בעזרת הקורונה: אמן הרחוב בנקסי בדרך להיות פיקאסו
האמן האנונימי שבר שיאים השנה. עם עבודות שהתייחסו ישירות למגיפה ויצירות שנמכרות בעשרות מיליוני דולרים, הוא בדרך להיות מהאמנים היקרים בעולם
שנת 2020 שנגמרה בשבוע שעבר אולי לא היתה מדהימה עבור רוב אוכלוסיית העולם, אבל יש כאלה שהיא דווקא עשתה להם טוב. אחד מהם הוא בנקסי, אמן הרחוב הבריטי שמתעקש להישאר אנונימי. בעצם, אולי להגדיר אותו "אמן רחוב" זה כבר לא רלבנטי, כי האמן מציג במוזיאונים הנחשבים ביותר ומוכר את עבודותיו במכירות פומביות במחירים של מיליוני דולרים.
- משרד התחבורה הלונדוני נגד בנקסי: הסיר גרפיטי שלו ברכבת התחתית
- היצירה הגנובה של בנקסי אותרה באיטליה
- נותן כבוד לאנשי הרפואה: יצירה חדשה של בנקסי נחשפה בבריטניה
בנקסי נולד בבריסטול שבבריטניה והיה חלק מקבוצה של אמני גרפיטי מקומיים בשנות ה־90. הוא עובד בטכניקה של שבלונות שמאפשרת לו לצייר בזמן קצר מבלי שיזוהה. מתחילת שנות ה־2000 הוא צבר הכרה בינלאומית, בין השאר בזכות תעלולים כמו הצבת העבודות שלו במוזיאונים וחלוקת שטרות מזויפים שעליהם צייר את דיוקנה של הנסיכה דיאנה. כבר יותר מעשור שהוא מציג תערוכות בעולם, שהגדולה בהן היתה "דיסמלנד" ב־2015 - אז הקים פארק שעשועים בסגנון דיסנילנד שיצר בעיירה בריטית ואליו הזמין אמנים מהעולם להציג לצדו (בהן גם הישראליות רונית ברנגה ונטע הררי נבון).
ב־2018 המם את ממסד האמנות כשגרס בשלט רחוק את העבודה שלו "ילדה עם בלון" שניות אחרי שנמכרה ב־1.4 מיליון דולר במכירה פומבית בבית המכירות סותבי’ס בניו יורק – מה שכמובן העלה את ערכה.
ב־2020 בנקסי מכר את עבודותיו בסכומים שהולכים ומתקרבים לאלה של האמנים היקרים בעולם: שתי עבודות שלו נמכרו השנה ביותר מ־10 מיליון דולר, והוא זכה להצלחה רבה במכירות פומביות באסיה. אלכס ברנזיק, ראש המחלקה לאמנות עכשווית בסותבי’ס אירופה, סיפר ל"גרדיאן" שהביקוש לעבודות של בנקסי מעולם לא היה גדול יותר. "גם אספנים מסורתיים יותר, כאלה שקונים עבודות של בסקיאט, קית' הרינג או אפילו ג'קומטי - מסתכלים עכשיו על בנקסי כאמן רציני מאוד", הוא אומר. לצד המכירות במחירי שיא עלה שמו של בנקסי לכותרות השנה הודות לשני אירועים מרכזיים: הראשון הוא ספינת הסיוע "לואיז מישל" שבבעלותו, שבאמצעותה הוא מסייע למהגרים לעזוב את המולדת שלהם, שנתקעה בדרכה בין לוב לאיטליה עם 200 מהגרים אפריקאים על סיפונה ונאלצה להיעזר בחילוץ. והשני, שקרה ממש בחודש האחרון, הוא ציור של ילדה מתעטשת - בהתייחסות למגפה, כמובן - שצייר על קיר של בית בעיר הולדתו בריסטול.
הבית, כך מתברר, היה בדיוק בתהליכי מכירה, מה שכמובן הקפיץ את מחירו פלאים ויצר סערה, עד שבעלי הנכס הודיעו על הקפאת המכירה (ואז חזרו בהם והודיעו שהיא מתקיימת כמתוכנן).
התחזיות לשנה הבאה, כך גורסים המומחים, הן שעבודותיו של בנקסי רק ילכו ויהפכו למבוקשות עוד יותר. "אם הדפס חתום שלו יכול להגיע למחירים של מאות אלפי דולרים", סיכם ברנזיק, "אז באמת אין גבול. הוא יכול להגיע למצב שבו הוא יהיה יקר יותר מפיקאסו או רמברנדט. אני הבנתי שכבר שום דבר בנוגע לבנקסי לא יפתיע אותי יותר".