מערכת AI ישראלית חוזה הידרדרות חולי קורונה במהלך אשפוז בביה"ח
המערכת מבוססת על אלגוריתם שפיתחה חברת DSG ומשמשת כיום את מחלקת הקורונה בבית החולים שיבא ככלי המסייע לזיהוי הידרדרות פוטנציאלית במצבו של החולה תוך שש שעות באמצעות בינה מלאכותית
מרכז החדשנות ARC של המרכז הרפואי שיבא וחברת Data Science Group (DSG) מרכז מצוינות בתחום יישומי בינה מלאכותית, הודיעו היום (ג') על השקת מערכת בינה מלאכותית (AI) המסוגלת לחזות הידרדרות במצבו של חולה קורונה המאושפז בבית החולים. המערכת נבדקה במשך תקופת הרצה, בה נעשה שימוש במערכת במחלקת הקורונה של בית החולים שיבא.
קראו עוד בכלכליסט:
- פתרונות הבינה המלאכותית של Iguazio יוטמעו בבית החולים שיבא
- לסנן את הקורונה: בית החולים שיבא וחברת Aura Air החלו בניסוי לטיהור הנגיף
- כך הקימו בשיבא יחידת טיפול נמרץ תת-קרקעית לחולי קורונה - בתוך 72 שעות
המערכת מבוססת על אלגוריתם שפיתחה DSG, ומשמשת את רופאי מחלקת הקורונה ככלי המסייע לקבלת החלטות. היא תשווק לשימוש מסחרי בבתי חולים נוספים בארץ ובעולם בשיתוף פעולה. כחלק משיתוף הפעולה בין החברה לביה''ח ניתנה לחוקרים גישה חופשית לבסיסי הנתונים של המרכז הרפואי. המטרה היא לפתח פתרונות נוספים מבוססי AI לבעיות קליניות מוכרות.
המערכת מבצעת ניתוח רוחבי של מגוון נתונים קליניים שנאספו מהחולים בשגרה, כמו בדיקות דם, מדדים, מחלות רקע ותרופות. זאת לצד איסוף וניטור תסמינים מוכרים של הקורונה. נתונים אלה משמשים למערכת לייצר תמונת מצב הצופה מהלך של הידרדרות פוטנציאלית במצבו של החולה תוך שש שעות. היתרון הגדול של מערכת מעין זו בכך שהיא מאפשרת לנהל הפניית המשאבים הנחוצים לטיפול.
מחלקת הקורונה בבית החולים שיבא צילום: איי אף פי
חוקרי DSG הצליחו להתגבר על אחת הבעיות העיקריות בתחום הטכנולוגיה והבריאות והיא היעדר היכולת לוודא את מהימנות התוצאות שכלי AI מפיקים מנתונים קליניים. הפלטפורמה מסוגלת להסביר את הממצאים לצוות המטפל. זו בעיה נפוצה בכלי AI עד כדי כך שלרוב למפתחים אין דרך להסביר כיצד המערכת הגיעה למסקנה שהציגה. או במילים אחרות מדובר בקופסה שחורה שלאף אחד אין בדיוק דרך לדעת כיצד היא מנתחת את הנתונים המוזנים לה.
ד"ר אילן ששון, מנכ"ל DSG מסר: "מטרת העל בעולם הבריאות הגלובלי כיום היא לספק טיפול שקשור באופן ישיר לנתונים הקליניים של המטופל אשר נאספים ממקורות שונים באמצעים דיגיטליים. לצערנו, המציאות מוכיחה כי הדיגיטציה של רשומות רפואיות אשר אמורה הייתה לחולל מהפכה בטיפול הרפואי, לא קרתה עדיין. אי-מיצוי הפוטנציאל של רשומות רפואיות מוביל לעלויות טיפול גבוהות יותר ולרמת טיפול בינונית עד מוטעית במקרים מסוימים".