הצעה שאם לא מקבלים, כולם מפסידים
מי מרוויח מזה שמכבי חיפה מסרבת על הצעה בשווי 2 מיליון יורו על קפטן הקבוצה נטע לביא? לא בטוח שיש מישהו שלא מפסיד מזה
- מה צריך לקרות כדי שברק בכר יצליח כמאמן מכבי חיפה?
- ברק בכר יצליח במכבי חיפה: אם תעמוד חזית מאוחדת מאחוריו
- מכבי חיפה תקיים משחק ידידות עם קבוצה מאיחוד האמירויות
זה די חריג שקבוצה מוציאה הודעה כזו. הודעה שכנראה נועדה להראות לאוהדים שמכבי חיפה רצינית בכל מה שקשור לרצון שלה לזכות באליפות.
נטע לביא הוא שחקן חשוב במערך של ברק בכר ואחת מהסיבות ליציבות של הקבוצה שבעשור האחרון התקשתה להצטיין לאורך עונה שלמה בגלל חוסר יציבות בסגל ובצוות האימון. הוא אכן שחקן חשוב למשימות החשובות להמשך העונה אבל אפשר לנצח בלעדיו.
צסק"א, לפי אנשי המועדון הרוסי, היתה מוכנה לשלם עליו סכום של כ-2 מיליון יורו. כמעט 8 מיליון שקל. ההצעה היתה השאלה עם חובת רכישה. ההצעה ללביא עמדה על כ-700 אלף יורו בשנה, בערך פי 5.5 יותר ממה שהוא מרוויח בשנה במכבי חיפה.
מכבי חיפה אמנם מדברת על "מכתב" ו"אופציה לרכישה" - כלומר לא משהו קונקרטי, אך ככל הנראה היתה למוסקבה כוונה רצינית. והתחושה היא שעל "מכתב" ו"אופציית השאלה" מכבי חיפה לא היתה מוציאה הודעה כזו חריגה.
ההצעה הזו, לפי אנשים שמבינים את שוק העברות, עשויה להיות חד פעמית. לביא יהיה בן 25 בקיץ הקרוב ומהגיל הזה חלון המכירה שלו יצטמצם במהירות. רוב הקבוצות בסדר גודל של צסק"א מוסקבה לא ירכשו בימנו שחקן מעל גיל 25 מהליגה הישראלית בסכום של 180 מיליון רובלים. מכבי חיפה, סביר להניח, לא תקבל הצעה שמשתווה לזו של צסק"א בקיץ 2021. הקבוצה הרוסית תנסה לרכוש אופציות זולות וצעירות יותר (ולא פחות איכותיות) בקיץ.
בכל מקרה, גם אם מכבי חיפה תשדרג באופן משמעותי את השכר של לביא, הוא לא ירוויח סכום כזה אצלה (כ-2.7 מיליון שקל בשנה). לביא אולי לא מפספס לחלוטין את האפשרות לעזוב עבור סכום שמכבי חיפה תסכים לקבל עליו. אפשר להניח שהסיפור הזה ישפיע עליו לרעה בהמשך העונה. לא הרבה אנשים יהיו מבסוטים להישאר במקום עבודה שמנע מהם לעבור לעבודה בה הם ירוויחו פי 5.5 יותר. וכאן יש סיכוי לא רע לאבד את ההצעה ולאבד את השחקן. ללביא יש חוזה עד קיץ 2023 ואז יוכל לעזוב לחו"ל בחינם.
זה קרה למכבי חיפה לא פעם ששחקן צעיר ומבטיח עוזב אותה כמעט ללא פיצוי. שון ווייסמן ותומר חמד הם דוגמאות בולטות. לא נראה שבמכבי חיפה למדו את הלקח.
