הרבעון השלישי: האשראי הצרכני הצטמצם, המשכנתאות עלו
לפי נתונים שפרסם בנק ישראל, החוב הצרכני הצטמצם במיליארד שקל, כאשר החוב לדיור המשיך לגדול ברבעון ב-8 מיליארד שקל. בין הסיבות: עצירת נטילת אשראי חדש בשל משבר הקורונה, וכן החלפת אשראי צרכני במשכנתאות, כלומר, מיחזור המשכנתא והגדלתה על מנת לפרוע חוב
החוב הצרכני של משקי הבית הצטמצם במיליארד שקל ברבעון השלישי של השנה, כאשר החוב לדיור המשיך לגדול ברבעון זה ב-8 מיליארד שקל – כך עולה מנתונים שמפרסם היום בנק ישראל.
- "לא בטוח שרוכשי הדירות ירוויחו מהסרת מגבלת הפריים - המחירים צפויים לעלות"
- ההתלבטות של הבנקים
- בדיקה: ההון העצמי הנדרש לרכישת לדירה צפוי לרדת ב־6.9%
הסיבה למגמה זו היא בחלקה עצירת נטילת אשראי חדש על ידי משקי בית בשל משבר הקורונה, ואולם, חלק מהגידול במשכנתאות מוסבר במחזור של החוב והגדלתו, על מנת לצמצם הלוואות אחרות, ובהם גם יתרת משיכה שלילית שהריביות עליה גבוהות בהרבה מהריביות על משכנתאות.
כזכור, בשל משבר הקורונה בנק ישראל נתן הקלה שמאפשרת לקחת משכנתא על נכס קיים עד 70% משווי הנכס, במקום 50%. סך תיק המשכנתאות עמד בסוף הרבעון השלישי על כ-408 מיליארד שקל, ואילו יתרת החוב שלא לדיור עמדה בסוף הרבעון על כ-194 מיליארד שקל. מתחילת השנה ירדה יתרת החוב שלא לדיור בכ-4%, הירידה התעצמה בעיקר ברבעון הראשון של השנה, על רקע משבר הקורונה.
ברבעון השלישי נרשמה עלייה ביתרת החוב של המגזר העסקי של כ-9 מיליארד שקל, שמקורה בעיקר בגיוס חוב בחו"ל, כשני שליש מגיוסי החוב ברבעון זה נעשו על ידי חברות מענף הנדל"ן והבינוי. סך החוב של המגזר העסקי הסתכם בסוף הרבעון ב-963 מיליארד שקל.
במקביל, ברבעון השלישי עלתה יתרת תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור בכ-133 מיליארד שקל ובכך חזרה לרמתה ואף יותר בטרם המשבר, כ-4.2 טריליון שקל. עם זאת, מאז הרבעון הראשון של השנה, בראשית משבר הקורונה, עלו באופן משמעותי רכיבי הפיקדונות וההשקעות בחו"ל.
מנגד, רכיבי המניות והאג"ח הסחיר בארץ טרם חזרו לרמתם ערב המשבר בסוף הרבעון השלישי. יצויין שברבעון הרביעי היו תשואות גבוהות בהשקעות בשוק ההון, והציבור נהנה מגידול נאה בנכסים.