יוסי אבו: "הכניסה של שברון תעודד את יצוא הגז מישראל"
מנכ"ל דלק קידוחים צופה לסיים את השנה בצורה טובה. אבו דיבר בוועידת התחזיות של "כלכליסט": " גילינו שהשוק הישראלי התרגל לחיות עם הסגרים שהממשלה הטילה עליו. אנשים יושבים בבית וזה מחליף את צריכת החשמל של המשרדים"
"שנת 2020 הייתה סוג של רכבת הרים. התחלנו אותה עם תחילת הפקת הגז ממאגר לווייתן ולאחר השקעה של כ-3.75 מיליארד דולר ועם מכירת גז לירדן ומצרים. ואז הגיע הרבעון השני עם הקורונה וירידה משמעותית בביקושים לחשמל עם צניחה של כ-9% בביקוש. ברבעון השלישי נרשמה התאוששות מרשימה ויותר גבוהה מהתחזיות שלנו. צריכת החשמל ברבעון השלישי של 2020 הייתה אפילו גבוהה בכ-5% ביחס לרבעון השלישי ב-2019", כך אמר היום (ג') יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, במסגרת ועידת התחזיות של "כלכליסט" בשיתוף המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.
לדברי אבו, בדלק קידוחים צופים לסיים את השנה בצורה טובה, "כאשר הגענו לרמות שיא בביקושים לירדן, מצרים והשוק ישראלי. נמשיך במגמה גם בסוף 2020 וגם לקראת 2021. עוד גילינו שהשוק הישראלי התרגל לחיות עם הסגרים שהממשלה הטילה עליו. אנשים יושבים בבית, וזה מחליף את צריכת החשמל של המשרדים", אמר.
בהתייחסו לשווקים הקרובים במצרים וירדן אמר שגם שם ראו מגמה דומה לזו שנרשמה בישראל. "גם שם הביקוש עלה משמעותית ברבעון השלישי, ובמשק הירדני הפעילו פחות אנרגיות מתחדשות, מה שתרם לפגיעה נמוכה ביצוא לשם. במצרים, כאמור, נרשמה עלייה דרמטית שהתאפשרה בשל התקנת מדחסים בישראל. היצוא לשם הוכפל, והיום יש האצה שם בביקוש עבור המשק המצרי או עבור יצוא. המחירים באסיה נעים סביב 12 דולר ליחידת חום, ולכן המצרים הפעילו את מתקני יצוא הגז. במקביל יש החדרת גז טבעי לדיור ולתחבורה שם, וזה מגדיל את הביקושים שם".
דלק קידוחים מחזיקה כיום ב-22% ממאגר תמר ועוד כ-45% ממאגר לווייתן. לפני כמה שבועות הושלמה כניסתה של ענקית האנרגיה האמריקאית שברון לישראל, וכיום היא השותפה הבכירה של דלק במאגרים ובתוכניות העבודה. "שברון הביאה לישראל סט כלים חדש לגמרי שלא היה מוכר פה בעבר. עם כל הכבוד לנו או לנובל אנרג'י שותפתנו, לא היו לנו בארגז הכלים יכולות יצוא הגז הנוזלי. הם מביאים יכולות גיאופוליטית נרחבות, ואין לי ספק שהכניסה של שברון תרחיב את יצוא הגז מישראל. אנחנו רואים את זה בעבודה מול צוותי העבודה שלהם. הכניסה שלהם, לצד הסכמי אברהם עם מדינות המפרץ והצלחת גיוסי החוב שלנו, מכניסה את דלק קידוחים לזירת הזדמנויות לשיתופי פעולה אזוריים מעבר לירדן ומצרים. בשנים הקרובות נראה פוקוס על נגזרים אחרים שהם לא רק דלק נוזלי, אלא גם במוצרי המשך דוגמת חשמל, מים וכימיקלים".
אבו התייחס למשבר שעבר על קבוצת דלק, שמחזיקה בכ-54% בדלק קידוחים, והזכיר שקבוצת דלק עברה רכבת הרים השנה, בדומה לכל סקטור האנרגיה. "הקבוצה הצליחה במהלך מרשים לייצב את הפעילות שלה. נהנינו לאורך השנים מהתמיכה שלה, והיום אנחנו עצמאים פיננסית, עם רגל יציבה בקבוצה, והפעילות שלנו תאפשר ליהנות משוויים עתידיים. דלק קידוחים תייצר לכלל בעלי יחידות ההשתתפות שלה תזרימים משמעותיים", אמר
אבו סיפר מעט על התוכניות לעבור למסחר גם בבורסה בלונדון. "זה היעד המרכזי שלנו לשנת 2021, ואם עוסקים בתחזיות, אז הרישום למסחר שם הוא יעד שאני מקווה שנעמוד בו. הרציונל מאוד ברור וחד - אנחנו רואים את הזירה הבינלאומית לפעילות שלנו, משהו שהמשק המקומי מתקשה לעמוד בו. משקיעים שבקיאים בשוקי האנרגיה במצרים וירדן מתעניינים בו - אני רוצה להזכיר שבשיא משבר הקורונה גייסנו חוב של כ-2.5 מיליארד דולר כאשר יותר מ-300 קרנות זרות השקיעו בנו כשהם חשופים ללווייתן, עם אנליסטים שעוקבים אחרינו. השוק הגלובלי אוהב את הפעילות שלנו, והרחבת בסיס המשקיעים תחייב לגשת לבורסה מתאימה, עם סחירות יותר גבוהה", סיכם.