גם מכבי תל אביב מתנהלת בצורה דומה. דור פרץ, למשל, קיבל הצעה מדינמו מוסקבה. הרוסים הציעו עליו סכום של כ-2 מיליון יורו. התל אביבים סירבו בגלל "משימות חשובות" משלהם. פרץ יכול לעזוב בחינם בקיץ הקרוב. כמו כן, בקיץ האחרון היתה למכבי תל אביב הזדמנות למכור את דן גלזר בסכום דומה והוא קיבל הצעה עצומה מסקוטלנד - בערך פי 15 יותר ממה שהוא מרוויח בישראל. מכבי תל אביב סירבה. לא בטוח שהצעה דומה תחזור על עצמה. האם גלזר משחזר את יכולתו מהעונה שעברה?
גם מכבי תל אביב פספסה לא מעט הזדמנויות כאלו ומאבדת שחקנים שהיתה יכולה להרוויח עליהם סכומים נאים, ששווים יותר מכל ההכנסות שלה ממכירת זכויות השידור של ליגת העל.
מכבי חיפה ומכבי תל אביב הן קבוצות ענקיות בישראל אבל באירופה הן בדרג השלישי או הרביעי. הן לא יכולות לשלם לשחקנים שלהן את הסכומים שיש בליגה ההולנדית, הליגה הטורקית, הליגה הפורטוגלית או אפילו הליגה השוויצרית או האוסטרית. קבוצות גדולות יותר ממכבי תל אביב ומכבי חיפה - פרטיזן בלגרד, דינמו זאגרב, רד בול זלצבורג וכו' - מוכרות שחקנים באמצע העונה ברגע שהן מקבלות הצעה שככל הנראה לא תחזור. זה נכון לעשות זאת מבחינה עסקית ומקצועית. זה חלק מהמודל הכלכלי. שחקן שמגיע לשיא נמכר ויוחלף על ידי שחקן צעיר שככל הנראה יימכר כשיגיע לשיא שלו. ככה זה עובד בשוק הזה שנקרא שוק העברות. קבוצות שלא מנצלות את השוק לטובתן, יפסידו כסף בו לטווח הרחוק וגם יתקשו לבנות תדמית של "מגדלות" שחקנים אמינות. למה, למשל, שקשר סרבי מוכשר בן 22 יגיע למכבי תל אביב אם הוא לא יכול להיות בטוח שתשחרר אותו בזמן הנכון עבורו?
כולם מפסידים
העניין הוא שההתנהלות של מכבי חיפה ומכבי תל אביב היא התנהלות בה באמת כולם מפסידים - בעיקר כסף, אבל לא רק. השחקן מפסיד, הקבוצה מפסידה והמאמן צריך להתמודד עם שחקן ממורמר, שחושב על מעבר בחצי השנה האחרונה של העונה. אפילו הכדורגל הישראלי מפסיד כי במקום ששחקנים צעירים (עד גיל 23) ומוכשרים יצאו לאירופה וימשיכו את ההתקדמות שלהם: הם נשארים כאן עד גיל 27-28. נרקבים על העץ.
לקח נוסף הוא להורי השחקנים הצעירים. לשלוח את הילד המוכשר למכבי חיפה או מכבי תל אביב זה נחמד בשביל האגו והזכייה בתארים במחלקת הנוער - אבל יותר מ-90% משחקני הנוער לא ישחקו בקבוצת בוגרים ואם הם יעלו לבוגרים אז הסיכוי שלהם להימכר לאירופה ולהרוויח כסף גדול באמת הוא קטן יותר מאשר הסיכוי שלהם לעשות זאת מקבוצות כגון מ.ס אשדוד ומכבי פתח תקווה, שאולי לא מתחרות על אליפויות, אבל כן יודעות לנצל את השוק לטובתן (ובסופו של דבר גם לטובת השחקן). אם הורים של הילדים המוכשרים ביותר יבינו שהקבוצות הגדולות - מכבי חיפה ומכבי תל אביב - מקשות על ההתקדמות הכלכלית והמקצועית של הילד שלהן, הם מאוד מהר יעבירו אותם לקבוצות קטנות יותר - ואז מכבי חיפה ומכבי תל אביב יפסידו שוב.