בלעדי לכלכליסט
חברת מודיעין הסייבר רייזון התערבה בסכסוך המכרות באפריקה
מסמכי הבוררות בסכסוך המיליונים בין מנדי ומשה גרטנר לדן גרטלר חושפים שחברת מודיעין הסייבר רייזון, שעם לקוחותיה נמנים ממשלות וגופי ביטחון, פועלת גם בשירות אנשי עסקים. בסכסוך המכרות, שני הצדדים ניסו לשכור את שירותיה
חברת המודיעין סייבר רייזון, שחלק מפעילותה החשאית נחשפה בשבוע שעבר בתחקיר "כלכליסט", העניקה שירותי סייבר לאנשי העסקים היהודים־בריטים מנדי ומשה גרטנר, במסגרת הסכסוך הכספי שלהם על מאות מיליוני דולרים עם דן גרטלר.
- דן גרטלר: "האחים גרטנר ניסו לקנות עדים ולתפור לי תיקים"
- מאחורי ההסתבכות: הקשר האיסלנדי של טייקון הנדל"ן מוזס גרטנר בקרב על בוררות גורן
- סכסוך המיליונים של הגרטנרים עם יורשי עו"ד יעקב וינרוט נתקע
כך עולה ממסמכים מתיק הבוררות ארוכת השנים בין האחים גרטנר לדן גרטלר, שבמרכזו מחלוקת על הכנסות ורווחים מזכויות כרייה באפריקה של נחושת, קובלט, זהב ונפט.
עוד עולה מהמסמכים כי שני מקורבים לדן גרטלר ניסו אף הם לשכור את שירותי רייזון עבורו. אחד מהם הוא עורך הדין עלס דוברונסקי, המקורב לחבר הכנסת אביגדור ליברמן ושותף של גרטלר בחלק מעסקיו. השירותים שעליהם דובר בין הצדדים, כך לפי מסמכי הבוררות, כללו בין היתר הפעלה של יכולות סייבר, לפי הצורך, בתחום התקשורת ואיסוף המידע. בסופו של דבר, החוזה עם גרטלר לא נחתם.
רייזון היא חברת סייבר הגנתי והתקפי שמוכרת יכולות טכנולוגיות לאיתור ומעקב לגופי ביון וחקירה בעולם, לפי פרסומיה הרשמיים. כפי שנחשף בתחקיר "כלכליסט", בין הגופים ששכרו את שירותיה (או היו במו"מ איתה) נכללים כוחות ביטחון במכסיקו, סינגפור, פיליפינים, וויטנאם ויוון. זוהי הפעם הראשונה שמתגלה כי במקביל לפעילות מול ממשלות, רייזון נותנת גם שירותים "אישיים" בנושא סייבר לאנשי עסקים פרטיים.
הקשר בין רייזון לאחים גרטנר, והניסיון של מקורב לדן גרטלר לשכור את שירותי החברה, נחשף בין היתר במסגרת עדות שמסר בדצמבר 2015 בבוררות יועץ האסטרטגיה והתקשורת, זאב פיינר. פיינר, לשעבר דובר במשרד הביטחון, הכיר במסגרת עבודתו שם את יוחאי בר זכאי, לימים אחד מבעלי המניות ברייזון (20%), ששימש כעוזרו של מנכ"ל משרד הביטחון פנחס בוכריס. לאחר שעזב את משרד הביטחון, הצטרף בר זכאי לשאר בעלי המניות ברייזון — ערן רשף, מתן כספי, רון זליכה וירון אלרום – שמשרדיה ממוקמים במגדל טויוטה בתל אביב.
פיינר הקים במקביל את חברת הייעוץ שלו PMPR, ושכר משרדים בדיוק באותו הבניין שבו נמצאת רייזון. בין רייזון לפיינר, כך מתברר, התקיימו שיתופי פעולה לגבי לקוחות, לאור ההיכרות בין פיינר לבר זכאי. כך למשל, העיד אדם המקורב לשיתופי הפעולה, כאשר רייזון עבדה עבור שירותי ביטחון במדינה מסוימת ואותה מדינה חיפשה חברה שמתמחה בקמפיינים תקשורתיים באינטרנט, בר זכאי היה מפנה לפיינר. פיינר מצדו היה מפנה לקוחות שלו לרייזון לקבלת שירותי סייבר שונים.
"המסמכים נשלחו אנונימית"
בשנת 2013, כך העיד פיינר, הוא חידש קשר ישן שהיה לו עם משה גרטנר שאותו הכיר כשהיה תלמיד ישיבה באנגליה, וגרטנר היה אחד הבכירים בקהילה היהודית. "עבדתי אז בייעוץ לממשלה זרה, והתוודעתי לאיש עסקים אמריקאי (זאב פירסט, יועץ פוליטי שהיה מקורב לנשיא המדינה המנוח שמעון פרס — ת.ג וה.ר) שפנה אלי ולעוד בחור שעבד איתי באותה מדינה", העיד פיינר בפני השופט אורי גורן. "הוא סיפר לי שהאחים גרטנר נמצאים בהליך משפטי וביקש שנעזור להם, שניפגש איתם".
החברה שאיתה פיינר שיתף פעולה, כך העיד, הייתה רייזון והבחור היה בר זכאי. "פגשתי את גרטנר בארץ", סיפר פיינר, "הוא סיפר לי שבמסגרת הבוררות עם דן גרטלר, הובאה כמות גדולה של מסמכים לבוררות. המקור של המסמכים לשיטתו הוא במקומות שנמצאים אצלו בתוך המשרד בלונדון, ואני לא ארחיב. החברה שאיתה שיתפתי פעולה ובגללה פנו אלינו עוסקת בהגנת סייבר – רייזון".
