטן ציבורי־חוקתי־מנהלי, זה היועץ המשפטי של הממשלה או הכנסת. הרגשתי שהתפקיד נועד לי. אבל מראש לא היה לי סיכוי כי הוועדה החליטה להעלות רק מועמדים מהמגזר הציבורי".

 

איך הבנת את זה?

"מהתוצאה הסופית שהעלו רק מועמדים מהמגזר הציבורי, אבל גם מהשאלות שנשאלתי: איך אני יכול להתמודד עם חברי כנסת אחרי שנתתי להם ייעוץ. כבר בשאלה יש הנחה בעייתית כאילו כל מי שבא מהמגזר הפרטי בא לרמות ולגנוב. אחד מאלה שעלו לשלב הבא (עו"ד רז נזרי - מ.ג.) היה מעורב בגיבוש כתבי אישום נגד נבחרי ציבור, אז הוא לא נמצא חלילה בניגוד עניינים? איני מקבל את הטענה שאינני יכול להיות ממלכתי מהרגע שנבחרתי. חסימת מועמדים מהשוק הפרטי היא מהגורמים לפגיעה באמון הציבור. הנישואים האלה בתוך המשפחה הם בעייתיים. כך גם בבחירת פרקליט המדינה. היו מועמדים מצוינים למה לא העלו אותם לבחירה יחד עם עו"ד עמית איסמן? קח את מחלקת הבג"צים שם הדלת חסומה לגמרי בפני עורכי דין מהמגזר הפרטי. זה נראה לי מגוחך, לא רציני ומנוון את המערכת”.

 

הטענה היא שאתם חסרים את הדנ"א של שירות ציבורי.

"הטיעון של הדנ"א בעייתי כמו הטיעון של האג'נדה, שבשמו בלמו את רות גביזון מלהתמנות לבית המשפט העליון".

 

בוסי ואביאני הגישו את הבג"ץ המפורסם בשם מפלגת יש עתיד שביטל את מעמד סגן השר במעמד שר שהומצא עבור המפלגות החרדיות האשכנזיות, ובמיוחד עבור יעקב ליצמן. "אמרתי ללפיד ואנשיו שקצת חששו, כי חוק יסוד: הממשלה, לא מאפשר את הדבר הזה וננצח את התיק הזה. טענתי לבד מול הכנסת והממשלה וזכינו. בהכרעה של ארבעה שופטים, נגד דעה אחת חולקת של הנשיאה מרים נאור".

 

מה כל כך הפריע ליאיר לפיד?

"אני לא מתעסק בפוליטיקה. משפטית אין סיבה שזה יהיה קיים. אחר כך עתרנו נגד מספר התיקים הגדול שמחזיק נתניהו. כאן החוק לא אוסר זאת. אבל טענתי בין היתר שבין חמשת התיקים שנתניהו החזיק, היו כאלה שסתרו זה את זה כמו ראש הממשלה ושר הבריאות. עד שהתקיים הדיון הוא חילק את התיקים".

 

כמו שלטון החשמונאים

 

כמשפטן ציבורי, בוסי הוא מתנגד חריף לעילת הסבירות (הישענות על היגיון ושכל ישר בהחלטות ממשלה - מ.ג) שבאמצעותה הופך בג"ץ החלטות של הממשלה והרשות המבצעת. "אין עוד מדינה דמוקרטית בעולם שסבירות היא עילה לביטול החלטות ממשלה", הוא אומר ומרחיק את הדוגמה: "אם יצחק רבין היה ממנה מח"ט לרמטכ"ל, זה לא היה סביר אבל זה לא היה לא־חוקי. אצלנו, בית המשפט קבע שלא־סביר זה לא־חוקי. צריך להתמקד במידתיות שיש לה כללים. סבירות זו ממלכת אי הוודאות".

 

בין המידתיות לסבירות איפה היית ממקם את ממשלת החילופים?

“נורא ואיום שמשנים את שיטת הממשל לפי משא ומתן פוליטי. רק בגלל שנתניהו וגנץ לא הסתדרו שינו חוק יסוד והמציאו ראש ממשלה חלופי. בפעם האחרונה לפנינו שהיה שלטון יהודי בארץ ישראל זה היה שלטון החשמונאים ששרד כ־77 שנה בלבד ואנחנו מתקרבים לזה".

 

מכאן משתמע שלדעתך בית המשפט העליון יכול לבטל חוק יסוד.

"העליון, בפרשת 'בנק המזרחי' כבר קבע שלבית המשפט יש סמכות לבטל חוקים שסותרים חוקי יסוד וכי חוקי היסוד הם החוקה של המדינה. ושופטי בג"ץ כבר דיברו על 'שימוש לרעה' בחוק יסוד ועל 'התיקון החוקתי הלא־חוקתי' כעילות אפשריות לביטול חוק יסוד. אבל אני מעריך שזה לא יקרה בעתירה נגד חוק הלאום שבו לא יתערבו".

 

למרות הנמרצות השופעת, מגדיר עצמו בוסי כעורך דין סולידי. "אנשים לא באים לכאן כדי לקבל עצה בשאלה 'מה אני יכול לעשות כדי לתחמן' אלא רק 'מה אני יכול לעשות'. אני אומר מה מותר ומה אסור". בינו לאביאני יש חלוקת תפקידים. "ייעוץ וליווי משפטי זה בעיקר אני, מי שרוצה אסטרטגיה פוליטית מוזמן לסור למשרדו של רונן", הוא אומר. הרעיון לחבר בין רועי כהן והעצמאיים לבין שלח, נולד במשרד הזה. אביאני שמסרב להתראיין הוא בהחלט מעיין נובע לרעיונות, חיבורים וסיפורים פוליטיים.

 

השניים החליטו להתרחב מהתחום הפוליטי למגרשי המסחר והנדל"ן, ובינואר 2020, ממש עם תחילת התפרצות הקורונה, הקימו את השותפות החדשה ביחד עם עו"הד צפריר נגבי, עוז כהן-קורן ורוני איל להב.

 

"ולמרות הקורונה, ידינו עמוסות עבודה", אומר בוסי, ולא רק הידיים. גם הרגליים עובדות חזק. לאחרונה סיים את חצי מרתון תל אביב כשאת קו הסיום חצה עם עגלת התינוק של צעיר בניו, חבקוק. כן, השם הוא חבקוק והוא יודה בעתיד על השם שהבחירה בו נפלה לאחר התלבטות עם חרבונה. בוסי מאמן את בניו, שמעון (ע"ש שמעון התרסי), שאול (המלך, "שדוד לקח לו את כל הקרדיט") וחבקוק, במשימות ספורט אתגריות במיוחד. "תרשום", הוא מבטיח חגיגית, "עוד תגיע האולימפיאדה שעל הפודיום יעמוד חבקוק בוסי, מדליית זהב".

x