זמן קצר קודם לכן נחת במשרד של עורך הדין של דן גרטלר ארגז מסמכים. וכך כתב באוקטובר 2013 גרטלר, המיוצג על ידי עוה"ד בעז בן צור ודורי קלגסבלד, בתצהיר לבורר גורן: "בסוף השבוע שעבר נשלחו אלי (באופן אנונימי) מסמכים נוספים על אלו שגולו במסגרת הבוררות. המסמכים נשלחו אלי למשרדו של ג'יימס לוי בגיברלטר. איני יודע מי מסר לו את המסמכים ולא הייתי מעורב בהשגתם ומסירתם לעו"ד לוי".
פיינר העיד בפני הבורר כי רייזון נשכרה כדי לבדוק אם בוצעה פריצה למחשבים. "הם בדקו במשרדו של משה בלונדון. אני גם ליוויתי אותם באחת מהנסיעות לשם... אני יודע שנמצאו שם דברים חשודים, לא יודע להרחיב מעבר לזה".
הבדיקות, לדברי מקורבים לאחים גרטנר, העלו שבוצעה פריצה ונגנבו התכתבויות מייל בין מנדי לבין משה. לא ברור האם נמצאו ראיות מי ביצע את הפריצה לכאורה. האחים טענו בתגובה שהגישו שלשום לבית המשפט כי דן גרטלר שכר גם את שירותי חברת המודיעין העסקי בלאק־קיוב, והם חושדים שהיא זו שעומדת מאחורי הפריצה.
לטענת האחים, בתגובה שהוגשה על ידי עוה"ד אלקס הרטמן ואוריאל פרינץ ממשרד ש.הורביץ ועו"ד רון ברקמן, גרטלר ניהל נגדם "מעקבים שוטפים, בין היתר באמצעות חברת בלאק־קיוב; נטל מהם מסמכים שלא כדין בדרכים עלומות (הן באמצעים פיזיים והן באמצעים טכנולוגיים) והגישם לבורר כמסמכים אשר ׳נחתו׳ כביכול במשרדו; וכן ניסה לפגוע בהם באמצעות פרסומים בתקשורת, לרבות בתקשורת הזרה".
גם הצד השני רצה את רייזון
מעדותו של פיינר עולה שזה לא היה הניסיון היחיד לערב את רייזון בסכסוך. עוד קודם לפריצה למשרדי האחים גרטנר, ביוני 2013, פנו שניים — חבר של דן גרטלר ועו"ד עלס דוברונסקי – לאנשי רייזון בניסיון לשכור את השירותים שלהם עבורו. "פנה לרייזון אדם שהציג עצמו כחבר של גרטלר בבקשה שיעזרו לו בבוררות", תיאר פיינר. "השתתפתי בפגישה איתו והוא סיפר הרבה סיפורים על הבוררות (...) כששאלו את דעתי, מכיוון שיש לי איתם שיתופי פעולה, אמרתי להם שאני מתנגד לדבר הזה. זה היה ביוני 13. לא הייתי בקשר אז עדיין עם גרטנר".
כשנשאל פיינר מה בדיוק התבקשה רייזון לעשות אמר: "זה הוגדר כייעוץ אסטרטגי כדי לסייע לבוררות. היה צריך למפות את הדברים האלה ואז להפעיל איזה יכולות שצריך, בין אם זה תקשורת, קשרים, מידע, איסוף מידע".
כאמור זה לא היה האדם היחידי מטעם גרטלר שפנה לרייזון בנושא, וגם עו"ד עלס דוברונסקי המקורב לדן גרטלר פנה לחברה. "אחרי הפגישה הבחור מרייזון (יוחאי בר זכאי, ת.ג וה.ר) אמר שיש לו פגישה עם עו"ד דוברונסקי שיושב כאן בחדר", סיפר פיינר. "הוא ביקש ממני להצטרף גם אליו. דוברונסקי, אני חושב, בעיקר ביקש לתהות על קנקנו של החבר שלי, לראות אם הוא מתאים לסייע בבוררות. זאת הייתה בעיקר שיחת היכרות".
פיינר הסביר מדוע התנגד שרייזון תעבוד עם גרטלר. "אמרתי לחברים שבעיני לא ראוי לעזור לדבר כזה. אז הם אמרו טוב, אם אתה לא רוצה שנעזור לדבר כזה, תוציא הצעה מאוד יקרה כדי שלא יקרה מזה כלום. הוצאתי את ההצעה מהחברה שלי כי הם אמרו 'אם אתה רוצה לרדת, אז תהיה אתה בפרונט'. כתבתי הצעה יקרה מאוד מתוך מטרה שלא ירצו את השירות".
פיינר העיד כי למרות ההצעה הגבוהה אנשי דן גרטלר המשיכו לכאורה לרדוף אחרי בר זכאי מרייזון. "הוא התחמק. בסוף זה התמסמס. לא יצא כלום".
מרייזון נמסר: "לחברה חטיבה המוכרת מערכות טכנולוגיה וסייבר לממשלות לצד חטיבת הגנת סייבר המספקת פתרונות ושירותי הגנת סייבר ללקוחות רבים ומגוונים בישראל ובעולם. איננו נוהגים להתייחס לזהות לקוחותינו". רייזון טוענת עוד כי היא מוכרת שירותי סייבר התקפי רק לממשלות ולא לאנשים פרטיים.
מבלאק קיוב נמסר: מדובר בהאשמות שווא. בלאק קיוב עובדת תמיד בהתאם לחוק, בכל מדינה בה היא פועלת ובהתאם לחוות דעת משפטיות ממשרדי עורכי דין מובילים ברחבי העולם".
מזאב פיינר לא נמסרה תגובה.